Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ev alacaklara KDV oyunu

Hükümetin konutta KDV indirimi kararı almasına rağmen bazı şirketler müşterilere indirimi yansıtmıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2017 09:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2017 09:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ev alacaklara KDV oyunu

Konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV’de kimi müteahhitler “İndirimden önce sözleşme imzaladık” diyerek yüzde 10’luk farkı müşteri lehine yansıtmıyor. Ancak anlaşma satış fiyatı+KDV olarak yapılırsa alıcının bu indirimi talep etme hakkı var.

Habertürk gazetesinden Rahim Ak, bugün yayımlanan yazısında konutta yüzde 18’den yüzde 8’e inen KDV indiriminin müteahhitler tarafından müşteriye yansıtılmaması sorununu ele aldı. İşte o yazı:

VATANDAŞ İNDİRİMDEN YARARLANDIRILMIYOR

Lüks konutta KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından yeni bir sorun oluşmuş durumda. Kimi müteahhitler indirilen KDV'yi müşteriye yansıtmama eğiliminde. Özellikle düzenlemeden önce yapılmaya başlanan evler için geçerli sözleşmelerde KDV belirtilmemişse bazı müteahhitler ‘KDV dahil sözleşme imzaladık' diyerek indirimden vatandaşı yararlandırmıyor. Hele satın alma banka kredisiyle yapıldıysa müteahhidin eli daha da güçleniyor.

 Örneğin 2 yıl önce topraktan bir projeye girip KDV dahil 1 milyon 180 bin liralık lüks konut alan vatandaş banka kredisi ile aldığı kredi için 180 bin liralık KDV tutarını da bankaya borçlandı. O tarihten sonra bankaya ödemelerini de yaptı. Ancak KDV, tapu verilirken veya konut tesliminde kesildiği için şirket vatandaştan 180 bin lira olarak tahsil ettiği KDV'yi faturaya 80 bin lira olarak yansıtıp 100 bin lirayı ise satış fiyatına yediriyor. Yani müteahhit 2 yıl önce KDV olarak hesapladığı 100 bin lirayı bu kez konut fiyatının içine yedirerek tahsil etmiş gibi gösteriyor. Böylece aslında vatandaşın daha kolay ev almasını sağlamak için indirilen KDV sadece müteahhide yarıyor. Bu da yetmiyor. Müteahhit yüzde 18'den aldığı kapı, pencere diğer inşaat malzemelerinin yüzde 10'luk KDV farkını da devletten iade olarak geri alıyor.

İSTEME HAKKINIZ VAR

Ancak müteahhitler böyle düşünse bile vatandaşın aradaki 10 puanlık farkı isteme hakkı var. Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV olarak belirtilmiş ise bu durumda 2 yıl önce ödediğiniz KDV'nin 10 puanını yani yukarıdaki örnekte 100 bin lirasını geri alabilirsiniz.

Habertürk

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.