Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fındıkta Külleme Tehlikesi

Fındıkta Külleme Hastalığı Tehlikesine Karşı Üretici Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Tarafında Uyarıldı

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fındıkta Külleme Tehlikesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Giresun İl Müdürlüğü fındıkta külleme hastalığına karşı üreticileri uyardı.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Giresun İl Müdürlüğü, 2015 yılında Fındıkta yaşanan Külleme Hastalığının fındık bahçelerinde yoğun şekilde zarara neden olduğu belirtildi.
Külleme hastalığının nasıl meydana geldiği ve bulaşıcılığı konusunda üreticilere uyarılarda bulunulan açıklamada “Fındıkta Külleme Hastalığı’nın etmeni kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Erken dönemde yaprak ve yeni oluşan çotanakları enfekte eder, rüzgarla yayılır. Fındıkta Külleme Hastalığı ilkbaharda gelişme sezonunun erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşturur. Bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana gelir. Genç sürgünlerde ve çotanaklar da zuruf yüzeyinde ilk önce un serpilmiş gibi bir görüntü, ilerleyen dönemde renkte matlaşma, kahverengileşme ve özellikle erken dönemde hastalığa yakalananlarda kurumalar görülür. Bu şekilde hastalık fındıkta hem verim hem de kalite kayıplarına neden olur” denildi.
HASTALIKLA MÜCADELE NASIL OLACAK?
Yapılan uyarıda hastalıkla mücadelenin nasıl olacağı da anlatılarak “Enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıklarının toplanması, bulaşık dip sürgünlerinin kesilmesi ve imha edilmesi, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesinin yapılması hastalıkla mücadele için uygulanması gereken kültürel önlemlerdir. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde genç sürgünler 4-4,5 yaprak ve çotanak bağlama döneminde (Nisan sonu), diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır” bilgileri verildi.
İLAÇLAMA YAPILDIKTAN 21 GÜN SONRA BAHÇEYE GİRİN
Kimyasal ilaçlama konusunda da uyarılarda bulunulurken, ilaçlanan bahçelere 21 günden önce insan ve hayvanların girmemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada “İlaçlamalarda atomizör kullanılmalı ve ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalı, insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmayan ve tavsiye edilmeyen Bitki Koruma Ürünü kullanılmaması; yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin Bitki Koruma Ürünüyle kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Mücadelede birinci ilaçlamada Kükürt 800 gram (Sıvı Kükürt) etkili maddeli Bitki Koruma Ürünü kullanılırsa Fındık Kozalak Akarı zararlısı da etki altına alınmış olur” denildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.