Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Fındık Dünya Genelinde Yok”

Türkiye’de olduğu gibi fındık üretimi yapan diğer ülkelerde de bu yıl rekoltenin beklentilerin çok altında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.Konuya ilgili açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta bu yılın...

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 14:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’de olduğu gibi fındık üretimi yapan diğer ülkelerde de bu yıl rekoltenin beklentilerin çok altında gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Konuya ilgili açıklama yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta bu yılın maalesef ‘yok’ yılı olduğunu söyledi. Karan, “devletin dolaylı yoldan fındık müdahil alımı yapacak olması üretici açısından memnuniyet verici. AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın ‘Tarım Kredi Kooperatifleri 14 liraya yakın bir fiyattan fındık alacak’ yönündeki açıklamasının bu memnuniyeti daha da artırdı. Fındık fiyatındaki inişli-çıkışlı duruma son verilmesi ve bir istikrar sağlanması için müdahil alım ve taban fiyatın şart olduğunun bu yıl net bir şekilde görüldü” dedi.
“Fındık fiyatındaki dalgalı seyir hem üretici hem de alıcı açısından bir yarar sağlamıyor” diyen Karan, ”Geçen yıl 20 liraya kadar alıcı bulan fındık fiyatı bu yıl 9 liraya kadar düştü. Şuanda ise 9.5-10 lira seviyelerinden işlem görüyor. Bu durum aynı zamanda Türk fındığının pazardaki imajını da olumsuz yönde etkiliyor. Fındık fiyatındaki olumsuzluğa son verilmesi için müdahil alım ve taban fiyat uygulamasına geçilmelidir. Devlet destekli bir müdahil alımı piyasayı sübvanse edecek ve fiyatındaki spekülatif eylemlerin önüne geçecektir. Ziraat Odaları olarak üreticinin lehine yaptığımız girişim ve çalışmalar hükümetimiz tarafından göz ardı edilmeyerek kabul görmüştür. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne fındık alım yetkisi verilmesi bunun bir meyvesidir. Bu yetkinin verilmesinin ardından acilen Tarım Kredi Kooperatifleri’nin biran önce hangi yöntemle fındık alımı yapacağını kamuoyuyla paylaşmasını bekliyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi’nin pazara girmesiyle birlikte spekülatif eylemlerin önüne geçileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu yılın dünya genelinde fındık üreten ülkeler için yok yılı olduğunu vurgulayan Karan, “İlk belirlemelere göre bu yıl Türkiye’de olduğu gibi dünyada da fındık rekoltesinin düşük gerçekleşmesinin bekleniyor. Yıllık 120 bin ton fındık üretimi yapan İtalya’da bu yıl 60 bin ton, 60 bin ton üretim yapan Gürcistan da ise 10 bin ton civarında rekolte bekleniyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.