Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay Ekonomi Zirvesi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, hükümetin Suriye’yle vizeleri kaldırdığı yıllarda Hatay ekonomisinin çok canlandığını ancak şu anda dibi gördüğünü söyledi.ATSO Başkanı Çinçin, Hatay Büyükşehir...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2016 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2016 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, hükümetin Suriye’yle vizeleri kaldırdığı yıllarda Hatay ekonomisinin çok canlandığını ancak şu anda dibi gördüğünü söyledi.
ATSO Başkanı Çinçin, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Hürriyet gazetesi ortaklığında düzenlenen Hatay Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Çinçin, “Bizim küçük bir çarşımız var, tarihi Uzunçarşı. Buraya her gün vize muafiyeti döneminde Suriye’den 500 ile 700 bin dolar arası para girdiğini tahmin ediyorduk. Nakit para giriyordu ve kar marjı yüksek yerlere gidiyordu. Mesela giyim, tekstil ve züccaciyeye harcanıyordu bu paralar. İnsanlar geliyordu, nakit parayı harcıyordu, çoğu da faturasızdı, bu nedenle rakam TÜİK rakamlarına girmiyordu. Dolayısıyla baktığımızda sadece Antakya’nın yılda kaybı 300 milyon dolar civarında nakit para ve bu daralmadı birden sıfırlandı. Yani 100’den 0’a düştü. Yani bu sadece bizim için değil yakın iller için de geçerli" dedi.
Suriye’den gelen misafirlerin dağılımını da eleştiren ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, "Dağılıma baktığımızda 500 bin civarında Şanlıurfa’da, 400 bin İstanbul’da, İstanbul’un nüfusu 14-15 milyon, Hatay’ın nüfusu 1 buçuk milyon, 400-500 bin mülteci, Reyhanlı’da nüfus 50-60 bin mülteci 50 bin, Kilis’te nüfus 100 mülteci 120 bin. Bu nedenle fark oldukça homojenize, şoklayıcı" diye konuştu.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise yaptığı konuşmada, Hatay’ın zor günler geçirdiğini belirterek, hükümetten yardım istedi. Savaş, "Ortadoğu’da 13-14 ülkeden soyutlanmaya başladık. Sıkıntılar baş gösterdi, buna bir de Rusya eklendi. Hatay’da hem coğrafik imkanlar, ham tarım hem lojistik sektörleri gerçekten de Türkiye ortalamasının üstündeydi. 2013 yılına kadar iz Türkiye’nin 7’nci büyük ekonomisiydik. Bu gittikçe düşüyor ve gelirler azalıyor, bunu büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerine gelen gelirler gittikçe azalıyor, buradan biliyoruz. Özellikle borç alma ve ödemede iş dünyası eski dinamizminin çok altında, ekonomimiz gittikçe sığlaşmakta. Borç alırken zorlanıyoruz, ipotek gösterdiklerimiz değerinin altında oluyor, alınan borcun hızlı şekilde ödenmesi için bankalar bastırıyor, özel bankalar ise Hatay’a kredi vermekten imtina ediyor. Biz şunu istiyoruz, devletimiz, hükümetimiz Hatay’a sıcak elini biraz uzatsın, Hatay’ın belki ilk defa bu kadar ekonomik kaygı yaşadığını görüyoruz, bugünlerde bize destek olsunlar. Çünkü biz hızlı bir şekilde dibi de görebiliriz, hızlı şekilde zirveyi de görebiliriz. Ama yarın Ortadoğu’daki meseleler bittiğinde işadamları ve esnafımız oradaki gelecekle ilgili inşaya hazır olsun" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in yönettiği, Hürriyet Ekonomi Yazarı Uğur Gürses’in de katılımcı olduğu Hatay Ekonomi Zirvesi isimli panel gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.