Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Gimdes, Nitrit Ve Nitratlı ET Ürünlerine Neden İzin Vermiyor”

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, nitrit ve nitratlı et ürünlerine neden sertifika vermediklerini açıkladı.Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer,...

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2016 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2016 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, nitrit ve nitratlı et ürünlerine neden sertifika vermediklerini açıkladı.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, nitrit ve nitratlı et ürünlerine neden sertifika vermediklerini açıkladı. Bebeklerde ve küçük çocuklarda pankreaslarının insülin üretme yeteneğine sahip olmadığı zaman Tip 1 diyabet oluşabildiğini belirten Büyüközer, “İnsülin seviyeleri yakından takip edilmezse, bu hayatı tehdit eden bir durum olabilir. Sodyum nitritin yüksek alımı hamilelerde gelişen Tip 1 diyabet bebeğin riskini artırabilir. Amerikan Tıp Birliği diyor ki “bu risk erkek bebekler için daha yüksektir ve sodyum nitrite karşı vücudunuzun reaksiyonu nedeni ile bu durum oluşur. Hamile olarak, Sodyum nitritlerin yüksek olduğu su kaynağından içerseniz veya genç çocuğunuza sunarsanız çocuğunuzda Tip 1 diyabet riski de oluşabilir. Et ürünlerinde ayrıca nitrit ve nitratın kullanılmasında, proteinle işleme girmesi sebebi ile, sıcaklığın da etkisi ile nutrosaminleri oluşturur ki bunlar bir numaralı kanser riski oluşturan bileşiklerdir” dedi.
Yüksek sodyum nitrit içeren diyet gıdalar yendiğinde ağız, yemek borusu ve mide gibi sindirim sisteminin, tahrişine neden olabileceğini kaydeden Büyüközer, “Tahriş oluşursa, ağrı, özellikle karın ağrısı görülebilir. Sodyum nitrit yüksek tüketimi de kan hasarı ve kan damarları ile ilişkilidir. Toksik düzeylerde, sodyum nitrit daha hızlı kalp atışı ve solunum güçlüğüne yol açabilir” diye konuştu.
Batılı ülkelerde bazı şirketlerin artık ’nitrit-free’ ve ’nitrat-free’ et ürünlerini, çok daha sağlıklı alternatifler olarak sunduğunu, ancak bu ürünlerin Türkiye’de bulunmasının zor olduğunu ve sadece sağlıklı gıda mağazalarında ya da organik bakkallarda bulunduğunu belirten Büyüközer, “Et ürünleri için alışveriş yaparken tüketiciler ’Nitrit-free’ ya da ’Nitrat-free’ etiketlerine bakılmalıdır. Batılı mağaza ve bakkallarda sodyum nitrit ile hazırlanan et ürünlerini hemen hemen hiçbir zaman bulamazsınız. Bu durum Türkiye’de tam aksine seyrediyor. Bütün marketlerde satılan et ürünleri nitrit nitrat içermektedir. Ancak Halal Dünya Marketleri’nde nitritsiz et ürünlerini bulabilirsiniz”dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.