Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya:

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, geçtiğimiz yıl özel sektördeki farklı meslek dallarında 1 milyon 57 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2018 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2018 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, geçtiğimiz yıl özel sektördeki farklı meslek dallarında 1 milyon 57 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı.

İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Necmettin Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. İstihdam ve mesleki eğitim politikalarının değerlendirildiği toplantıda 2018 yılında izlenecek yol haritası hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda bir konuşma yapan İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Türkiye İş Kurumu olarak 2017 yılının kendileri açısından başarılı bir yıl olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en yüksek istihdam oranının geçtiğimiz yıl gerçekleştiğini belirtti.

2018 yılında da teşviklerle sayıyı artırarak kalıcı istihdama katkıda bulunmak istediklerini açıklayan Kaya, “Toplantılara katılmamızın en temel sebebi Çorum özelinde valimizin himayelerinde istihdam politikalarını yerinde görmek ve Genel Müdürlük olarak bu politikalara verilecek katkıları ele almak. Çorum hem istihdam politikaları hem de mesleki eğitim alanında en başarılı illerimizden birisi. Burada sahadaki deneyimleri, çalışmaları istihdam uzmanlarımızla görerek Ankara’da nasıl destek verebileceğimizi tespit etmek amacıyla buradayız” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan ise, 2016 yılındaki hain darbe girişimiyle birlikte ülkemizde işsizlik oranlarının artmaya başladığına dikkat çekerek, işsizlik oranı 2016 yılında yüzde 10.2 iken Ocak 2017’de yüzde 13’e yükseldiğini söyledi.

İşsizlik oranlarının artmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile "Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği" başlatıldığını hatırlatan Şahan, “Milli İstihdam Seferberliği" uygulaması ile birlikte ülkemizde işsizlik oranlan hızla düşmeye başlamış ve Ekim 2017 ’de yüzde 10.2 olarak gerçekleşmiştir. Çorum’da Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında “Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği” kapsamında istihdamın artırılması için yoğun çalışma başlatılarak yapılan toplantılar ve 200’ün üzerinde işyeri ziyaret edilerek İşbaşı Eğitim Programı ve 4447 Sayılı Kanunun 17. maddesine göre işverenlerin işbaşı eğitim programlarından sonra yararlanacakları teşvikler anlatılmıştır. Yine iş ve meslek danışmaları tarafından bireysel görüşme yapılarak ve işyerleri ziyaret edilerek işverenlerin sorunları işyerlerinde öğrenilmiş, işverenlerimize işbaşı eğitim yararlanacakları teşvikler anlatılarak işverenlerimiz bilgilendirilmişlerdir” dedi.

Çorum’da Ocak 2017 sigortalı sayısına ilave olarak "Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği" kapsamında yıl içerisinde istihdam taahhüdü 4 bin iken bu sayının yıl içerisinde 7 bin 51’lere ulaştığını açıklayan Şahan, “Türkiye İş Kurumu her yıl tüm illerde İşgücü Piyasası Araştırması (İPA) yapmakta olup, Çorum’da kurumumuz İMD’leri tarafından 3 Nisan- 5 Mayıs tarihleri arasında 20 ve daha fazla kişi istihdam eden 449 işyerine ziyaret yapılmış, Türkiye geneli ve il düzeyinde çalışan sayısı açık iş temininde güçlük çekilen meslekler ile geçmiş gelecek dönem istihdam eğilimlerine dair bilgiler derlenmiş, işverenin eleman ihtiyacı anında karşılanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, işgücü yetiştirme kurslarımızın da piyasa ihtiyaçları doğrultusunda açılmasının sağlanması için veriler derlenmiştir” diye konuştu.

İşgücü Piyasası Araştırma (İPA) raporlarına göre Çorum’da işyerlerinin sektörlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla işyerinin imalat sektöründe olduğunun görüldüğünü anlatan Şahan, “Yaklaşık olarak her 100 işyerinden 36’sı imalat sektöründedir. Bu sektörü yüzde 22 ile toptan ve perakende ve yüzde 12 ile inşaat sektörü takip etmektedir. Bu işyerlerinde açık işlerde birinci ve ikinci sırayı makine montajcısı ve dikiş makine işçisi almış, bu meslekleri sırası ile konfeksiyon işçisi, seramik imalı işçisi, beden işçisi, paketleme işçisi, kaynakçı (oksijen ve elektrik kaynakçısı), gaz altı kaynakçısı, garson, CNC torna tezgahları operatörü izlemiştir. Çorum’da araştırma kapsamına giren işyerlerinde toplam 23 bin 407 kişi çalışmaktadır. Çalışanların yüzde 75.2’si erkek, yüzde 24.8’i kadındır. Yine İPA raporlarına 2010 yılında Çorum’da 12 bin 338 İŞKUR’a kayıtlı işsiz var iken, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayı yaklaşık yüzde 57 artarak 19 bin 341’e yükselmiştir. Rakamlardaki yükseliş İŞKUR’un tanınırlılığının artmasından ve işgücü piyasasında aktif bir oyuncu haline gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınlarda 2010 yılında 4 bin 246 kişi kayıtlı iken, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayı 2,5 kat artarak 10 bin 388 kişiye çıkmıştır. Kadınların ekonomik değer üretmek ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla işgücü piyasasında yer almak istemeleri, bu sayıda belirgin bir artış olmasını sağlamıştır” diye konuştu.

İş Kurumunun istihdamın arttırılmasında girişimcilik eğitimleri, mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarının etkili olduğunu anlatan Şahan, şunları kaydetti;

“İlimizde 2017 yılı içerisinde 449 kişiye girişimcilik eğitimi verilerek katılımcılara sertifikaları dağıtılmıştır. Bu eğitimlerimiz Çorum Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf Odası Başkanlığı ve Sungurlu Ticaret Borsası ve Sungurlu Denetimde Serbestlik Müdürlüğü ile gerçekleştirilmiştir. Yine Çorum’da 93 adet mesleki eğitim kursu düzenlenmiş, toplam bin 883 katılımcı ile bu kurslar başarıyla tamamlanmıştır. İlimizde 2017 yılı içerisinde işbaşı eğitim programı kapsamında bin 706 işyerinde 3 bin 185 kişi işbaşı eğitimi programı kapsamında faydalandırılmıştır. İstihdamında zorluk çektiğimiz eski hükümlü, engelli vatandaşlarımıza kendi işlerini kurmaları amacıyla ile 2017 yılı içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığımız ve Denetimde Serbestlik Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapılan çalışmalar neticesinde toplam 5 eski hükümlü vatandaşımıza kendi işlerini kurmaları neticesinde toplam 114 bin 26 lira hibe yardımı yapılmıştır. Yine aynı şekilde 2 engelli vatandaşımıza da kendi işlerini kurmaları neticesinde toplam 59 bin 980 TL hibe yardımı yapılmıştır”

Ülkemizde bugünkü ekonomik yapıda; ekonomiye rekabet gücü kazandıran, yatırım yapan, istihdam oluşturan, yeni girişimcilerin önünü açan ve onlara destek veren ekonomik ve sosyal politikalar uygulandığını anlatan Ali Şahan, “Bu uygulamanın başarıya ulaşması için işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelik ve türde mesleki eğitim programlarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, işgücüne sürekli değişen ihtiyaçlara göre yetenek kazandırmaları, üretimde kalite ve verimliliğin arttırılması, rekabet gücünün kazanılmasının hayat boyu temel bir ilke olarak benimsenmesi gerekmektedir Harcanan kamu kaynaklarının yerine ulaşması için eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlü ve sağlıklı kurulması, mesleki eğitimin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmesi öncelikli hedef olmalı, mesleki eğitim özendirilmelidir. Mesleki eğitimin ders programlan iş gücü piyasası temsilcilerinin katılımıyla ve iş yaşamının ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulmalıdır. Bazı sektörlerdeki yığılmanın önlenmesi, hızla gelişen sektörlerdeki ihtiyacı karşılayacak esneklikte mesleki eğitimin planlanması, Ticaret ve Sanayi Odaları ile meslek komitelerinin etkinliğini arttırılarak, mesleki eğitim merkezlerinin eğitim programlarının disipline edilerek, eğitim alan öğrencilere denklik verilmesi işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Çorum Valisi Necmettin Kılıç ise Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ne Meslek Lüksek Okulu yapılacağını açıkladı.

İl istihdam Kurulu Toplantısı’nda konuşan Vali Necmettin Kılıç, Türkiye’de çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi’nde olmayan bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Organize Sanayi Bölgesi’ne hazineden 400 dönümlük arazinin tahsisi için çalışma yapıldığını belirterek, “Oldukça geniş bir arazi. Buraya Meslek Yüksek Okulu yapacağız. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu olarak yapacağız ve üniversitemize teslim edeceğiz. Olabildiğince cazip ve gençlere hitap eden bir okul olmasını istiyoruz. Rekreasyon, peyzaj projeleri yurtları ve sosyal donatılarıyla desteklenen bir okul düşünüyoruz. Böyle bir çalışmanın içerisindeyiz. Böyle bir çalışma yürütüyoruz. Makine sanayi ve diğer sektörlere eğitimli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla bir gayretimiz var” dedi.

Toplantı da Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, kurul üyeleri hazır bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.