Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayat Holding dünyanın en büyük yonga levha fabrikasını Rusya’ya kuruyor

Türkiye’de ahşap işleme sektöründe lider kuruluş Hayat Holding’e bağlı Kastamonu Entegre, Rusya’nın Kaluga Bölgesi’nde dünyanın en büyük kapasiteli yonga levha fabrikasının temelini attı. Lyudinovo Özel Ekonomi Bölgesi’nde 70...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2015 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2015 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayat Holding dünyanın en büyük yonga levha fabrikasını Rusya’ya kuruyor
Türkiye’de ahşap işleme sektöründe lider kuruluş Hayat Holding’e bağlı Kastamonu Entegre, Rusya’nın Kaluga Bölgesi’nde dünyanın en büyük kapasiteli yonga levha fabrikasının temelini attı.

Lyudinovo Özel Ekonomi Bölgesi’nde 70 hektarlık arazi üzerinde kurulacak fabrikanın toplam yatırımı 200 milyon doları bulacak. 450 kişiye doğrudan, 2500 kişiyi de dolaylı istihdam sağlayacak fabrikanın temel atma törenine Kaluga Bölge Valisi Anatoli Artamonov, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avni Kığılı, Hayat Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Aktürk, Kastamonu Entegre Başkanı Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre Başkan Yardımcısı Onur Güven, Rusya Bölgesel Kalkınma ve Sanayi Bakanlığı’ndan yetkililer, Türk ve Rus iş dünyası temsilcileri katıldı.

Kastamonu Entegre, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi’nde 260 milyon dolarlık MDF fabrikasının açılışını yaparken, 200 milyon dolarlık ikinci fabrikanın inşa çalışmalarına başladı. Hayat Holding’in temizlik ürünleri üreten Hayat Kimya ise Alabuga’da 150 milyon dolarlık fabrikasını devreye aldı. Alabuga başarısını Kaluga’ya taşıyan Hayat Holding, bölgede yeni fabrikalar kurmayı sürdürecek.

BÖLGE ORMANLARININ YÜZDE 65’İ YENİLENECEK

Temel atma töreninde konuşan Kaluga Valisi Artamonov, bölgelerinde Türk şirketlerin yatırım açısından önde olduğunu ve kendilerinin de Türk şirketleri ile çalışma tecrübesi edindiklerini söyledi. Kaluga’nın yüzde 52’sinin ormanlarla kaplı olduğunu ve ağaçların yüzde 65’inin de yaşlı olduğunu ifade eden Artamonov, “Yaşlı ağaçların kesilip yenilenmesi gerekiyor. Aksi halde devrilen yaşlı ağaçlar çevreye zarar veriyor. Biz uzun süredir ormanlarımızın yenilenmesi için strateji geliştirdik. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un daveti ile Kastamonu Entegre’nin Alabuga tesislerinin açılışına katıldık. Kastamonu Entegre’de ileri teknoloji, uzman ve enerji dolu insanlar gördüm. Sonrasında İstanbul’da Hayat Holding Başkanı Yahya Kığılı ile görüştük. Ben mutlaka Kastamonu Entegre’nin bölgemize gelmesi için istekli oldum. Aramızda ortak bir dil bulduk ve birbirimize güvendik.” dedi.

RUS VALİDEN DESTEK SÖZÜ

Lyudinovo’nın Moskova’ya en yakın “Özel Ekonomi Bölgesi” olduğunu kaydeden Rus Vali, “Ben ve ekibim yonga levha fabrikasının en kısa sürede ve efektif bir şekilde yapılması için elimizden geleni yapacağız. Rusya’da ne kadar riskli bir işe başladığınızı biliyorum. Bizler yönetim olarak elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz. Federal makamların da bize gereken desteği vereceğinden eminim…” taahhüdünde bulundu. Artamonov, gelen yatırımcılara her türlü desteği verecek uzman ekiplerinin olduğunu, Türk girişimcilerle büyük projeler gerçekleştirebileceklerini söyledi.

TÜRKİYE-RUSYA EKONOMİK İŞBİRLİĞİNE KATKI SAĞLAYACAK

Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Avni Kığılı törende yaptığı konuşmada Alabuga’da tamamlanan ve Lyudinovo’da temeli atılan tesislerin Türkiye-Rusya işbirliğinin güçlenmesine katkı sağladığını söyledi. Hayat Holding’in 2015’de 3 milyar ciroya ulaşmasını beklediklerini kaydeden Kığılı, 22 ayrı fabrikada 14 bin çalışanla 101 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olduklarını hatırlatan Kığılı, “Hayat Kimya ve Kastamonu Entegre kendi alanlarında bölgesel güç olma hedefi ile yatırım yaparak yoluna devam ediyor. Türkiye dışında, Romanya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Cezayir, İran, Mısır, Nijerya ve şimdi de Rusya’da yatırım yapıyoruz. Hayat Holding olarak Rusya’nın geleceğine inandık. 145 milyon nüfusu, geniş coğrafyası, doğal kaynakları, ormanları, enerji kaynakları, kaliteli iş gücü ve gelişen ekonomisi ile yatırımcı için gelecek vaat ediyor.” şeklinde konuştu.

RUSYA’DA YÜZDE 25 PAZAR PAYI İLE LİDER OLACAK

Tataristan’ın Alabuga bölgesinde 2011’de başlayan MDF yatırımının 2015’de devreye alındığı bilgisini veren Türk girişimci, “Bu tesisimiz Avrupa’nın en büyük ve dünyanın üçüncü en büyük MDF tesisi. 260 milyon dolar yatırımın yapıldığı tesiste 500 kişiye doğrudan istihdamla bölgeye önemli katkı sağlandı. Alabuga’da bu yıl başladığımız ikinci MDF fabrikası da tamamlanınca tek lokasyonda dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri olacak. Toplam 2 milyon metreküp panel kapasitesi ve 40 milyon metrekare “florpan” markası ile laminat üretim kapasitesine sahip olan tesislerle Rusya’da yüzde 25 Pazar payına ulaşacağız. Rusya’nın en büyük üreticisi olacağız. Kardeş Hayat Kimya da 150 milyon dolarlık yatırımla temizlik kağıdı tesisini devreye aldı. Temizlik kağıdında Ortadoğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz.” dedi.

YILLIK 900 BİN METREKÜP YONGA LEVHA ÜRETİLECEK

Rusya’da ikinci bir bölgede yatırıma başladıklarını, temeli atılan yonga levha yatırımının kapasite açısından dünyanın en büyüğü olacağını belirten Kığılı, “Yatırım bedeli 200 milyon dolar. 70 hektarlık arazi üzerinde kuruluyor. Yıllık 900 bin metreküp yonga levha üretimi yapılacak. Tesisimizle doğrudan 450, dolaylı 2500 kişiye istihdam sağlanacak. Özellikle yonga levha ve yonga lam üretimi ile bölgede mobilya sektörünün gelişimini destekleyecek. Yatırımımızın Kaluga bölgesine, Rusya ve Türkiye halklarına ve şirketimize hayırlı olmasını diliyorum.” temennisinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.