Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat Sektörü Yaza Umutlu Giriyor

2015 yazında yaşanan seçim süreci ve siyasi belirsizlikten olumsuz etkilenen İzmir emlak piyasası, 2016 yazına umutlu giriyor.Türkiye genelinde 2016 baharında düşen satış grafiklerinin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2016 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2016 09:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2015 yazında yaşanan seçim süreci ve siyasi belirsizlikten olumsuz etkilenen İzmir emlak piyasası, 2016 yazına umutlu giriyor.
Türkiye genelinde 2016 baharında düşen satış grafiklerinin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın AK Parti Genel Başkanlığı ile Başbakanlık görevine gelmesi İzmir’de sektörün önde gelen isimleri tarafından olumlu karşılandı.
İzmir emlak piyasası, 2016 yazına umutlu giriyor. Bu yazın geçen yaza oranla ve ertelenen talep nedeniyle satış açısından daha iyi geçeceğini savunan inşaat sektörü temsilcileri, konuyla ilgili görüşlerini aradığın konut.com emlak haber portalına değerlendirdi.
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer, yaptığı açıklamada, "Bizim bundan önceki yıllardan hareketle bugüne kadar edindiğimiz tecrübe haziran, temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarında artış olduğu yönünde. Okulların kapanması ve turizmin başlamasıyla birlikte bölgede hareketlilik başlıyor. Kamu kurumlarında çalışanların yanı sıra; özellikle yurt dışı ve diğer kentlerden gelenler İzmir’i gezmeden ayrılmak istemiyor" dedi.
İzmir’de yatırım yapmak isteyenlerin sayısının oldukça yüksek olduğunu anlatan Tanyer, şunları söyledi: "İzmir’in otoban ve hızlı tren projeleriyle yurdun diğer bölgelerine bağlanması da, İzmir’e olan ilgiyi artırıyor. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda, ben bu yaz satışların geçen yıla oranla artarak devam edeceği düşüncesindeyim.”
BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz da, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasının kentte gerçekleştirilecek alt yapı ve üst yapı yatırımları için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
İzmir-İstanbul otoyolu ve İzmir-Ankara hızlı tren bağlantılarının da diğer olumlu gelişme olduğunu anlatan Tanyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulaşım olanaklarının artmasıyla İzmir’de yaşayıp İstanbul’da çalışmayı tercih edenler olacak. Hafta sonu için İzmir ve civarına gelecek binlerce yeni aile kent ekonomisini canlandıracak. Önümüzdeki haziran ayında Ramazan’ın başlamasıyla birlikte piyasa yavaşlayacak. Konut satışlarının da buna paralel olarak azalacağını öngörmek gerekiyor. Ağustos, eylül gibi kente eğitim için gelecek yeni öğrenciler ve tayini çıkacak memurlar da ev arayışına girecekler. Bu nedenle yaz sonunda piyasanın tekrar canlanacağını düşünüyorum.”
Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır da, yazla birlikte İzmir’de önemli bir hareketlilik beklediklerini söyledi.
İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın Başbakan olması ve icraatçı bir kabinenin kurulmasının şimdiden piyasaların hareketlenmesini sağladığını anlatan Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir’e yapılan ulaşım yatırımları, Ankara-İzmir hızlı tren hattı ve İstanbul-İzmir otoyolu ile her iki mesafenin de 3,5 saate inecek olması İzmir’e büyük bir ivme kazandırdı. Çok sayıda kurumsal firma merkezlerini şimdiden İzmir’e taşıdı ve birçoğu taşımak için hazırlık içinde. Geçen senenin göç istatistiklerine baktığımızda da İzmir’e en çok İstanbulluların geldiğini görüyoruz. Bu da çok önemli ayrıntı ve gösterge. Geçen yaz seçim sürecinde yaşanan durgunluğun ardından, bu yaz Başkakan Binali Yıldırım hükümetinin de etkisiyle olumlu bir rüzgar eseceğini düşünüyoruz. İzmir’i bu yaz konut açısından oldukça canlı göreceğiz."
Yücesoy İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy, bu yaz Temmuz’un 15’inden sonra İzmir emlak piyasasında ciddi bir canlılığın yaşanmasını beklediklerini söyledi. Haziran ayında başlayacak Ramazan ayı boyunca piyasaların durgun olmasının zaten bekledikleri doğal bir süreç olduğunu belirten Yücesoy, şöyle konuştu: "Ayrıca bu yaz geçen seneki gibi bir seçim dönemi yok. Bu olumlu bir durum. Otoyol ve hızlı tren projelerinin pozitif etkilerini zaten sektör olarak şimdiden görmeye başladık. Özellikle İstanbullular arz ve talep dengesinde gözlerini İzmir’e çevirmiş durumda. Ayrıca İzmirli bir başbakanın olması İzmir açısından çok önemli. Bizim İzmirliler olarak, körfez geçiş projesini takip etmemiz ve marka kent olma yolunda projenin bitirilmesini sağlamak çok değerli. İzmirli bir başbakanın da bu projede İzmir’e büyük destek sağlayacağını ve katkı koyacağını düşünüyorum."
Kavuklar Grup Gayrımenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk da,
şunları söyledi: "İnşaat yapım çalışmaları açısından sektör canlanacaktır. Ancak satış anlamında Temmuz ve Ağustos ayları durgun geçecektir. Bu yıl Haziran’da beklediğimiz canlılık Nisan ayı gibi başladı ve bu canlılık Haziran ayında tepe noktasına ulaşacaktır. Bu açıdan Haziran ayının canlı geçeceğini söyleyebiliriz. Ancak Ramazan Bayramının Temmuz’un ikinci haftasına denk gelmesi Temmuz ayını otomatik olarak durgunlaştıracaktır. Ardından gelen Ağustos ayında aynı durgunluğun devam etmesini bekliyoruz. Dışarıdan İzmir’e konut almaya gelenler genellikle İzmir’e yaz aylarında ilk gelen gurup arasında yer alıyor. Geçen yaz biz beklediğimizden daha iyi bir sezon geçirmiştik. Bu yıl yakın bir satış grafiği bekliyoruz."
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Kenan Kalı, nisan ve mayıs aylarında inşaat piyasasının durgun geçtiğini söyledi.
Piyasada yaşanan siyasi belirsizlikten ötürü bir ’bekle gör’ yaklaşımı hakim olduğunu anlatan Kalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle konut satışları düşük bir seyir izledi. Faizlerin düşmesinin yanı sıra; Başbakan Binali Yıldırım’ın göreve başlamasıyla birlikte piyasalar da canlanmaya başlayacak. Ticaret ve ekonomi motivasyon ve psikolojiyle ilgilidir. Binali Yıldırım’ın Başbakan olması İzmirli yatırımcıları pozitif etkileyecektir. Ekonomik gelişmeler İzmir’e olan göçü artıracak, göç ise konut satışlarını tetikleyecektir. Kente yeni yatırımcı ve yatırımlar gelecek. Ramazan ayından sonra konut satışları temmuz, ağustos aylarında geçen yıla oranla daha iyi bir performans sergileyecektir."
DRC Grup Yönetim Kurulu Başkanı Caner Tan da, inşaat sektöründe mayıs, haziran aylarının satış anlamında yüksek geçen dönemler olduğunu belirterek "İnsanların ihtiyaçları devam ettiği için Ramazan ayında çok düşme beklemiyorum. Tatil yerlerinin yakın olması nedeniyle özellikle temmuz ayı genelde düşük bir seyir izler. Yalnızca konut satışları değil, inşaat sektöründeki ısıtma soğutma sistemleri, mobilya firmaları ve diğer sektörler de bu durumdan etkilenir. Ağustos’un 15’inden sonra tekrar canlanmaya başlar. Ağustos ayından sonra eylül-aralık arası dönemlerde ise satışlar eski gücüne kavuşur" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.