Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Havuzlarınız Kışa Hazır Mı

Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Makine Mühendisi Suat Gülçimen, Yaz Ve Kış Yılda İki Kez Yapılacak Bakımlar Sayesinde Havuzlardaki Sağlıklı Ortamın Korunabileceğini Söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2015 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2015 16:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Havuzlarınız Kışa Hazır Mı
Sonbaharın gelmesiyle birlikte açık havuzların kışa hazırlanması için bakımlarının bir an önce yapılması gerektiği bildirildi.
BİYTAŞ Şirketler Grubu Başkanı Makine Mühendisi Suat Gülçimen, yaz ve kış yılda iki kez yapılacak bakımlar sayesinde havuzlardaki sağlıklı ortamın korunabileceğini söyledi. 30 yıldır Europool markasıyla olimpik, yarı olimpik yüzme havuzları, site havuzları, villa havuzları, kapalı havuzlar, kaplıca havuzları, süs havuzları ve müzikli danslı gösteri havuzları ürettiklerini belirten Gülçimen, havuzların sağlıklı ve uzun ömürlü olabilmesi için periyodik bakımlarının zamanında yapılmasının önem taşıdığını vurguladı.
Gülçimen, BİYTAŞ olarak havuz üretimiyle kalmadıklarını, bakım için teknik servis bulundurduklarını ifade etti. Ekim ayı ile birlikte havaların soğuduğunu, artık açık havuzlara girmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Suat Gülçimen, yaptığı açıklamada havuzların bakımı ve uzun ömürlü olabilmesi konusunda neler yapılması gerektiğini anlattı.
Açık havuzların kış mevsiminde dolu tutulması gerektiğini kaydeden Gülçimen, “Boş havuzlar, yer hareketlerinden çabuk etkilenir ve çatlama olur. Bu da su kayıplarına yol açar. Dolu havuz dış etkilere karşı daha dayanıklıdır. Boş havuzun taban kaplaması, yabancı maddelerin içine düşmesi sonrasında zarar görebilir. Ayrıca ağaç yaprakları havuz kaplamasında leke bırakabilir” dedi.
Gülçimen, havuzlarda 15 dereceye kadar normal bakım yapılması gerektiğini, ısının 15 derecenin altına düşmesi halinde ise özel uygulamalara ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Don tehlikesi olmayan bölgelerdeki havuzlar ile don tehlikesi bulunan bölgelerdeki havuzların bakımlarında bazı farklılıklar olduğunu söyleyen Gülçimen, şu bilgileri verdi:
“Kış bakımında havuz suyunun Ph değerinin (sudaki hidrojen miktarı) ayarlanıp şok klorlama yapılmalıdır. Kireç, böceklenme ve yosunlaşmaya karşı ilaçlanmalıdır. İlaç ve klorun tüm sisteme ulaşması için pompa en az 6 saat çalıştırılmalıdır. Havuz merdiveni, tramplen ve duş başlıkları sökülmeli, taşmalı sistemde yer alan taşma kanal ızgaraları sökülüp, temizlendikten sonra depoya konulmalı ve taşma kanalları temizlenmelidir. Kum filtresinin temizliği, denge deposu temizliği ilaçlaması yapılmalı, varsa havuza branda örtülmedir. 15 günde bir sirkülasyon sistemi çalıştırılmalı, dip temizliği, gerekirse yosun öldürücü ilaçlama yapılmalıdır.
Don tehlikesi olmayan bölgelerdeki bakıma ilave olarak, buz basıncını önlemek maksadıyla su seviyesi 30 santim düşürülmelidir. Taşmalı sistemlerde denge deposu suyu boşaltılarak temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır. Havuz besi, dip emiş, vakum vanaları ile taşmalı sistemde denge deposu vanaları kapatılmalıdır. Kum filtresinin temizlendikten sonra tapalarının sökülmesi, yine pompa tapalarının sökülerek suyun boşaltılması gerekiyor. Don tehlikesine karşı altı yollu vana tapaları kapatılmalıdır. Havuz ana vanasından sonraki tüm sistem rekorları gevşetilmek suretiyle makine dairesindeki sistemde suyun kalmaması sağlanmalıdır”.
BİYTAŞ Şirketler grubu Başkanı Suat Gülçimen, hava sıcaklığının 4 derecenin altına inmesi halinde meydana gelecek buzlanmaların havuz kaplamalarına zarar verdiğine de dikkat çekti. Gülçimen, daha düşük ısılarda ise havuz betonarme statiğinin zarar gerebileceğini ifade ederek, buna karşı profesyonel bir ekip tarafından, yüksek yoğunluklu polietilenden üretilen kış koruma tüplerinin havuzlara yerleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.