Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hisarcıklıoğlu, ATO’da Medya Temsilcilerle Bir Araya Geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "B20 bir evrim geçirdi Türkiye’nin dönem başkanlığında. 61 ülkeden toplam, Türk katılımcılarla birlikte bin 100 işadamı var. Şu anda da bin 480 kişi gelmiş....

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2015 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2015 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "B20 bir evrim geçirdi Türkiye’nin dönem başkanlığında. 61 ülkeden toplam, Türk katılımcılarla birlikte bin 100 işadamı var. Şu anda da bin 480 kişi gelmiş. Dünyada da olmadı bu kapsamda. Türkiye açısından da bu bir ilk" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bazı gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle ATO Congresium’da bir araya geldi. Ankara’da devam eden B20 Türkiye Konferansı’yla ilgili değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın ekonomisinin karar alma merkezleri buralar. Türk iş dünyası maalesef gittiğimiz toplantılarda bir elin parmakları kadar geliyorlardı, devamlılık hiç görmedim ben. Bizzat karar alma noktalarında etkindik. Daha sonra G20 Dönem Başkanlığı’nda hükümetimiz, başbakanımızın görevlendirmesiyle G20 L20 dönem başkanlığını aldık. Aralık 2011’de devraldım. Biz iki tane şeyi önemsedik, takip ettiğim zirvelerde gördüğüm iki önemli eksiklik vardı. Sadece G20 üyesi ülkelerin işadamları katılıyordu. Bunların dertlerini bilmeden bizim alanımız açılamayacaktı, kapsayıcılık için bunları da dahil edelim dedik, tarihinde ilk defa 61 ülkenin katılmasının ana nedeni bu. Liderlere bunu Avustralya’da söyleyince çok büyük etki yarattı. Bu zirvelerde KOBİ’ler yok, dünya ekonomisinin yüzde 60’ı yok. Büyük şirketlerin her halükarda ya güçlerinden ya da temas kabiliyetleri olduğu için en üste dertlerini aktarabilme kabiliyetleri var. Ama küçük şirketlerin dertlerini aktarabilecekleri imkanları yok. Oy deposu bunlar, oy burada ama büyüklerin de ekonomiye etkisi belli, malum. Biz de ne yapabiliriz diye bu güzel mekanizmanın desteğini aldık” şeklinde konuştu.
“6 AY SÜREDE 170 BİN KİLOMETRE, 5 KITADA 12 TOPLANTI YAPTIK”
Türkiye’nin dönem başkanlığındaki iki farklılığa değinen Hisarcıklıoğlu, G20 dışındaki partnerlerini ve dünya ekonomisinin yüzde 60’ına yön veren KOBİ’leri davet ettiklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “ ‘5 kıtada işbirliği yapacağız’ dedik. 6 ay sürede 170 bin kilometre, 5 kıtada 12 toplantı yaptık. Özellik arz eden ülkelere özellikle gittik. Dünyanın etrafını 4 sefer gezdik. ‘B20 için geziyoruz’ dedik” dedi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULDUĞU TARİHTEN İTİBAREN OSMANLI DA DAHİL BUGÜNE KADAR BU NİTELİKTE, BU KADAR SAYIDA İŞADAMI GELMEMİŞTİ”
B20 Türkiye Organizasyonuna ilişkin Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu tarihten itibaren Osmanlı da dahil bugüne kadar bu nitelikte, bu kadar sayıda işadamı gelmemişti. Gerçekleştirdiği en büyük etkinlik. Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini kapsayan liderler Antalya’da, Türkiye’de olacaklar. Önümüzdeki yılın perspektifini Antalya’da tamamlayacaklar” ifadelerini kullandı.
“B20 BİR EVRİM GEÇİRDİ TÜRKİYE’NİN DÖNEM BAŞKANLIĞINDA”
Antalya’da liderlerin Türkiye’yi tanıyacaklarını ve hem de Türkiye’ye yatırımcı gelmesinin sağlanacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sadece kendi ülkelerinin en büyük işadamının değil, aynı zamanda bir başka ülkede iş yapan işadamlarının de geleceğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
“Milli vazife dedik, inşallah başarıya da ulaştığımızı söylüyorum. B20 bir evrim geçirdi Türkiye’nin dönem başkanlığında. Ben bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Şu anda şu salonda iki gündür Ankara’da 800 işadamı. Uluslararası çapta iş yapan, devasa işadamı, 61 ülkeden toplam, Türk katılımcılarla birlikte bin 100 işadamı var. Şu anda da bin 480 kişi gelmiş. Dünyada da olmadı bu kapsamda. Türkiye açısından da bu bir ilk. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz. İnşallah ülkemizi tanıtma fırsatı bulduk diye düşünüyorum.”
Hisarcıklıoğlu, çalışma gruplarıyla toplantılar ve çalışmalar yapıldığını söyleyerek, en son 19 maddeyi tespit ettiklerini ve dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını bildirdi. İstihdamın başına 84 bin kişiye iş sağlayan Ali Koç’u koyduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Alt yapı ve yatırımların başına Sayın Ferit Şahenk’ten rica ettim. Şu anda dünyanın alt yapı eksikliği 70 milyon dolar. Finansta, Hüsnü Özyeğini, ticarette Güler Sabancı hanımefendiyi koyduk. Konuşmamda ben yolsuzluğun başkanıyım demişim. Cumhurbaşkanımız ikaz etti. Allah’tan kimse fark etmemiş. Yolsuzlukla mücadelenin başı Ayhan Zeytinoğlu’nu, KOBİ’lerde Melih Yurteri’yi koyduk” diye konuştu.
TESPİT EDİLEN 19 MADDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TESLİM EDİLDİ
Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim edilen 19 maddenin en önemlilerini şöyle sıraladı:
“Bir, ticaretin kolaylaştırılmasını istiyoruz. Ticaret olmadan dünyada refahı sağlayamayız. İşsizliği yenemeyiz. 200 milyon kişi son 5 yılda işsiz kaldı. Biz 1 milyon istihdam sağlarken ne yaptık, 2 milyon kişiyi göç aldık. İstikrarsızlık doğuruyor, istikrarsızlık savaşları doğuruyor. Bütün dünya ülkeleri sınırlarını ticarete kapatmaya başladı. 3 bin 200 tane soruşturma dosyası var, son bir yılda. Ben burada bir şey üretmişim, malımı satamıyorum, Fransa kapatmış. Fransa kapatınca ne oluyor, fabrikamı kapatmak zorunda kalıyorum. 3 bin 200 dosyanın 2 bin 800 tanesi G20 ülkeleri için açılmış. G20 ülkelerinden problem çıkıyor. Hemen herkes kendini koruyor. Bu sefer yeni ticari partnerler oluşturmaya başladılar. ABD ticari eksenli yeni bir ticari blok geliyor. ABD, Asya Pasifik eksenli ikinci bir blok daha geliyor. Siz bunun dışında kalırsanız mal satacağınız ya Rusya kalıyor ya Çin kalıyor. Bunlar da standartlarını birleştiriyorlar. Aynı standarda geliyor. 220 volttan 110 volta geçerlerse biz malımızı satamayacağız, ürettiğimiz elimizde kalacak. İki, kanalı olmayan, suyu olmayan, elektriği olmayan ülke mutlu olabilir mi, devletlerin bütçesi tıkandı, para bulunamıyor. Para bulunamadığı gibi şeffaflık yok. 50 liraya yapılabilecek işi ben gidip yapmadığım için 100 liraya yapıyor. Şeffaflık olmayınca yolsuzluk artıyor, bu da insanların ahlaki erozyonuna sebebiyet veriyor. Yap işlet devret kamu özel sektör işbirliğinin, standart hale gelmesi önemli. Üç, kadın ve gençler arasındaki işsizlik. Onun için bunların mesleki eğitim meselesi önemli. G20 ülkeleri Çin’de gençlerde yüzde 49 işsizlik olan ülkeler var. Bu ülkede insanlar mutlu olabilir mi? Teknoloji değişiyor. Eskiden yorgancılar vardı, şimdi yok. Bir sürü meslek kayboluyor. Teknoloji değiştikçe meslekler kayboluyor, sürekli eğitime geçildi. Almanya ve Avusturya’nın mesleki eğitimdeki rolü şu, kamu özel sektör birlikte yapıyorlar. Bakanlık ve özel sektör beraber yapıyor çünkü orada yetişecek elemanlar. Dört, KOBİ’ler, basel 2, 3, 4 gibi şeyler koydukça büyük firmaların yakaladığı standardı küçük firmalar, KOBİ’ler yakalayamaz oldu. Buna geçtikten sonra KOBİ’ler daha fazla kan kaybetmeye başladılar. KOBİ’ler daha rekabetçidir, daha verimlidir, daha ucuz mal üretebilir. Burada da finansmana ulaşmak lazım. Kaybedersek daha büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız.”
“DÜNYA KOBİ’LERİNİN LOBİSİNİ YAPACAK MERKEZİ İSTANBUL’DA YAPIYORUZ”
“Bir ilki yaptık Dünya Kobi Formu’nu kurduk” diyen Hisarcıklıoğlu, “Dünya Odalar Birliği ile Türkiye Borsalar Birliği’ni birlikte kurduk. Dünya Bankası ve OECD onlar da kurucu ortak olmayı kabul ettiler. İkimiz kurduk, dünya örgütü haline geliyor. Büyük şirketler lobilerini yapabiliyorlar, dünya KOBİ’lerinin lobisini yapacak merkezi İstanbul’da yapıyoruz. Dertleriyle dertlenecek. Başına da Dünya Bankası’ndan bir Türk arkadaşımız, bütün Asya Pasifik masasından sorumlu arkadaşımız Babacan’dan rica ettik. Dünya ekonomisinde deniz dalgalı, bütün kaptanların dümenin başına ortak olarak geçmesi. Tek tek geçtikleri zaman dünya ekonomisi kötüye gidiyor. Büyüme yavaşladı, herkes kendini kurtarma çabası içinde. G20 mekanizması var. Bunu aktif ve verimli olarak kullanın. Hep beraber yapmazsanız, bireysel olarak ülkeler kendi tedbirlerini alırsa bugün Çin’in başına gelen. AB- ABD Bir tehditti, şimdi Çin ortaya çıktı. Hammadde fiyatları düşecek, yeni işsizler ordusu, dünya fakirliği, dünyanın tek kurtuluşu refahın artırabilmesi, onun yolu da ticaretten geçiyor. ‘40 bakana anlaşamadığınız yerler var onun için pozitif adım atın’ dedik. L20 B20 olarak. ‘Kendiniz alıyorsunuz, kararların içinde biz yokuz. Kararlar alınırken bizleri de bu süreçlerin içine daha fazla aktif dahil edin’ dedik. Bizi dahil etmezseniz, bunların sizin önüne getirdiği menü” ifadelerini kullandı.
1 Kasım seçimleriyle ilgili Hisarcıklıoğlu, “Halk kimi seçerse ona saygı duyarız. Türkiye’de halkın iradesine hepimiz saygılı olmak durumundayız. Çıkan sonuca saygılı olmak durumundayız” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin G20’de kalması koşuluyla işleyecek koşullarla ilgili, “İnşallah kalırız niye kalmayalım. Daha büyük hedefimiz” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.