Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Genç Çiftçilere Hibe Desteğinde Son Dört Gün

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (tzob) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Genç Çiftçiler İçin Hibe Desteğine Son 4 Günün Kalmasına İlişkin Bir Basın Açıklaması Yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2016 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 11:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Genç Çiftçilere Hibe Desteğinde Son Dört Gün
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, genç çiftçilerin desteklenmesi için yürütülen programa başvuruların 12 Mayıs Perşembe günü sona ereceğini açıkladı.
Bayraktar, en fazla 30 bin liraya kadar hibe yoluyla destek verilecek genç çiftçi projelerinin köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayacağını söyledi. Bu imkândan yararlanmak isteyen 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerimizin, 12 Mayıs Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini anlatan Bayraktar, şunları söyledi: "TZOB’un, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İş-Kur ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirdiği eğitime katılan genç çiftçilerimiz, bu eğitim belgeleriyle başvuru yapabilecek. Yapılan başvuruların büyük çoğunluğu hayvancılık üretimine yönelik projelerdir. Bu nedenle hibelerden faydalanarak özellikle hayvancılık işletmesi kuran genç üreticilerimize sıfır faizli işletme sermayesinin de verilmesi gerekir.”
Bayraktar, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçi projelerinin desteklenmesi için yürütülen programın başvurularının 12 Mayıs Perşembe günü sona ereceğinin altını çizerek, bu imkandan yararlanmak isteyen 18-40 yaş arasındaki genç çiftçilerin, 12 Mayıs Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini bildirdi.
Yaptığı açıklamada, en fazla 30 bin liraya kadar hibe yoluyla destek verilecek genç çiftçi projelerinin köyden kente göçün önlenmesine, üretimin teşvik edilmesine ve sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlayacağını aktaran Bayraktar, şöyle konuştu:
"İlk kez bu yıl uygulanmaya başlayan genç çiftçi desteği büyük ilgi gördü. Destekten faydalanmak için 18-40 yaş arası genç çiftçilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği, kanatlı ve ipekböceği yetiştiriciliği, kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi, coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim ve coğrafi işareti olan gıdaların üretimi projelerinden birini yapabilecek."
Bayraktar, tespitlerinin programa çok sayıda başvuru olduğu yönünde olduğunu vurgulayarak "Başvurular illerde oluşturulacak genç çiftçi proje değerlendirme komisyonları tarafından 10 iş günü içinde değerlendirilecek. Nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerini kapsayan programda, yaş, cinsiyet, yerleşim biriminin nüfusu ve ilçe merkezine uzaklığı proje puanlamasında önemli olacak kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca, şehit, gazi, engelli, kadın ve eğitimli genç çiftçilerimize pozitif ayrımcılık uygulanacak. Başvuru esnasında istenilecek belge arasında ‘varsa proje konusu kapsamında eğitim belgesi’ hususu yer alıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve İş-Kur ile yapılan protokol kapsamında gerçekleştirdiği eğitime katılan genç çiftçilerimiz, bu eğitim belgeleriyle başvuru yapabilecekler” dedi.
Bayraktar, kırsala yönelik uygulanacak projeler hakkında şunları söyledi:
"Kırsalda hızla yaşlanmakta olan tarımsal nüfusun gençleştirilmesine, genç nüfusun daha fazla ve etkin bir şekilde üretimde yer almasına, tarımsal potansiyelimizin kullanılmasına katkıda bulunacaktır. Ancak bu proje uygulanırken kırsal alanda yasayan ve kırsaldan kente göçüp de verilen hibe ile geri dönüş yaparak köyünde küçük aile işletmeleri kurmak isteyen gençlerimizin en az kentsel alanlarda yasayanlar düzeyinde bir yaşam standardı ve kalitesine sahip olması için gerekli tedbirlerin de alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Yapılan başvuruların büyük çoğunluğu hayvancılık üretimine yönelik projelerdir. Bu nedenle hibelerden faydalanarak özellikle hayvancılık işletmesi kuran genç üreticilerimize sıfır faizli işletme sermayesinin de verilmesi gerekir.”
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, projede üretim kadar üretilen ürünün değerine pazarlanmasının sürdürülebilirlik açısından önem arz ettiğini söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Pazarlama projelerin başarılı olması ve devlet kaynaklarının heder olmaması açısından çok önemlidir. Bu konuda başarı için de üretim-tüketim zincirinde, fiyat oluşumunda üreticilerimizin etkili olmalarının sağlanması yani örgütlenmelerinin güçlendirilmesi gerekir. Burada ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına düşen, üretimden pazarlamaya kadar ki süreçte genç çiftçilerimize yardımcı olmaları, küçük aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliği açısından da önem arz etmektedir. Diğer taraftan genç çiftçilerimizin modern tarım teknikleri konusunda eğitilmeleri, ekonomik, ekolojik, sürdürülebilir üretim, pazarlama ve örgütlenme konularında bilinçlendirilmeleri ve yeniliğe açık, uygulamalarıyla çevrelerine örnek birey olmaları projenin başarıya ulaşması açısından önemlidir. Başarı kırsal kalkınmaya yönelik çalışmalara ve arayışlara da ivme kazandırmış olacaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.