Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fındıkta düşüş devam ediyor

Dünya Fındık Üretiminin Yüzde 75’ini, İhracatinin Yüzde 70’ini Gerçekleştiren Türkiye’de İç Piyasada Fındık Fiyatı Her Geçen Gün Düşüyor. 2016-2017 Fındık Sezonunun Başladığı 1 Eylül’de Serbest Piyasada 15 Liradan İşlem Görmeye Başlayan Fındık 10.75 Tl Seviyesine Kadar Geriledi. Rekoltenin Geçen Yıla Oranla Yüzde 50 Oranında Az Olmasına Rağmen Fiyatın Her Geçen Gün Gerilemesi Üreticiler Nezdinde Tepkilere Sebep Oldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Fındıkta düşüş devam ediyor
Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini gerçekleştiren Türkiye’de iç piyasada fındık fiyatı her geçen gün düşüyor.
2016-2017 fındık sezonunun başladığı 1 Eylül’de serbest piyasada 15 liradan işlem görmeye başlayan fındık 10.75 TL seviyesine kadar geriledi. Rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 50 oranında az olmasına rağmen fiyatın her geçen gün gerilemesi üreticiler nezdinde tepkilere sebep oldu.
“Acilen lisanslı depoculuk aktif edilmelidir”
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, hükümetin bir an önce fındıkta lisanslı depoculuk sistemini aktif hale getirmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de en çok fındık alımı yapan firmanın İtalyan menşeli dış kaynaklı bir firma olduğuna dikkat çeken Ünal, “Fındık fiyatının düşük seyretmesi ve büyük alıcının sadece dış kaynaklı bir firma olması piyasalarda olumsuz etkiler yaşanmasına sebep oluyor. Daha çok alıcının olduğu bir piyasanın oluşmasını istiyoruz. Bu durumdan kurtulmak için bir an önce lisanlı depoculuğun ve ürün borsasının hayata geçirilmesi gerekir” dedi.
“Fındıkta ürün borsası olmayışı handikaptır”
Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı içerisinde yılda 3 milyar doları aşan döviz geliri ile fındık olduğuna dikkat çeken Ünal, “Türkiye’de diğer tarım ürünlerinde ürün borsası, lisanslı depoculuk sistemi olmasına rağmen en çok ihracat gelirine sahip olan fındıkta olmaması bir handikaptır. Fındıkta düzenli bir fiyat sisteminin oluşması ve üreticinin korunması için lisanslı depoculuğun acilen aktif hale getirilmesi, hükümet tarafından desteklenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde fındık sadece dış kaynaklı bir firmanın tekeline düşürülmüş olacaktır” diye konuştu.
“Ordu ve Giresun ekonomisi olumsuz etkilendi”
Türkiye’de en çok fındığın Ordu’da onun ardından Giresun’da üretildiğine dikkat çeken Ünal, “Bu iki ilin ekonomisi fındığa dayalıdır. Diğer illerde de fındık üretiliyor ama o illerin alternatif ürün kaynakları ve değişik sektörlerden oluşan bir ekonomi anlayışı var. Ancak Ordu ve Giresun ekonomisi fındığı dayalıdır. Fındık fiyatının beklenenin altında düşük seyretmesi bu iki ilin ekonomisini şu an itibariyle olumsuz etkilemiş durumda ve bir kaos yaşanmaktadır” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.