Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI endeksi Ekim’de 49,8’e yükseldi

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Ekim’de 49,8’e yükselerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında stabilizasyona yaklaşıldığına işaret etti. Yeni ihracat siparişleri son üç ayda ikinci kez yükseldi, satın alma faaliyetlerinde...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2016 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2016 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI endeksi, Ekim’de 49,8’e yükselerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında stabilizasyona yaklaşıldığına işaret etti. Yeni ihracat siparişleri son üç ayda ikinci kez yükseldi, satın alma faaliyetlerinde yaklaşık son iki yılın en güçlü büyümesi gerçekleşti.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ekim 2016 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre PMI endeksi, Ekim ayında eşik değer olan 50,0’ın altında gerçekleşti. Ancak Eylül’de 48,3 olarak ölçülen endeks, Ekim’de 49,8’e yükselerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında stabilizasyona yaklaşıldığına işaret etti. Ayrıca endeks 2016 yılının ilk 10 ayındaki ortalaması olan 48,9 değerinin üzerinde ölçüldü. Ekim ayında yeni ihracat siparişleri son üç ayda ikinci kez yükselirken, satın alma faaliyetlerinde yaklaşık son iki yılın en güçlü büyümesi gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi: "Türkiye İmalat PMI endeksi Ekim ayında nötr düzeye daha da yaklaşarak imalat sektöründe stabilizasyona yaklaşıldığına işaret etti. İhracattaki büyümenin katkısıyla mevsimsel etkilerden arındırılmış Üretim ve Yeni Siparişler Endeksleri önceki aya kıyasla artış gösterse de eşik değer 50,0’nin altında kaldı. Ancak girdi stokları ve istihdamdaki artış, üretimin önümüzdeki aylarda yeniden artışa dönebileceğini gösterdi".
İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI endeksi de Ekim’de üst üste üçüncü ay olacak şekilde yükseldi ve eşik değer 50,0 düzeyinde gerçekleşerek İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında stabilizasyon sağlandığına işaret etti. Endeks Şubat ayından beri gözlenen en yüksek seviyede ölçüldü. Yeni siparişler ve istihdamdaki artış, manşet PMI endeksini Ekim’de olumlu yönde etkileyen temel faktörlerdi. İstihdam Haziran’dan beri gözlenen en yüksek hızda arttı. Ilımlı düzeyde olmakla birlikte yeni siparişler Mayıs’tan bu yana ilk kez yükseldi. Yeni ihracat siparişlerinde de hafif bir artış kaydedildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.