Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fitch Rusya’nın kredi notunu sabit tuttu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya’nın kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Fitch, raporunda Rusya’nın "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü...

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2015 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2015 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya’nın kredi notu ve görünümünde değişiklik yapmadı. Fitch, raporunda Rusya’nın "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" not görünümünü teyit etti.

Rusya parlamentosu Duma Ekonomi Komisyonu Başkan Yardımcısı Mihail Emelyanov, Fitch’in kararını siyasi, ön yargılı ve Rusya’nın uluslar arası piyasalardan izole edilmesini hedeflediği eleştirisi getirdi.

Fitch Ratings’den yapılan yazılı açıklamada, Rusya ekonomisiyle ilgili olumlu dış ticaret dengesinin ve düşük dışa bağımlılığın altı çizilirken, yapısal zayıflıklara (ticari bağımlılık ve yönetimsel riskler), yüksek büyüme oynaklığına ve jeopolitik gerilimlere dikkat çekildi.

Fitch, düşük kredi notunun sebebi olarak ruble ve petrol fiyatlarının sert düşüşünün yanı sıra, faiz oranlarının yüzde 17’lere kadar çıkması ve sonrasında aşağı doğru çekilmesinde oluşan dalgalanmayı gerekçe gösterdi. Ayrıca Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan dolayı Rus bankaları ve devlet kurumlarının dış sermaye piyasalarına erişiminin sınırlandırılması Rus piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi.

Fitch’e göre Rusya’nın uluslar arası rezervleri 2015’in ikinci yarısında da azalmaya devam edecek. Nakit çıkışının sürmesi de Rusya ekonomisi için olumsuz olarak değerlendirildi.

Fitch analistleri, Ocak ayındaki yüzde 4’lük daralma tahminlerini değiştirerek Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 oranında küçüleceğini öngördü. Rusya ekonomisi 2014’de yüzde 0,6 büyümüştü. Fitch, Rusya ekonomisinin 2016’da yüzde 1 civarında büyümesini bekliyor.

Diğer kredi değerlendirme kuruluşları bu yılın başında Rusya’nın kredi notunu düşürmüşlerdi. Standard & Poor’s kredi notunu BB+ seviyesine çekerken Moody’s de kredi otunu Şubat sonunda negatif görünümlü Ba1 seviyesine indirmişti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.