Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşçi, Taşeronu Kaldırmak İsteyen Şirket Aleyhine Eylem Başlattı

Yüklenici firmada çalışırken, bazı haklarını alamadıkları gerekçesi ile bağlı oldukları firma yerine enerji şirketine dava açan işçiler, taşeron sistemini kaldırarak bütün işçileri Dicle Elektrik bünyesine katmak isteyen enerji şirketine...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yüklenici firmada çalışırken, bazı haklarını alamadıkları gerekçesi ile bağlı oldukları firma yerine enerji şirketine dava açan işçiler, taşeron sistemini kaldırarak bütün işçileri Dicle Elektrik bünyesine katmak isteyen enerji şirketine yönelik işi engelleme eylemi başlattı. Dicle Elektrik Dağıtım’dan eylem ile ilgili “Hem bize dava açıp, hem de bizimle çalışmaları kabul edilebilir değil” açıklaması yapılırken, arıza bakım ve onarım işçilerinin başlattığı eylemin, Diyarbakır ve ilçelerinde halkı ciddi biçimde sıkıntıya sokacağı belirtildi.
Alınan bilgiye göre Dicle Elektrik Dağıtım sorumluluğunda bulunan Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak gibi Diyarbakır’da da arıza bakım onarım işi yüklenici firmaya verdi. Diğer illerde olduğu gibi buradaki yüklenici firma ile de aynı sözleşmeler imzalandı. Ardından da Diyarbakır il merkezi ile ilçelerde toplam 418 personel firma elemanı olarak çalışmaya başladı. Ancak, bazı işçiler, bünyesinde çalıştıkları yüklenici firmanın yemek ve yol paralarını ödemediğini ileri sürerek dava açtı. Bazı işçiler de yapılan yönlendirmeler nedeniyle bağlı oldukları bu firma yerine Dicle Elektrik Dağıtım’a dava açtı.
“MUHATTAP YÜKLENİCİ FİRMADIR, BİZ DEĞİLİZ”
Söz konusu firmalar ile yapılan sözleşme ise 31 Mayıs itibari ile sona erdi. Yüklenici firmalar da çalışan tüm personelin tazminatlarını ödeyerek, iş akitlerini feshetti. Burada çalışan işçilerin Dicle Elektrik Dağıtım bünyesinde çalıştırılmaları kararlaştırıldı. 1 Haziran 2016 tarihinden başlamak üzere enerji şirketinde işbaşı yapmaları gereken işçilere Dicle Elektrik Dağıtım, “Muhattabı biz değiliz. Muhatabınız bünyesinde çalışan yüklenici firmadır. Bu nedenle hakkımızda açtığınız davaları geri çekin ve gelip görevinize başlayın” dedi. Ancak, alacaklarını bağlı oldukları firma yerine enerji şirketinden almak isteyen bir kısım işçi, bu gün işbaşı yapmadı ve işi bırakma eylemi başlattı.
Dicle Elektrik Dağıtım binası önünde toplanan ve aralarında DİSK’e bağlı Enerji Sen üyesi işçilerin de bulunduğu bir grup işçi, saat 11.00’da eylem başlattı. Burada yapılan basın açıklamasında, enerji şirketi suçlanarak, davaların geri çekilmesi için kendilerine baskı yapıldığı dile getirildi.
“ARIZA BAKIM ONARIM İŞİNİ BİZ YAPMAK İSTİYORUZ”
Bir grup işçinin başlattığı ve Diyarbakır il merkezi ile ilçelerde halkı zor durumda bırakması beklenen eylem ile ilgili olarak Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel de bir açıklama yaptı. Karagüzel, eyleme konu olan yemek ve yol alacaklarının muhatabının kendileri değil, işçilerin bağlı bulunduğu yüklenici firma olduğunu söyledi. Genel Müdür Karagüzel, “Arıza bakım onarım işini kendimiz yapmak istiyoruz. Bu nedenle de 418 işçiyi kendi bünyemize katmak istedik. Ancak daha önceki yıllara ait alacaklarını kurumumuzdan istemektedirler. Ama muhatap olan taraf biz değiliz. Muhataplarında dava açarlarsa şirketimiz de gerekli yardımı sağlar. Ama hem bize dava açarak hem bizimle çalışmaları kabul edilebilir değil. Şartlarımızı sıraladık, bu çerçevede birlikte çalışabileceğimizi ilettik. Biz taşeron sistemini kaldırmak istiyoruz. Bu arkadaşlar bizimle çalışmak isterlerse buyursun gelsinler, her zaman kapımız açıktır” dedi.
“DİYARBAKIR HALKI CİDDİ SIKINTI ÇEKECEK”
Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, kendilerinin kamu hizmeti sunduğunu da kaydederek, “Bu eylem nedeniyle Diyarbakır halkı ciddi sıkıntılar çekecektir. Ancak biz gerekli tedbirlerin tümünü aldık. Buna rağmen çalışan işçilerimize dönük bir takım engellemeler ve sabotajlar yapılacağına dair bazı duyumlar alıyoruz. İnşallah bu duyumlar doğru değildir. Bunlar gerçekleşecek olursa biz de hukuki haklarımızı kullanacağız” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.