Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Isıtma Cihazlarına Yerli Üretim Damgasını Vuracak

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) yeni bir AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi başlatıyor. Proje kapsamında, yüksek verimli ve en son teknoloji...

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2015 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2015 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) yeni bir AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi başlatıyor. Proje kapsamında, yüksek verimli ve en son teknoloji ile donatılmış doğalgaz cihazlarının Türkiye’de üretimi sağlanacak. Yerli üretim ön plana çıkarken, hem kullanıcılar hem de ülke ekonomisi çifte kazanç sağlayacak.
Enerji verimliliğinin arttırılması hedefi kapsamında Avrupa Birliği’nde yapılan çalışmaları takiben buzdolabı, klima gibi cihazlarda %100 yüksek verimli cihazların kullanılmaya başlandığı Türkiye’de; doğalgazlı cihaz pazarının yapısını değiştirecek yeni bir proje hayata geçiriliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği) bu amaçla, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi Projesi başlatıyor. Yapılacak hazırlık çalışmalarının ardından İstanbul’da kurulacak AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi, ısıtma cihazlarında yüksek verim ve teknolojiyi gündeme getirirken, yüksek enerji verimliliği sağlayan yoğuşmalı kombilerde “yerlileşme” oranının arttırılmasına da destek verecek.
Yıllık 1 milyon adet kadar iç satış ve 800 bin adet ihracat ile ülke ekonomisi için önemli bir yer teşkil eden kombi ve doğal gazlı cihazlar alanında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile DOSİDER’in işbirliğiyle geliştirilen projede, ayrıca “enerji verimliliği ve ekonomik katkı” hedefleri de bir arada gerçekleştirilebilecek.
AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi’nde öncelikle yoğuşmalı kombilerin önemli komponentlerinden ‘gaz valfi, fan ve üç yollu vana motoru’ gibi parçaların yerlileştirilmesi ve yerli üreticiler tarafından üretilmesi konusunda çalışmaların yapılması planlanıyor. Merkezde, ikinci aşamada eşanjör, elektronik aksam gibi komponentlerde de benzer çalışmalar yapılacak. Projenin ilk aşaması sonucunda, yıllık yaklaşık 250 milyon Türk Lirası olan ithalat tutarının yerli üretime döndürülmesi hedefleniyor. İlgili çalışmaların ilk Ar-Ge sonuçlarının 2017 yılında alınması ve 2018 yılında üretimdeki yerli parça kullanımlarının hedeflenen düzeylerde sağlanması beklentiler arasında yer alıyor.
Öte yandan, planlanan Mükemmeliyet Merkezi ile kombi ve komponent üreticilerinin bir araya gelerek, teknoloji geliştirme konusunda önemli bir sinerji oluşturması bekleniyor. Elde edilecek sonuçlar ile yüksek teknolojili yoğuşmalı cihazların üretiminin, hem Türk ekonomisine olumlu katkı yapması hem de tüketicilerin bu cihazlara çok daha uygun koşullar ile ulaşması sağlanacak.
Türkiye’de yıllık kombi pazarı yaklaşık 1 milyon adet seviyesine ulaşmış durumda. Son yıllarda yapılan yatırımlarla ihracatta önemli bir ivme yakalayan sektör; 2014 yılsonu itibariyle 800 bin adet kombi ihracatı gerçekleştirmiş bulunuyor. Kombi üreticilerinin yıllık işlem hacmi ise toplamda 2.5 milyar Türk Lirası civarında. Bu alandaki büyümenin, içinde bulunduğumuz 2015 yılında da devam edeceği öngörülüyor.
Türkiye kombi pazarında, birçoğu yerli ve global anlamda önde gelen firmalardan oluşan 9 adet büyük üretici ön planda yer alıyor. Dünya üretiminden yüzde 20 pay alan Türkiye; bugün Almanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler ile birlikte kombi üretimi konusunda dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline gelmiş bulunuyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.