Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İmalat sanayiinde güz dönemi brüt yatırım harcamaları düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 154 işyerinin yanıtları ile oluşturduğu 2014 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi sonuçlarına göre brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla nispeten...

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2014 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 15:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 154 işyerinin yanıtları ile oluşturduğu 2014 yılı Güz Dönemi Yatırım Anketi sonuçlarına göre brüt yatırım harcamalarının bir önceki yıla nispeten cari fiyatlarla artış oranı bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleşerek yüzde 19,6 oldu.

İşyerleri büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde 2014 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari artış oranı; , ve gruplarındaki işyerleri için sırasıyla yüzde 13,6, yüzde 31,0 ve yüzde 16,2 ile 2014 yılı bahar döneminde öngörülenden daha düşük gerçekleşti. Ankette 2015 yılı yatırım harcamalarının bir önceki yıla göre cari fiyatlarla yüzde 22,9 oranında artacağı öngörüldü.r
2015 yılında yapılması öngörülen yatırımların bir önceki yıla göre değişimi, işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde yüzde 28,1 ile en yüksek artışın grubundaki işyerlerinde öngörüldüğü, onu ve gruplarının izlediği gözlendi. Diğer yandan 2015 yılında dışındaki diğer büyüklük gruplarındaki işyerlerinin 2014 yılına göre daha yüksek bir yatırım artışı öngördüklei gözlendi.

ÜRETİMDE VERİMLİLİK VE KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI HEDEFİ

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2014 yılındaki yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu; onu üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlendi.
İşyerlerinin büyüklük gruplarına değerlendirmesine göre, 2014 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu görüldü. 2015 yılındaki yatırımların daha çok üretimde verimliliğin artırılmasına yönelik olacağı, onu sırasıyla yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği aktarıldı.
İşyerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2015 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında yer alan işyerleri için daha çok üretimde verimliliğin artırılması amacına yönelik olacağı öngörüldü.

TALEP FAKTÖRÜ YATIRIMLARI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ UNSUR

Yatırımları etkileyen unsurlar 2014 ve 2015 yılları için yanıtlanan denge değerleri itibarıyla değerlendirildiğinde, imalat sanayi genelinde ve tüm büyüklük gruplarında talep faktörünün yatırımları etkileyen en önemli unsur olduğu görülmektedir. Onu sırasıyla beklenen karlar, teknik faktörler, finansman kaynakları ve diğer faktörler izledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.