Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hisarcıklıoğlu: Her kur ve faiz artışı sanayicinin cebinden gidiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her kur ve faiz artışlarının sanayiciye büyük risk doğurduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Açık söyleyeyim, her kur ve faiz artışında hepimizin cebinden gitti,...

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2015 01:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2015 01:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hisarcıklıoğlu: Her kur ve faiz artışı sanayicinin cebinden gidiyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her kur ve faiz artışlarının sanayiciye büyük risk doğurduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Açık söyleyeyim, her kur ve faiz artışında hepimizin cebinden gitti, haberiniz olsun. Onun için de her ikisinde de minimum seviyesinde olması, olmazsa olmazımız" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı tarafından düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Bu yılın ekonomik anlamda Türkiye'nin "düşe kalka yol alacağı" bir yıl olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Birinci çeyrekte hızlı bir toparlanma beklenmiyor. Bunun de en önemli noktası ihracat pazarlarımızda zayıflama var. Faiz ve kurdaki dalgalanmalar da iç piyasamızı olumsuz etkiledi." şeklinde konuştu.

Sanayicilerin kullandığı kredilerin faiz oranlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, 2012-2013'te tüm şirketlerin faaliyet karlarının 31 milyar lira arttığını söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,
şunları söyledi: "Tüm şirketlerimizin finansman gideri bankalara ödedikleri para ne kadar? diye baktık, finansman giderlerinin bir önceki seneye göre artışı 31 milyar lira. Yani şirketlerimiz 2013'teki tüm ilave kazançlarının hepsini faize vermişler. Almışlar, para kazanmışlar. Kime çalışmışlar? Bankaya çalışmışlar ama sanayinin bu noktadaki durumuna baktığımızda sanayinin durumu daha vahim. Kur hareketlerinin tüm şirketlere maliyeti aynı dönemde 74 milyar lira olmuş. Faizini 2 misli üstünde neredeyse sanayide bunun getirdiği yük ise 19 milyar lira olmuş. Yani kazancımızdan daha fazlasını nereye ödemişiz? Kime ödendiği belli olmayan döviz artışına ve artı bankalara çalışmış gibi görünüyoruz. İş adamı olarak sanayici olarak kur hareketleri bize büyük risk doğruyor çünkü şu andaki borçların büyük bir çoğunluğu Türk özel sektörün borcu. Açık söyleyeyim her kur artışında ve faiz artışında hepimizin cebinden gitti haberiniz olsun. Onun içinde her ikisinde de minimum seviyesinde olması olmazsa olmazımız."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.