Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

FT: Erdoğan'ı destekleyenler de faiz açıklamaları karşısında şaşkın

İngiliz Financial Times gazetesi Türk lirasının dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine gerilemesini değerlendirdi. Haberde, "Erdoğan'ı destekleyenler bile Cumhurbaşkanı'nın faiz konusundaki açıklamaları karşısında şaşkın."...

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2015 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2015 14:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İngiliz Financial Times gazetesi Türk lirasının dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesine gerilemesini değerlendirdi. Haberde, "Erdoğan'ı destekleyenler bile Cumhurbaşkanı'nın faiz konusundaki açıklamaları karşısında şaşkın." denildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Erdoğan'ın 'Yüksek faiz enflasyon yaratır' yaklaşımının temel ekonomi teorisine ters düştüğü ifade edilen haberde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de TL'deki değer kaybının ihracatı desteklediğine dair yorumlarına dikkat çekiliyor.

Gazeteye konuşan bir inşaat malzemeleri ithalatçısı işadamı, "Petrol fiyatları düştüğü için Erdoğan'ın düşük faiz çağrısı yapması normal. Ama üslubu yanlış. Hem ülkenin itibarına hem de ekonomiye zarar veriyor." dedi.

Financial Times'a konuşan finansal danışmanlık şirketi GlobalSource'tan Murat Üçer faiz indirimi çağrılarını şöyle yorumladı:

"Büyümeyi hızlandırmak için her şeyi göze almış durumdalar. Akıllarında düşük faiz ve zayıf TL sayesinde büyüme oranını kabul edilebilir seviyelere çıkarmak var."

7 Haziran'daki genel seçimler öncesi büyümenin yavaşlamasının iktidar için düşündürücü olduğu ifade edilen haberde, 2011'de düzenlenen son genel seçimlerde büyümenin yüzde 9 olduğu hatırlatıldı ve ve "2014 büyüme verisi tahminleri ise yüzde 2,5 ila yüzde 3 aralığında." denildi.

Haberde, "Erdoğan'ın ekonominin motoru olarak gördüğü inşaat sektörü, milli gelirden daha hızlı yavaşlıyor. Hanehalkı borçluluk oranının artmasıyla canlanan iç talep ise dizginlenmiş durumda." ifadelerine yer verildi.

Türk Lirası'nın değer kaybının ihracatı desteklediği belirtilse de bunun bir maliyetinin olduğu da hatırlatılarak şöyle denildi:

"2014 sonu itibarıyla Türkiye'de özel sektörün net dış borcu 183 milyar dolar seviyesindeydi. Bu tutar 2006'da 28,5 milyar dolardı. Merkez Bankası bu borcun büyük kısmının uzun vadeli olduğunu, şirketlerin döviz gelirleri sayesinde risk bulunmadığını söylese de Murat Üçer, TL'deki hızlı değer kaybı nedeniyle borç geri ödemelerinde sıkıntılar yaşanabileceğini ya da şirketlerin yeni yatırımları erteleyebileceğini ifade ediyor."

Murat Üçer'e göre; "Türkiye'nin sorunu yapısal reformların yavaşlaması ve geleneksel ekonomi politikalarından uzaklaşması. Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yönelik eleştirileri durumu daha da kötüleştiriyor." Üçer "Başçı ve Babacan yatırımcılar için istikrar kaynağı. Bu yüzden de çok önemliler." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.