Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAİB: İhracatımız yüzde 3,1 düştü

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu yılın Ocak-Eylül dönemine ait ihracat rakamlarının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3,1 düşüş yaşandığını açıkladı. GAİB Başkanı...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
GAİB: İhracatımız yüzde 3,1 düştü
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bu yılın Ocak-Eylül dönemine ait ihracat rakamlarının geçen yıl aynı döneme göre yüzde 3,1 düşüş yaşandığını açıkladı.

GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, "Birliklerimizce 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde, 2013 yılının aynı dönemine oranla yüzde 3,1’lik düşüşle toplam 6 milyar 590 milyon 870 bin dolar ihracat kayda alınmıştır. Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına ise toplam 631 milyon 932 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Böylece birliğimiz ihracat kayıt işlem hacmi, yüzde 0,7’lik düşüşle 7 milyar 222 milyon 802 bin dolar olmuştur." ifadelerinde bulundu. GAİB'in 2013 verilerine göre ihracat 2012 yılı aynı döneme oranla yüzde 15,6’lık artışla toplam 6 milyar 814 milyon 413 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

ORTADOĞU ÜLKELERİ İLK SIRADA

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştirilen ihracatta Orta Doğu ülkelerinin yüzde 59,6 pay ile ilk sırada yer aldığını kaydeden Çıkmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bu sıralamada AB Ülkeleri yüzde 16,3 pay ile ikinci , Afrika Ülkeleri yüzde 8,9 pay ile üçüncü sırada yer almakta. Toplam 185 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, İran, Almanya, İngiltere, Libya ve Belçika Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer almaktadır." Çıkmaz, halı, kumaşlar, iplikler, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, değirmencilik ürünleri, demir çelik mamulleri, dış giyim ve diğer gıda müstahzarlarının bölgeden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olduğunu da belitti.

Bölgenin ihracatta lokomotif şehri olan Gaziantep'in, 2014 yılı Ocak-Eylül döneminde 4 milyar 853 milyon 90 bin dolar ihracat ile Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğunu aktaran Çıkmaz, halı, tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile demir ve demir dışı metallerin şehrin ihracatında önde gelen sektörler olduğunu sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.