Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Gıdada Sert Düşüş Enflasyonu Yüzde 7’nin Altına Taşıdı"

Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, bugün açıklanan efslasyon rakamlarını değerlendirdi.Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, bugün açıklanan efslasyon rakamlarını değerlendirdi.
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Nisan ayı enflasyon gıda fiyatlarındaki sert düşüşün etkisi ile gerilemeye devam ettiğini ve yıllık enflasyonun yüzde 7’nin altına gerilediğini belirten Özbek, yüzde 6,57’ye gerileyen bu rakamın Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda sürpriz şekilde değiştirmediği yılsonu enflasyon hedefi olan yüzde 7,5’in de altında olduğunu vurguladı.
Aylık enflasyon artışı da yüzde 0,78 ile beklentilerin altında gerçekleştiğini kaydeden Özbek, "Enflasyon sepeti içinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde de yüzde 1,48 ile oldukça sert bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bu grupta ayrıca yıllık bazda bakıldığında yüzde 1,38 ile tüm grupların en sınırlı artışı söz konusu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) enflasyon verilerinin de işaret ettiği gibi Nisan ayı giyim grubunda fiyatların yükseldiği bir ay oldu. Dün açıklanan İTO’ya göre İstanbul’da Nisan ayında kadın elbisesi fiyatı yüzde 28.66 artış gösterdi. Benzer şekilde TÜİK’in bugün açıkladığı veriler giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların Nisan’da aylık yüzde 12,60 arttığını ortaya koyuyor. Yıllık en yüksek artış ise yüzde 12,84 ile alkollü içecekler ve tütün grubu fiyatlarında yaşandı" dedi.
Çekirdek enflasyon ise yüzde 9’un ve dolayısı ile manşet enflasyonun üzerinde kalmaya devam etiğinin altını çizen Özbek, ancak sınırlı da olsa bir iyileşme olduğunu belirterek, "İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç enflasyon oranını gösteren H endeksinin bir önceki ay yüzde 9,32 seviyesinden yüzde 9,21’e gerilemesi ve enerji, gıda, alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç enflasyonu ölçen I endeksinin de yüzde 9,51’den yüzde 9,41’e inmiş olması da olumlu olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.
"Yine de gıda fiyatlarının dalgalanmaya açık olduğunu unutmamak ve önümüzdeki dönemde baz etkisi ile yükselişler görebileceğimizi belirtmek gerekir" diyen Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, sözlerini şöyle tamamladı: "Burada Merkez Bankası’nın bu veri sonrası nasıl hareket edeceği de önemli olacak. Bu verinin faiz koridorunun üst bandında indirimlerin devamını desteklediğini söyleyebiliriz ancak çekirdek enflasyondaki güçlü duruşun henüz politika faizindeki bir indirim için uygun bir zemin oluşturmadığı görüşündeyiz. Bu süreçte TL’yi destekleyen en önemli unsur ise yeni Merkez Bankası yönetiminin faiz indirimlerinde enflasyona odaklı bir politika izleyeceği, rasyonel ve bağımsız hareket edeceği konusunda piyasaların ikna olmuş olması".
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.