Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fındıkta rekolte değerlendirmesi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olarak açıklanmasını...

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2016 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2016 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fındıkta rekolte değerlendirmesi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılı tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olarak açıklanmasını değerlendirerek, "Bakanlığın açıkladığı rekolte tahmini doğrudur, herkesin bu rekolte rakamına itibar etmesi gerekir” dedi.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, rekoltenin bu yıl ilk kez tek bir kurum tarafından açıklanmış olmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Geçmiş yıllarda tahmini fındık rekoltesini birden fazla farklı kuruluşlar tarafından yapılan çalışmalar sonunda ayrı ayrı açıklandığını ve hiç birisinin açıkladığı rakamın birbirini tutmadığını hatırlatan Soydan, “Bundan sonra rekolte çalışmaları tek çatı altında yapılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı bu rekolte tahmini doğrudur, yanındayız ve zaten bizim görüşümüz alınarak hazırlanmış bir tahmini rekoltedir. Daha önce farklı kurumlar tarafından açıklanan ve farklı rekolte tahminleri tartışmalara sebep oluyor, kamuoyunda stres oluşturuyor, üreticinin psikolojisini bozuyordu. Dolayısıyla açıklanan bu rekolte tahminine herkesin itibar etmesi lazım” diye konuştu.
“Rekolte daha da düşebilir"
Bakanlığın açıkladığı rekolte tahmininin Haziran ayı sonunu kapsadığını, henüz Temmuz ayında ne gibi şartların ortaya çıkacağının bilinmediğine dikkat çeken Soydan, “Temmuz ayı sıcak geçen bir ay. Dolayısıyla henüz Temmuz sıcakları sebebiyle fındıkta yanma olabilir. Ayrıca fındıkta bir küllenme (küf) hastalığı var. Bu iki sebeple belirlenen rekolte tahmini daha aşağılara inebilir. Baktığımız zaman 2016 rekoltesi Türkiye’nin iç ve dış ihracatını karşılayacak oranda değildir. Üstelik daha da aşağı rakamlara düşmesi muhtemeldir. Bu da fındığın para edeceği ve üreticinin kabul edeceği bir rakama ulaşacağının göstergesidir” açıklamasında bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.