Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hisarcıklıoğlu: Kare kodlu çek sistemine geçilecek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kare kodlu çek sistemine geçileceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu; “Bir banka müdürü nasıl bizim özgeçmişimizi görüyorsa kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini...

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2015 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2015 18:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hisarcıklıoğlu: Kare kodlu çek sistemine geçilecek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kare kodlu çek sistemine geçileceğini belirtti. Hisarcıklıoğlu; “Bir banka müdürü nasıl bizim özgeçmişimizi görüyorsa kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini nişan alıp ateş etmeyeceksin. Bilerek ateş edeceksin. Ne risk aldığını bileceksin.” dedi.
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen İş Dünyasına Yön Verenler Ödül Töreni Altan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, protokol mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende kürsüye davet edilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, kamu ihale yasasındaki değişiklik ve kısa bir zaman sonra hayata geçecek olan ‘kare kodlu çek’ uygulaması hakkında bilgiler verdi.
Hisarcıklıoğlu, yerli yatırımcıları kamu ihalelerine teşvik ettiği açıklamasında; “Sayın Cumhurbaşkanı, başbakan iken 3 sefer genelge yayınladı. ‘Kamu ihalelerinde yüzde15 fiyat pahalılığına rağmen yerli malı kullanın’ dedi. Maalesef kamu bürokrasisi bunu uygulamadı. Daha sonrasında şubat ayında Meclis'ten ‘Yerli malı alımında yüzde 15lik fiyat kullanılması’ yasası çıktı. Şimdi burada Yalovalı kardeşlerime müthiş bir fırsat var. Bu 40 milyar liralık kamu malı alışının içerisinde eğer ithal, ucuz diye üretimden vazgeçtiysek şimdi düşünün. Şimdi düşünün. Bakın tüccar, sanayici olarak söylüyorum. Eğer yurtdışından gelen mal 100 lira ise senin ürettiğin mal 115 lira ise kamu senin malını almak mecburiyetindedir. Bu sanayileşme için olmazsa olmazımızdır. Onun için lütfen bunu kullanın. Artık ‘kamu ne satın alıyor, ben bunların hangisini üretirim’ diye bakıyor olmamız lazım” diye konuştu.
“HAPİSHANEYE GİRMEK İÇİN KARŞILIKSIZ ÇEK KESENLERİN RANDEVU ALMASI GEREKECEKTİ”
Karşılıksız çek kesenlerin hapis cezasıyla cezalandırılması yasasının kaldırılmasına kendisinin de sıcak bakmadığını belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu konuda alınan önlemleri iş adamlarıyla paylaştı. Kare kodlu çek uygulamasına geçileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: Çekte hapis cezasının kaldırılmasını hepimiz istemedik, bende istemedim. Ama şartlar mecbur kıldı. Zaten dünyada vadeli çek tek bizim icadımızdı. Ekonomiye tek katkımız vadeli çek katkısı biz Türklerin. Başkada katkımız yok. Dünya’nın hiçbir ülkesinde vadeli çek yok. Biz icat ettik. Hapis cezası kalkarken Adalet Bakanı’nın ifade ettiği şeyi söylüyorum size: “Hapishane kapasitesi 140 bin, Yargıtay’da onay bekleyen karşılıksız çekle dosya sayısı 220 bin. Eğer Yargıtay 220 bin hapis cezasını onaylasa hapishaneye girmek için karşılıksız çek kesenlerin randevu alması gerekecekti. Bu kalktı şimdi. Bu kalktı şimdi. Çek bizim ödemelerde kullandığımız ve en alışkın olduğumuz araç. Geçtiğimiz gün Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bakanı Ali Babacan ile bir görüşme yaptık ve bir şeyde mutabık kaldık. Çok yakında piyasaya çıkacak. Şu anda kullanılan mevcut çeklerin yanına ilave olacak kare kodlu çek. Bundan böyle piyasada 2 tip çek olacak. Bir normal çek diğeri de kare kodlu çek. Kare kodlu çek aldığın zaman bir banka müdürü nasıl bizim öz geçmişimizi görüyorsa kare kodlu çek aldığınız zaman artık tahmini nişan alıp ateş etmeyeceksin. Bilerek ateş edeceksin. Ne risk aldığını bileceksin. Nedir kare kodlu çek? Kare kodu okuttuğun zaman protestodan, ödemelere kadar her şeyi göreceksiniz. Bankalar ne kadar kredi açmış, gecikmiş ödeme var mı? Ne kadar doğalgaz borcu var, düzenli ödüyor mu? Hepsini göreceksiniz. Hangi çeki isterseniz ona göre kararı siz vermiş olacaksınız."
Konuşmaların ardından 2012 ve 2013 yıllarında Yalova Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri arasında en fazla vergi ödeyen üyelere ödülleri verildi. Ödülleri; Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman verdiler.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.