Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSO Başkanı Bahçıvan: “Kadınların Ekonomiye Katılımı İle Türkiye Daha Huzurlu Olur”

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de girişimcilerin yüzde 15,7’sinin kadın olduğunu vurgulayarak “Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının önündeki engeller kaldırıldığında, daha huzurlu bir Türkiye...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’de girişimcilerin yüzde 15,7’sinin kadın olduğunu vurgulayarak “Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının önündeki engeller kaldırıldığında, daha huzurlu bir Türkiye ve dünyaya kavuşuruz” dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Mart ayı olağan toplantısı, ’Değişen Dünyada Sosyal Politikalar, Kadının Üretimde Artan Rolü ve Kadın Girişimciliğinin Ekonomimiz Açısından Önemi’ ana gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu konuk olarak katıldı.
Konuşmasına dün Brüksel’de yaşanan terör saldırısını kınayarak başlayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, terörün tek bir coğrafyanın değil, dünyanın sorunu haline geldiğini belirterek “Gerek Türkiye gerekse Brüksel’deki terör saldırılarında hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.
İSO Meclisi’nin ana gündem maddesine ilişkin görüşlerini paylaşan Bahçıvan, günümüz sosyal politikaların odağında yer alan ve toplumun huzurunun bağlı olduğu aile kurumunun giderek zayıflamakta olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, aile birliğinde çökme ve çözülmelerin yaşanmasının toplumsal sorunları da beraberinde getireceğine değindi. Ailelerin temel direği olan kadınların ise sosyal ve iş hayatına katılımıyla ülkelerin ekonomik ve insani gelişmişliği arasında doğrudan ilişki olduğuna değinen Bahçıvan, “Gelişmiş ülkelerde kadınlar ciddi kazanımlar elde ederken, gelişmekte olan ülkelerde sorunlar devam ediyor. Araştırmalara göre, kadınların becerilerinden daha iyi yararlanılması durumunda GSYH’da yüzde 2’lik kazanım elde edilmesi öngörülüyor” ifadelerini kullandı.
TOPLAM GİRİŞİMCİLERİN YÜZDE 15’İ KADIN
Türkiye’de kadın girişimcilerin durumunun parlak olmadığını vurgulayan Bahçıvan, “TÜİK’in 2014 yılı anket sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam girişimcilerin sadece yüzde 15,7’si kadın. Bütünsel ve sürdürülebilir kalkınmanın yolu, kadınları da ekonomik sisteme hem işgücü hem de girişimci olarak entegre etmekten geçiyor. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının önündeki engeller kaldırıldığı takdirde daha huzurlu bir Türkiye ve dünyaya kavuşacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.
EĞİTİMSİZLİK AİLE İÇİ ŞİDDETE KATLANMASINA YOL AÇIYOR
Türkiye’de 25 yaş ve üzeri kadınların yüzde 64,4’ünün en çok ilköğretimi bitirdiğini dile getiren Bahçıvan, eğitimsizliğin kadın istihdamını olumsuz etkilediğini ve ülkemizde kadınların işgücüne katılımının gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını söyledi. Kadınların çoğunluğunun eğitim fırsatına sahip olamamasının, onların istihdamda, karar mekanizmalarında, siyasette yer alamamasına ve çoğu kez aile içi şiddete katlanmasına yol açtığına dikkat çeken Bahçıvan, “Kadınlara yönelik mevcut eşitsizlikleri giderebilecek, toplumsal dönüşümü gerçekleştirebilecek başlıca araçlardan biri eğitim. Türkiye’de son yıllarda kadınların işgücüne katılım ve istihdamında bir ilerleme sağlandığını biliyoruz. Ancak kadınlarda işgücüne katılım oranı yüzde 30’larda ve ülkemiz bu anlamda OECD ülkeleri arasında geri sıralarda olmayı sürdürüyor” dedi.
Günümüzde dünyanın ’çok eşitsiz ve çok adaletsiz’ olduğuna da dile getiren Bahçıvan, şunları söyledi:
“Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) belirttiğine göre, OECD ülkelerindeki nüfusun en zengin yüzde 10’luk bölümünün ortalama geliri, en yoksul yüzde 10’un gelirinin yaklaşık dokuz katıdır. Aynı doğrultudaki Credit Suisse’in 2015 Küresel Zenginlik Raporu’na göre de dünyadaki varlıkların yarısı, şu anda dünyadaki nüfusun en zengin yüzde 1’i tarafından kontrol edilirken, dünya nüfusunun diğer yarısı hep birlikte küresel zenginliğin yüzde 1’inden daha azına sahip. İşte bu eşitsizlikler karşısında, toplumsal düzenin korunması ve sosyal barışta sürekliliğin sağlanması için sosyal politikalar büyük bir önem taşımaktadır. Bu konuda, her şeyi elbette devletten beklememeliyiz. Kamunun sınırlı kaynakları nedeniyle dernek ve vakıflar başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları da daha fazla görev ve rol üstlenmelidir”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.