Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güneşte Kalan Zeytinyağının Faydasından Çok Zararı Var

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Edremit Körfezi’ne bayram öncesi tatil amacıyla gelecek ziyaretçilere uyarıda bulunarak, "Zeytinyağının en büyük düşmanlarından bir tanesi de güneş ışığıdır,...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 14:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Güneşte Kalan Zeytinyağının Faydasından Çok Zararı Var
Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Edremit Körfezi’ne bayram öncesi tatil amacıyla gelecek ziyaretçilere uyarıda bulunarak, "Zeytinyağının en büyük düşmanlarından bir tanesi de güneş ışığıdır, oksijendir" dedi.
Semerci, yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinden başlayan ve İzmir’in Dikili ilçesine kadar uzanan, Balıkesir’in Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini de kapsayan Edremit Körfezi’nin, dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının üretildiği bölgelerden olduğunu söyledi. Turistlerin bölgede en fazla aldıkları ürünlerin başında zeytinyağı geldiğini belirten Semerci, "Madra Dağlarının ve Kazdağlarının eteklerindeki zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, diyebilirim ki dünyanın en iyi yağlarından bir tanesidir. Bunun önce üretici olarak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Ticaretini yapanlar olarak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Tüketicilerde bunun değerini bilmeliler. Bu anlamda uzun yaz günleri içerisinde bölgemize coğrafik güzelliklerinden dolayı birçok yerli ve yabancı turist gelmekte. Tabii ki özellikle yerli turistlerimiz bu bölgede hem tatillerini yaparlar hem de yıl boyu kullanacakları zeytinyağlarını alırlar" dedi.
Semerci şunları kaydetti:
"Bizim 2015-16 sezonu dediğimiz son dönemde üretilen zeytinyağlarımız, geçtiğimiz sene de zeytin sineğinin olmamasından dolayı, havadan ilaçlama yapılmadığından neredeyse bütün ürün organiğe yakın şekilde üretildi. Bazı üzüm yılları vardır. Yurt dışından duyarız. 1985 senesi üzümü mahsulü kavı başkadır. 2000 senesinin farklıdır, 2015 çok güzel bir yıldır diye. 2015- 2016 senesi üretilen zeytinlerden elde edilen yağlardan da çok güzel zeytinyağları üretildi. Bu noktada tüketicilerimizin bu yağları sağlıklı almaları ve tüketmeleri adına muhakkak etiketli ürünleri tercih etmelerini istirham ediyorum. Çünkü özel bir ürün alıyorlar. Gerçek özel üründe, muhakkak üzerinde markası, firması, kimin tarafından nerede, ne zaman üretildiği belirtili olan markalı ürünlerden almaları gerekmekte."
Semerci açıkta satılan ve güneş ışığına maruz kalan zeytinyağlarına değinerek, “Zeytinyağının en büyük düşmanlarından bir tanesi de güneş ışığıdır, oksijendir. Zeytinyağı güneş ışığı ve oksijenden steril edilmiş olarak muhafaza edilmesi lazım. Bunu maalesef yol boylarında görüyoruz ki güneşin altında günlerce haftalarca bekletilen zeytinyağları tüketiciye sunulmak istenmektedir. O zeytinyağının içindeki faydalı içeriğin çok önemli kısmının bu güneş altında kaybolduğunu ve sağlık bakımından da zarar verebileceğini düşünüyorum. O yüzden iyi muhafaza edilmiş. Güneş ve oksijenden arındırılmış yerlerde muhafaza edilen zeytinyağlarını tercih etmelerini istiyorum.” dedi.
Tüketicinin 12 liraya zeytinyağı almasının imkansız olduğuna değinen Semerci, “20 lira civarındaki zeytinyağları değerinde ne çok pahalı, ne çok ucuz satılan yağlardır. Ama 12-13 liraya tezgahlarda etiketsiz, markasız satılan zeytinyağlarını tercih etmeyin” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.