Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hizan balı markalaşma yolunda

Bitlis’in Hizan Bal Üreticiler Birliği üyesi Şerif Ekinci, birliğin girişimleri sonucu karakovan ballnın markalaşma yolunda olduğunu söyledi.Hizan Bal Üreticiler Birliği üyesi Şerif Ekinci, birlik olarak şuanda Galip Ekinci isimli arıcı...

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2016 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2016 10:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bitlis’in Hizan Bal Üreticiler Birliği üyesi Şerif Ekinci, birliğin girişimleri sonucu karakovan ballnın markalaşma yolunda olduğunu söyledi.
Hizan Bal Üreticiler Birliği üyesi Şerif Ekinci, birlik olarak şuanda Galip Ekinci isimli arıcı esnafı ziyaret ettiğini söyledi. Fenni kovanlarına baktıklarını hasılatın bu senede güzel olduğunu ifade eden Ekinci, “İnşallah verim de güzel olacak. Karakovan ballarımız şuan burada yok. Karakovan ballarımız genelde yüksek rakımlar da yaylalarda oluyor. Daha önce kaymakamlık ve valilikten yol hakkında talebimiz olmuştu ve bu konuda da çalışma yapıldı. Yaylalarımıza yol istiyoruz. Arıcılarımız kolaylıkla arılarını yaylaları çıkarsın istiyoruz. Kimisi katır sırtında götürüp getiriyor. Fakat hayvan sırtında geldiği zaman ballarımız çok sallanıyor o yüzden de iyi olmuyor. Zaten çoğu da yol olmadığından götüremiyor. Fakat giden karakovan ballarımızı laboratuvara gönderdik gerçekten çok iyi sonuçlar aldık. 550 prolin değerinde karakovan ballarımız var. Mesela Karadenizde Anzer balı ile kıyaslama yaptığımız zaman bizim balımız da gerçekten çok iyi. Anzer balını kötülemiyoruz tabi. Bizim ballarımız 550 prolin. Mesela onlarında biraz daha düşük yanılmıyorsam” dedi.
“Markalaşıp Hizan karakovan balını tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz”
Şu anda markalaşma yolunda coğrafi işaretleri aldıklarını ifade eden Ekinci, “Balımız hangi bitkileri kapsıyor, hangi bitkiler mevcuttur. Karakovan balımızda bunun çalışmalarını yapıyoruz. İleride markalaşıp Hizan Karakovan balını tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz. Fenni kovanlarımızdaki ballarımız da çok güzel. Çiçek balıdır. Gördüğünüz gibi burada hemen hemen hangi bitki, hangi çiçek isterseniz mevcut. Belli bir dönem sonra bunları daha yüksek bir rakama yavaş yavaş çıkartmaya başlıyoruz. Karakovan ballarımıza yakın bir yerlere götürmeye başlıyoruz” dedi.
“Hizan karakovan balı da şu anda gerçekten de çok emin adımlarla ilerliyor”
Arıcılığın Hizan’da çok yaygın olduğunun altını çizen Ekinci, “Buranın merkez nüfusu 11 bin 39 dur. 526 üyemiz var ve 526 arıcımız var. Ortalamada her an arıcının en az maksimum yüz kovanı var. Kovanlarını bine kadar çıkaran arıcılarımız var. .İlçemizin en büyük gelir kaynaklarından biri Hizan’ı ayakta tutan ekonomiye can veren kalemimiz baldır. Hizan karakovan balı da şu anda gerçekten de çok emin adımlarla ilerliyor. Balımız hak ettiği noktaya erişecektir. Fiyat konusunda da şu an hak ettiğimiz fiyatı aldığımızı inanmıyoruz. Karakovan balımızı 100 TL’den veriyoruz. Şu an ama emin olabilirsiniz ki bunun fiyatı çok çok daha iyi bir yerde olması lazım. Hastaların hepsi karakovan balı tüketiyor. Doğal katkısız yayla balı olduğu zaman içinde glikoz, kimyasal, duman, deterjan hiçbir şey yok. Dolayısıyla karakovan ballarımız çok güzeldir öneriyoruz bunu” dedi.
“Hizan bitkisinin flora potansiyelinin belirlenmesi proje yaptık”
Daha önce çiçeklerle ilgili bir proje yaptıklarını hatırlatan Ekinci, “Hizan bitkisinin flora potansiyelinin belirlenmesi ve karakovanın tescili diye bir proje yaptık. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) bitki çeşitliliği o kadar çok ki biz tamamına erişemedik. Çünkü bir hafta önce çıktığımız yaylada bazı bitkiler iki hafta sonra çıkıyor, bazı bitkiler bir hafta önce çıkıyor. Dolayısıyla biz tamamına erişemedik. Fakat sayının 3 binin üzerinde olduğuna inanıyoruz. Tam olarak bitki çeşitliliği de çok. Mesela ocak ve şubat ayında farklı bitkiler oluyorken, haziran ve temmuz da ayrı, ağustos ve eylül de ayrı. Bu yüzden tamamına erişemedik. Kısa bir zaman içerisinde yaptık bu projeyi bu yüzden hepsini yetişemedik” dedi.
“İlçemizde Arı sütü üretimi gerçekleşmektedir”
Bir de daha önce arı sütü projesi gerçekleştirerek hayata geçirdiklerini ifade eden Ekinci, “Bunu Türkiye’de iki yerde yaptılar. Biri Düzce’de, biri de Hizan ilçemizde. Şu an halen arıcılarımız Arı sütü üretimini gerçekleştirmektedir. Bu iki projeden sadece biri süreklilik kazandı oda bizim oldu. Biz şuan halen devam ediyoruz. İlçemizde Arı sütü de üretiyoruz. Biliyorsunuz dünyada Çin Arı sütünü elinde tutuyor. Yılda yaklaşık 30 ton gibi bir üretim gerçekleştiriyor. Şuan gerçekten talepte çok, fakat bulamıyoruz. O yüzden arıcılarımıza yine gerekli eğitimi vereceğiz. Biraz zor ve zahmetli olduğu için arıcılar pek fazla yanaşmıyor. Ama eminim bunun kazancının da çok iyi olduğunu düşünerek buna yönelebilirler” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.