Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Filo araçlarının rotaları matematikle belirlenecek

Nakliyede kullanılan filo araçlarının rotalanması, matematik formülleriyle yapılacak. Birkaç depodan çok sayıda müşteriye ürün sağlamak, artık daha ekonomik ve hızlı olacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü Öğretim...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 12:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Filo araçlarının rotaları matematikle belirlenecek
Nakliyede kullanılan filo araçlarının rotalanması, matematik formülleriyle yapılacak. Birkaç depodan çok sayıda müşteriye ürün sağlamak, artık daha ekonomik ve hızlı olacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü ve doktora öğrencisi Fatih Kocatürk, algoritmalara dayalı rotalama sistemi geliştirdi. TÜBİTAK destekli proje, ilk etapta EDAK Eczacı Kooperatifi depo arabalarına uygulanacak.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tütüncü, rotalama çalışmalarının firmalar için büyük maliyet ve zaman kaybına yol açtığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir bölgede, farklı depolardan çok sayıda müşteriye farklı araçlardan servis yapılıyor. Bu durum, firmalara ciddi yük getiriyor. İnsan ilişkileri de önem taşıyor. Doktora öğrencim Fatih Kocatürk ile birlikte algoritmalara dayalı olarak kurduğumuz yazılımda, kullanıcı inisiyatifi de yer alıyor. Sistem, bir depodan en kısa zaman ve maliyette daha çok müşteriye ulaşma hedefini içeriyor. Kullanıcı, online olarak dağıtım ağını izleyerek servisi yönlendirebiliyor. Çalışmamızda EDAK Eczacı Kooperatifi bize, TÜBİTAK projemizde verilerini paylaşarak katkı sağlıyor.”

‘HEM EKONOMİK HEM EKOLOJİK’

Doç. Dr. Tütüncü, TÜBİTAK'tan 116 bin 870 TL’lik destek alan projenin sonucunda birçok ileri matematik yaklaşımı içeren algoritmalarla çalışan “Karar Destek Sistemi” geliştirileceğini belirtti. İki yıl içinde projeyi tamamlayacaklarını aktaran Tütüncü, “Özellikle tedarik dağıtım ağları büyük ve karmaşık olan firmalarda kullanılması halinde, dağıtım maliyetlerinin azaltılmasıyla ekonomik, karbonmonoksit salımını minimize etmesiyle de ekolojik faydaları olacağını düşünüyoruz.” dedi.

‘SEKTÖRÜN BEKLENTİSİNE CEVAP VERECEK’

Projenin sanayi alanında işbirliği yapan EDAK Eczacı Kooperatifi Başkanı Emre Bacanak da İEÜ akademisyenlerinin önemli bir ihtiyaca cevap bulmak üzere çalıştıklarına işaret ederek, “Çok sayıdaki depodan, her an değişen talebe en uygun güzergahları çizmek kolay bir iş değil. İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenlerinin ve öğrencilerinin, sanayinin ihtiyacı olanı sağlamak üzere bilim üretmesi hep hayalini kurduğumuz bir konu.” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.