Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EXPO 2016 Antalya'da ülke davetleri başlıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya'nın proje tanıtımını gerçekleştirdi. Eker, gelecek aydan itibaren dünyadaki tüm ülkelerin EXPO 2016 Antalya'yı davet etmeye başlayacaklarını söyledi. Dünyanın botanik...

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2013 18:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2013 18:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EXPO 2016 Antalya'da ülke davetleri başlıyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya'nın proje tanıtımını gerçekleştirdi. Eker, gelecek aydan itibaren dünyadaki tüm ülkelerin EXPO 2016 Antalya'yı davet etmeye başlayacaklarını söyledi.

Dünyanın botanik EXPO'su 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla düzenlenecek olan Expo 2016 Antalya'nın proje lansmanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yapıldı. Belek Rixos Premium Hotel’de gerçekleştirilen törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra Vali Sebehattin Öztürk, EXPO Genel Sekreteri Selami Gülay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, ilçe belediye başkanları ve protokol üyeleri katıldı. Törende konuşan Bakan Mehdi Eker, EXPO projesinin 160 yıl önce Avrupa ülkeleri tarafından uygulanmaya başladığını kaydetti. Dünyaca ünlü bazı eserlerin EXPO'lar tarafından uygulandığını belirten Bakan Eker, Türkiye'nin ilk EXPO'sunun da Antalya'da düzenleneceğini hatırlattı. Bu onura Antalya'nın eriştiğini belirten Eker, "Antalya bunu en güzel, en iyi şekilde hallediyor. Bu EXPO'nun teması da çok anlamlı 'Çiçek ve Çocuk. Biri insanlığın en önemli ihtiyaçlarına tekabül eden, hem estetik, hem yeşil, ekolojik dengeyi gözeten, dengeyi muhafaza eden bir kavram. Öteki bundan da daha değerli ve kıymetli olan insanlığın geleceğini ifade eden çocuk. Hem masumiyet hem insanlığın vicdanı insanlığın umudu geleceği çocuk. Bu tema ile Antalya 2016 EXPO düzenleniyor." dedi.

EXPO 2016 Antalya'nın da tanıtımını yapan Eker, Türkiye'nin ilk EXPO'sunun projesinin tamamlanmasının ve uygulanma safhasına gelmesi önemli bir aşaması olduğunu, amaçların 23 Nisan 2016'da buranın açılması olduğunu kaydetti. Eker, bin 100 dekarlık alanda bahçeler, özel bitki sergilerinin yer alacağını kaydetti. Alanın alt yapısının devam ettiğini belirten Eker, sedde yapımın da başladığını kaydetti. Alandaki büyük ağaçların transferinin de devam ettiğini belirten Eker, "Geçen zaman içinde proje ihalesi yapıldı. Artık nihai şeklini almış bin 100 dekar alana projenin uygulama safhasına geldiğimiz bir noktadayız. Ülkeler için ayrılan sergi, bahçe alanları var. Önümüzdeki aydan itibaren dünyadaki bütün ülkeleri davet edeceğiz. Alan tahsisiyle ilgili. Ülkeler kendi kültürleriyle ilgili çocuk ve çiçek temasıyla ilgili dünyaya göstermek, istedikleri bu değerlere ait varlıkları getirip burada EXPO alanında 6 ay süreyle sergileme imkanları bulacak. EXPO alanı içinde bir göl, tepe, bahçeler, bir de yarışmayla belirlenecek bir anıtsal EXPO kulesi olacak. Bunun için süreç başladı. Yarışmayla tespit edilecek. Türkiye Antalya'da gelecek için ilk EXPO'sunun sembol anıtı mahiyetinde. EXPO ormanı, gölet olacak. Tarım ve çevre müzesi olacak. Kongre merkezi olacak. Teknoloji bahçesi olacak. Çocuklara yönelik olarak eğitici-öğretici, eğlendirici alanlar faaliyetler olacak. Anfi tiyatro olacak. İnsanların, sosyal ihtiyaçlarını gidermeye yönelik yiyecek, içecek, oturma alanları yer alacak. Alanda Türk mimarı anlayışı ön plana çıkarılacak. Doğal malzemelerin kullanılması, kapalı sergilenme alanlarının işlevsel olması, kolay giriş yolları, ziyaretçilerin geldikleri zaman tüm EXPO alanını gezebilecek şekilde planlanıyor." diye konuştu.

"AĞAÇLARIN TAŞINMASI DEVAM EDİYOR"
EXPO'nın yapımının devam ettiği alanda çok sayıda büyük ağacın olduğunu belirten Bakan Eker, 430 adet ağacın taşınmasının tamamlandığını söyledi. Alanda kazı çalışmalarının tamamlandığını belirten Eker, ayrıca teknolojik çalışmalarında yapıldığını söyledi. Bunlardan birinin de enerjiyle ilgili olduğunu belirten Eker, "Enerji ihtiyacını dere ve atıklardan elde edilmek suretiyle alternatif enerji konusunda hem de sahanın enerji ihtiyacının giderilmesi yönünde örnek olacak projeler hayata geçecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.