Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş Dünyasının Derdi Nitelikli Ara Eleman…

İşsizlikle mücadele devam ederken iş dünyası nitelikli eleman bulamamaktan şikayet ediyor. Bursa’da İŞKUR’a kayıtlı yaklaşık 90 bin işsiz olmasına karşın, 80 bine yakın açık işe talep gelmezken, nitelikli ara eleman eksikliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bursa iş dünyası temsilcileri de konunun önemine bir kez daha dikkat çektiler.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2018 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2018 13:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İş Dünyasının Derdi Nitelikli Ara Eleman…

Kalifiye eleman sorununun, tarafların nitelik ve beklenti anlamında uyuşmamasından kaynaklandığını ifade eden Bursa iş dünyası temsilcileri, problemin giderilmesi anlamında sanayi üniversite iş birliğinden, meslek liselerinin dönüşümüne kadar birçok görüş ve öneri dile getirdi.

Bursa iş dünyası temsilcilerinin görüşleri şu şekilde:

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan:

Ülkemizde işsizlik oranlarının yüksekliği konuşulurken, iş dünyasının kalifiye eleman sıkıntısı çekmesi ilginç bir durum oluşturuyor. Bu konuyu farklı açılardan ele alabiliriz; mesleki okulların ve üniversitelerin iş dünyasının isteklerini karşılayamaması, gençlerin reel sektöre uygun olmayan talepleri ve hızlı üretim çağında usta-çırak ilişkisinin artık azalması. Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden olan Bursa’da kalifiye eleman açığının artarak devam etmesi, tüm sektörlerde sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır. Gençlerimizi iş dünyasına kazandıracak hamleleri beraberce değerlendirmemiz ve çözüm yolları bulmamız hepimizin görevi. Bu anlamda hep birlikte ortak akılla hareket etmeliyiz.

DOSABSİAD YK Başkanı İbrahim Öztürk:

Ülkemizde özellikle son 10 yıldır ciddi anlamda bir ‘Nitelikli Ara Eleman’ sorunu yaşanıyor. Bu sorun, önü alınmaya çalışılsa da kısa vadede çözülebilecek gibi gözükmüyor. Çünkü meslek liseleri beklentileri tam manasıyla karşılayamıyor. Burada öncelikle meslek liselerinin eğitim altyapısının revize edilmesi, sonrasında ise bu mesleklerin cazip hale getirilmesi gerekiyor.

GESİAD YK Başkanı Kerim Demiral:

Bursa, Türkiye ekonomisine her anlamda en fazla katkıyı veren şehirlerin başında geliyor. Bu açıdan Türkiye’nin üretim başkenti diyebiliriz. Dolayısıyla çok ciddi bir işgücü ihtiyacı var. Özellikle sanayide ‘Ara eleman’ sorunu uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Sanayinin ihtiyacı olan niteliklere sahip personelin yetişmesi için çeşitli çalışmalar yürütülüyor ancak nitelikler ve beklentiler ne yazık ki örtüşmüyor. Fabrikada çalışmak yerine herhangi bir AVM’de tezgâhtarlık yapmak insanlara daha cazip geliyor. Bu noktada Meslek Okullarının yeterliliği ve niteliğinin yeniden değerlenmesi ve en az 50 yıllık bir vizyonla yapılandırılması gerekiyor diye düşünüyorum.

 

MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses:

‘Nitelikli Ara Eleman’ sorunu 10-15 senedir sanayinin en önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bu sorun kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede meslek liselerinin yeniden yapılandırılmasıyla çözüme kavuşabilir. Buna ek olarak; mesleki eğitime devam eden öğrencilerin kendilerini önemli ve saygıdeğer hissetmelerini sağlamak için de toplum olarak yeni değerlerin benimsenmesi, eğitimlerini aldıkları mesleklerin de en az üst düzey meslekler kadar değerli ve gerekli olduğu algısının yaratılmasının da önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizler MÜSİAD olarak bu anlamda üzerimize düşeni yapıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversitelerimiz ve iş dünyasıyla ortak iş birlikleri kurup çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bu anlamda robot yarışmaları düzenleyerek öğrencilerimizi teşvik edip farklı bakış açıları kazandırdık. ‘Yüksek teknoloji, yüksek ahlak’ vizyonu kapsamında mesleki eğitimi çok önemsiyoruz. Sektörel bazda meslek okullarımız ile kalifiye personel istihdamı ve staj konularında işbirliklerimiz de artarak devam ediyor. Türkiye’nin geleceğinin planlanması ve hedeflerine ulaşılmasında neler yapılmalı diye çalışıyoruz.

TÜGİAD Bursa Şubesi Başkanı Ersoy Tabaklar:

İş adamlarının en önemli sorunlarından biri nitelikli insan gücüdür. Bu sorun, günümüzde, gençlerin işsizlikten yakındığı, firmaların ise nitelikli personel sıkıntısı çektiği gibi bir çelişki olarak karşımızda durmaktadır. Türkiye ekonomisinin yüzde 95’ini oluşturan KOBİ’lerin ve büyük işletmelerin kalifiye eleman açığını kapatacak ve böylece istihdama katkı sağlayacak çalışmaların yeterli katkı vermediğini görmekteyiz. Bu anlamda yeni proje ve vizyonlar geliştirmek gerekir. Öğrencilerimizin  stajlara önem vermesi, kendini geliştirmesi, çeşitli mesleki kurslara gidip sertifika almasının da önemli olduğunu söylemek gerekir. Bunun yanı sıra mesleki okul yönetimlerine ve öğretmenlerine de büyük sorumluluklar düşmektedir. Özetlersek, devlet büyüklerimiz, iş dünyamız, üniversitelerimiz, okullarımız, ailelerimiz ve gençlerimiz hep birlikte ortak akılda buluşursak bu sorunu çözeceğimize inanıyorum.

TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan:

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin işini düzgün yapan, nitelik sahibi kişiler bulup çalıştırma ihtiyacı her zaman olacaktır. Özellikle son dönemlerde bu ihtiyaç daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Ülkemizde bu konuda ciddi açık olduğu çeşitli kesimler tarafından dile getiriliyor. Biz işverenlerin de en büyük dertlerinden biri bu. Sürekli olarak nitelikli eleman talebimiz oluyor. Maalesef iş arayan arkadaşlarımızla bizim aradığımız özellikler uyuşmuyor. Arada ciddi bakış açıları farkı var. Devlet yetkililerimiz, kamu kurumlarımız iş dünyası herkes bir şeyler yapıyor ancak bu anlamda istediğimiz sonucu aldığımızı söyleyemeyiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmemizle karar alma ve uygulama mekanizmaları sürecindeki hızlanma bu tip sorunların çözümü konusunda bizlere avantaj sağlıyor. Bu avantajı kullanarak her zaman dillendirilen sanayi üniversite iş birliğini realize etmek, meslek liseleriyle ilgili dönüşümleri hayata geçirmek, gençlerimizi ve ailelerimizi meslek seçimi konusunda bilinçlendirmek gerekiyor.

PERYÖN Güney Marmara Şubesi YK Başkanı Barış Gül:

Ülkemizde son yıllarda meslek liselerinde verilen eğitimin niteliği tartışmaya açık durumda. Müfredat ne yazık ki günümüz sanayisinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte değil. Günümüz koşullarına ve özellikle sanayinin beklentilerini maksimum düzeyde karşılayabilecek bir sistem planlanmalı diye düşünüyorum. 20 yıl öncesinin iş yapış şekilleriyle bugün arasında çok fazla fark var. Ama biz bugüne değil, geleceğe yönelik bir sistem planlamalıyız. Yaklaşık 10 yıldır üretim sektörünün en önemli sorunları arasında yer alan ‘Nitelikli Personel’ sorununun bir diğer çözümü de bu mesleklerin kişiler açısından daha cazip hale getirilmesi olabilir. Şimdiden yapılacak doğru bir planlama, ‘Nitelikli Personel’ konusunun önümüzdeki 50 yıllık vizyonda sanayi için sorun olmasının önüne geçebilir. Tabi bu sorunu bertaraf etmek yalnızca sanayici ya da devletin görevi olmamalı. İş arayan kişiler de kendilerini geleceğe hazırlamalı ve geliştirmelidir. Aksi takdirde iş arayanlar da, sanayiciler de ne yazık ki arayışlarına devam edecekler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.