Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İslam ülkeleri için büyüme tahmini yüzde 5,4

Thomson Reuters ve DinarStandard tarafından ortaya koyulan ‘Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Görünüm Raporu’nda 2015-2019 döneminde İslam ülkelerinin her sene yüzde 5,4 ile BRICS’te oranla yüzde 1,5, dünya ortalamasına oranla yüzde 1,8...

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2015 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2015 13:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Thomson Reuters ve DinarStandard tarafından ortaya koyulan ‘Büyüyen İslami Pazarlar Yatırım Görünüm Raporu’nda 2015-2019 döneminde İslam ülkelerinin her sene yüzde 5,4 ile BRICS’te oranla yüzde 1,5, dünya ortalamasına oranla yüzde 1,8 büyüyeceği tahminine yer veriliyor.

57 İslam ülkesinin milli gelirinin 6,7 trilyon dolar olduğuna temas edilen rapora göre bu alanda 870 milyar dolar ile Endonezya birinci, 820 milyar dolar ile Türkiye ikinci.

Türkiye, 2013’te 13 milyar dolar ile doğrudan yabancı yatırım çekmede de ikinci.


Turizm ve ulaştırma sektörlerinde 51,8 milyar dolar ihracat geliriyle İslam ülkeleri içinde ilk sırada yer alan Türkiye’de bu alanlarda 95 milyar dolar iç harcamadan söz ediliyor.


Raporda ekonomide atılım yapan, büyüyen ülkeler: Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kazakistan, Mısır, Suudi Arabistan, Fas, Türkiye ve Mozambik olarak sıralanıyor. Sıralamada milli gelir, yatırım, büyüme gibi kriterlere dayanılıyor.


Raporda ayrıca DinarStandard tarafından üretilen, yatırım imkânları sunan sektörleri buluşturan ‘İslam Ülkeleri Sektörel Kümelenme Modeli’ de tanıtılıyor. Model, sektörlerin bir araya gelmesini ve ortak faaliyetlere dayanan yeni bir yatırım anlayışını öngörüyor. Bu sektörler şöyle:

Enerji, tarım ve gıda, elektronik, turizm ve ulaştırma, metal, kimya ve bileşenler, plastik ve kauçuk, tekstil, giyim, altyapı ve inşaat, sağlık ürünleri ve hizmetleri.

DinarStandard CEO’su Rafi-uddin Shikoh, son dönemde İslam ülkelerinden çıkan şirketlerin globalleştiğine işaret ediyor. “Yıldız Holding/Ülker, Savola Group (S. Arabistan), Indo Food (Endonezya), Felda (Malezya) gibi küresel çapta rekabet eden gıda şirketleri arasında bulunuyor. PETKİM (Türkiye), SABIC ve Tasnee (Suudi Arabistan) küresel büyüklüğe erişen kimya şirketleri olarak öne çıkıyor. THY, Emirates (Birleşik Arap Emirlikleri), Katar Havayolları, Suudi Arabistan Havayolları global havayolu oyuncuları arasında yer alıyor. BİM, Lulu (BAE), Mydin Bhd (Malezya) Majid Al Futtaim (BAE) gibi perakende devleri ise bölgesel çapta güçlü büyüyen şirketler.” diyor.

Sektörel Kümelenme Modeli’nde öne çıkan 3 sektör şöyle:

1. Enerji. İhracat, ithalat ve iç tüketim hacminde ilk sırayı enerji sektörü alıyor. İslam ülkeleri, 2013 itibariyle 1,3 trilyon dolar değerinde enerji ihracatı yaptı. Bu tutar dünya enerji ihracatının yüzde 43’üne denk geliyor. Enerji kümelenmesinin ihracatı 2009-2013 döneminde yüzde 109 büyüdü. Enerjide en çok yatırım imkanı sunan alanlar: yenilenebilir enerji; biyoenerji

2. Gıda. İslam ülkelerinde ikinci en büyük sektörel kümelenme tarım ve gıda alanında görüldü. İslam ülkeleri tarım ve gıda sektöründe 2013’te 118 milyar dolar ihracat yaptı. Bu, dünya ihracatının yüzde 8’ine denk geliyor. Sektörün 2009-2013 dönemsel bileşik büyüme oranı yüzde 42 seviyesine çıktı. İslam ülkelerinde gıda sektöründe iç talebin toplam değeri 974 milyar dolara dayandı. Bu tutar dünya gıda tüketiminin yüzde 16’sına denk geliyor. Gıdada yatırım imkanlarının bulunduğu alanlar: perakende, helal et, süt ve süt ürünleri, şekerleme.

3. Ulaştırma ve Turizm. İslam ülkeleri bu sektörde 2013’te 192 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. Söz konusu tutar, dünya ihracatının yüzde 6’sına denk geliyor. Burada yatırım imkanı bulunan alanlar: otomotiv, havayolu hizmeti helal oteller ve dinlenme alanları.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.