Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hisarcıklıoğlu: "Bu Yılın Başında, AB İle Yeni Bir Yol Haritası Çizdik"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB ile zaman zaman, doğal olarak görüş farklılıkları yaşansa da, bölgesel ve küresel meselelerde birlikte hareket ettiklerini belirterek, "1980’li yıllarda başlayan iktisadi dönüşüm sürecimizi bu stratejik...

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2016 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2016 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AB ile zaman zaman, doğal olarak görüş farklılıkları yaşansa da, bölgesel ve küresel meselelerde birlikte hareket ettiklerini belirterek, "1980’li yıllarda başlayan iktisadi dönüşüm sürecimizi bu stratejik yaklaşımla sürdürüyoruz" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Üye Ülkelerinin Büyükelçileri ile çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, TOBB’un iş dünyasının çatı kuruluşu olduğunu vurgulayarak, "Girişimciliğin özendirilmesi konusunu uzun süreden beri gündemimizin ilk sırasına yerleştirdik. Bu çerçevede, Türkiye’nin en büyük kadın girişimcilik ve genç girişimcilik ağlarını oluşturduk. Diğer taraftan, Türkiye’nin dışa açılması sürecine TOBB olarak ciddi destek veriyoruz. İşletmelerimizin dış ticarete ve dış yatırıma yönelmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu çerçevede, TOBB olarak çok geniş bir yurt dışı networkümüz var. Washington, Brüksel ve Moskova’da temsilciliklerimiz var. Berlin’de Türk-Alman ortak odamız var" dedi.
2008 krizi sonrası dünya, hızlı bir ekonomik ve siyasi değişim içinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu değişimi özellikle Türkiye’nin de içinde yer aldığı coğrafya çok daha güçlü hissediyor. Elbette her değişim süreci sancılıdır. Biz bugün yaşanan gelişmeleri, bu coğrafyada doğacak tarihi fırsatların sancıları olarak görüyoruz. Bu süreçte, Türkiye, bölgemiz gerçeklerinden kopmadan, bir parçası olduğu batı dünyası ile birlikte hareket etmektedir. Türkiye bir NATO üyesi; Aynı zamanda, Avrupa Birliği ile de tam üyelik müzakerelerini sürdürüyor. Zaman zaman, doğal olarak görüş farklılıkları yaşansa da, bölgesel ve küresel meselelerde Batı dünyası ile birlikte hareket ediyoruz. 1980’li yıllarda başlayan iktisadi dönüşüm sürecimizi bu stratejik yaklaşımla sürdürüyoruz. Türkiye’de, 2015’teki siyasi hareketliliğe rağmen, ekonomimiz büyümeye devam etti. Ekonomimiz 6 senedir kesintisiz büyüyor" diye konuştu.
Türkiye’nin 2015 yılında elde ettiği yüzde 4’lük büyüme ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Sadece geçen sene 690 bin kişiye yeni iş imkanı sağladık. Geçtiğimiz yıl 17 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım ülkemize geldi. Mali istikrarın en büyük göstergesi olan Kamu bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1 civarında. Bu oran Avrupa’daki en iyilerden biri. Geçen yıl, küresel ticaretteki durgunluğa rağmen, ihracat performansımız da olumluydu. Euro/dolar paritesindeki gerileme sebebiyle dolar bazında ölçüldüğünde ihracat hacmimiz düşmüş gözükse de, miktar bazında ihracatımızı geçen yüzde 2 artırmayı başardık. Dünyada ve çevre coğrafyamızda çalkantıların yaşandığı bir ortamda, bu başarıyı sağlayabilecek başka bir özel sektör yok. İyimseriz. Konjonktürel gelişmeler de bu iyimserliğimizi destekliyor. Biliyorsunuz; Türkiye 2005 yılından beri AB ile katılım müzakereleri yürütüyor. Bu yılın başında, AB ile yeni bir yol haritası çizdik. Yeni fasıllar açılıyor" ifadelerini kullandı.
AB ile mülteciler konusunda sağlanan anlaşmanın ilişkilere canlılık getirdiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “İşbirliği ve diyalog alanlarımızı genişlettik. Rusya ile ilişkiler yumuşamaya başladı. Öte yandan Suriye küresel güçlerin satranç tahtası haline geldi. Savaştan kaçan Suriyeli mültecilere kapımızı sonuna kadar açtık. Ülkemizde resmi rakamlara göre 2.7 milyon Suriyeli mülteci var. Biz, mültecilerin sadece barınma ve gıda ihtiyacını değil, sağlık, eğitim, psikolojik destek ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bugüne kadar, sadece kamu bütçesinden 10 milyar dolar para harcadık. Sivil toplum kuruşlarının, vatandaşların ve iş dünyasının doğrudan yaptığı yardımlar buna dahil değildir" dedi.
Hisarcıklıoğlu, kendi bakış açılarına göre, ASEAN’nın, Asya’nın önemli ülkelerinin bir araya geldiği platform olduğunu kaydederek, “Kuruluşundan bugüne, Bölge’deki üye ülke ekonomilerine ciddi katkı sağladı. Hala da sağlamaya devam ediyor. ASEAN’ın, tek bir ülke olarak düşünüldüğünde, 2050 yılına kadar dünyanın 4’üncü büyük ekonomisi olması bekleniyor. ASEAN, sadece 2007-2014 yılları arasında toplam ticaretini yaklaşık 1 trilyon dolar artırarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Komşusu olduğumuz Ortadoğu’da yaşanmakta olan dağınıklık ve istikrarsızlık göz önünde tutulduğunda, ASEAN kurucu vizyonunu saygıyla selamlamamız gerekir. Bölgeye getirdiği siyasi istikrar yanında, ASEAN’ın iktisadi büyüme için de önemli ortam sağladığını görüyoruz. Biliyoruz ki, ASEAN, yalnızca üyeleri için değil, aynı zamanda tüm Asya-Pasifik bölgesi için, sağlam bir istikrar ve işbirliği zemini hazırlamıştır. Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore gibi bölge güçlerinin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya gibi küresel güçlerin de katılım gösterdiği bir platform olma özelliği taşımaktadır.
Türkiye’nin de ASEAN ile yakın ilişkiler tesis etme gayretini destekliyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’nin, ASEAN Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalaması önemli bir adım olmuştur. Daha sonra gerçekleşen zirvelere, Türkiye’nin özel olarak davet edilerek katılım göstermesi ilişkilerimizi daha da ileri bir boyuta taşımıştır. Şimdi, siyasi alandaki bu olumlu adımları iktisadi ve ticari alandaki adımlarla desteklememiz lazım. Yaklaşık 8 milyar dolarlık ticaret hacmimiz, daha fazla büyütülmeye açıktır. İlişkilerimizi çok daha ileri seviyeye taşıma imkânımız ve irademiz vardır" ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, büyükelçilere TOBB’daki yemeğe katılarak, kendilerine ciddi cesaret verdiklerini belirterek, Türkiye’nin iktisadi potansiyelini daha iyi keşfedebilmek için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Gelin birlikte ülkemizin giderek daha fazla öne çıkan, üretim merkezlerini ve turizm destinasyonlarını keşfedelim. Bu yönde bir program başlatalım. Bu konuda teknik arkadaşlarımız bir road-show hazırlasınlar. En kısa sürede bu programı uygulamaya koyalım".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.