Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatın yarısı Trabzon’dan

2015-2016 ihracat sezonunda gerçekleştirilen fındık ihracatının yarıya yakını Trabzon’dan yapıldı.Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin rakamlarına göre 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasındaki ihracat sezonunda ülkemizden 249 bin 681 ton...

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2016 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2016 14:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
2015-2016 ihracat sezonunda gerçekleştirilen fındık ihracatının yarıya yakını Trabzon’dan yapıldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin rakamlarına göre 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasındaki ihracat sezonunda ülkemizden 249 bin 681 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirildi. Bunun karşılığında ise 2 milyar 280 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, söz konusu sezondaki ihracatın 124 bin 686 tonluk kısmının Trabzon’da faaliyet gösteren firmalar tarafından yapılarak, karşılığında 1 milyar 125 milyon dolar döviz sağlandığını ve bunun da yaklaşık yüzde 49’lık bir orana tekabül ettiğini kaydetti.
Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzon’un tarihten gelen bir ticaret merkezi olduğunu belirterek, “Borsamıza da üye olan firmalarımız ticareti kurallarına göre yaparak, istikrarlı bir çizgide üretim ve ihracat gerçekleştirmektedirler. Bu da Trabzon’un fındık ihracatındaki payını her geçen gün arttırmaktadır. İhracattaki payımızın artışında Trabzon’da dünyanın en gelişmiş Fındık İşleme Entegre Tesislerinin bulunması da önemli bir faktördür. Bundan hareketle ihracatta öncü olan Trabzon’da üretimi de arttırmak en büyük hedefimizdir” dedi.
Trabzon’un ihracatının çok yüksek olmasına rağmen, Türkiye fındık üretiminde yüzde 8-9 oranında düşük bir paya sahip olduğuna dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu, son yıllarda Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma başta olmak üzere çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerine de dikkat çekerek şunları söyledi:
“Dünyada söz sahibi olduğumuz ve tek kuruş ithal girdisi olmadan zaman zaman 3 milyar dolara yakın döviz girdisi de sağladığımız böylesini bir ürünü biz üretimden tüketim aşamasına kadar bir bütün kabul ederek faaliyet gösteriyoruz. Her işin başının üretim olduğunu biliyoruz. Bunun içinde dekarda en az 150-200 kilo olması gereken ama, 80-90 kilolarda seyreden üretimi arttırmak için projeler uyguluyoruz. Uyguladığımız projelerle de öncülük edip, sektörün tüm kesimlerine örnek teşkil ediyoruz. 700 bin hektarda son yılların ortalamasına göre 600 bin ton civarında fındık üretebildiğimiz topraklarımızda, bunun 1 milyon tonu aşması için artık herkes çaba göstermeye başlamıştır.”
Köleoğlu, ihracatçıların dünyanın dört bir yanına dolaşarak bugün bizden fındık alan ülke sayısını 120’ye yükselttiklerini hatırlatarak, istikrarlı üretim, fiyat ve pazar politikaları izlenmesi halinde 2023 hedefinde fındıktan 4-5 milyar dolar döviz girdisi sağlanmasının hayal olmadığını da sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.