Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Et fiyatlarından üretici dertli tüketici memnun

Hükümetin, rekor seviyelere ulaşan et fiyatlarına sınırlama getirmesi üreticileri memnun etmezken vatandaşları sevindirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2016 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2016 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Et fiyatlarından üretici dertli tüketici memnun

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in et fiyatları konusunda dün yaptığı taban ve tavan fiyat açıklamalarına Trabzonlu kasaplar tepki gösterdi. Belirlenen fiyatlarla et satmanın imkansız olduğunu belirten kasaplar, bunun gerçekleşeceğine inanmak istemediklerini belirttiler. Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, et fiyatları ile ilgili alınan böyle bir kararı kabul etmediklerini belirterek bunun emri vaki alınan bir karar olduğunu söyledi.

Korkmaz, “Böyle bir emri vaki ile fiyatların düşürülebileceğini zannetmiyorum. Uygulanması şu gün itibariyle mümkün değildir. Uygulanması için önce geçici olarak canlı hayvan ithalatının açılması, böylece fiyatların bu yönü ile aşağı çekilip kasaba etin 20-22 TL'ye gelmesi gerekir. Şu anda etin gerçek reel fiyatının 25 TL karkas olduğunu bildiğimiz için şu anda belirlenen taban ve tavan fiyatların uygulanması bir ütopyadan ibarettir. Sayın bakan bunu neye göre açıkladı, neyi göre yaptı onu bilen değilim. Ancak bu fiyatlar birer hayaldir" dedi.

Kasaplardan Şaban Kakışım da fiyatın kabul edilemez olduğunu belirterek tepki gösterdi. Kakışım, “Bu fiyat bizim için uygun değil. Karkas eti 26-27 TL'ye alıyoruz. Dükkana girişi 36-37 TL. Diğer giderlerle birlikte bakanlık bunu karşılarsa o dediği fiyata satalım. Benim zararımı kim karşılayacak. Bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer bu fiyatlar uygulanırsa biz dükkanı kapatacağız. Bakan diyor ki 'ben aldım büyük marketleri yanıma siz ne yaparsanız yapın' Bunun açıklaması bu. Biz trabzon'da kıyamın kilosunu 38 TL'den, kuşbaşı etin kilosunu da 40 TL'den veriyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 50 yıldır kasaplıkla uğraşan Şahin Kölemenoğlu da bu duruma tepki göstererek hesabın çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Kölemenoğlu, “Bakan bize mal göndermedi. Eti, Et Balık Kurumu'na gönderiyor orada satış yaptırıyor. Biz köylü vatandaşla karşı karşıyayız. Devlet bizi de desteklesin biz de 25 TL’ye verelim. İndirim yapılsa biz de indirim yaparız. Bizde herhangi bir zorlama yok. Bizim kar hattımızda bir değişiklik yok. Bakanlığın aldığı bu fiyatı kasap olarak uygularız ancak bakanlık eti bize kadar ulaştırsın satalım o fiyattan sorun yok. Şu anda 26-27 TL kemikli hayvanı alıyorum, kemiğini sıyırıyorum kalanı kaça satacağım. Gelsin yapsın muhasebesini hatta maliye bakanı yapsın hesabını. Biz de ona göre satalım” şeklinde konuştu. 

EDİRNE'DE TÜKETİCİ MEMNUN ÜRETİCİ DERTLİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarını açıklamasının ardından Edirne'de, hayvan üreticileri duruma tepki gösterdi. Kazanacak olanın büyük market ve kasaplar olduğunu dile getiren hayvan yetiştiricileri, "Yine yük bizim sırtımıza binecek" dedi. Tüketici ise fiyatları memnuniyetle karşıladı. Bakan Çelik'in, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 TL, yağlı et tavan fiyatının 21,8 TL, kıymanın tavan fiyatının 32 TL, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" açıklamasının ardından Edirne'de vatandaşlar, fiyatları olumlu karşıladı. Evlerine kıyma ve kuşbaşı eti almakta zorluk çektiklerini belirten tüketiciler, "Fiyatların düşmesi iyi olmuş çünkü hiç et yiyemiyorduk" diye konuştu.

"Kazanan büyük marketler olacak"
Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Yahya Hıncal, Gıda, Tarım ve Hayvanlık Bakanı Faruk Çelik'in açıkladığı kıyma ve kuşbaşı etin tavan fiyatlarında hesap hataları olduğunu belirterek, "Etin esas karkas fiyatlarının maliyetleri hesaplanarak ona göre fiyat söylemesi lazım. Şu anda yem 900, bin TL, eti canlı hayvan borsasından 11-12 TL'ye alması lazım ki üreticiye 32 TL'ye vermesi için. Orada bir yanlış hesaplamalar var. Neye göre bu hesapların yapıldığını bilmiyoruz. Burada muhakkak büyük marketler para kazanıyor, bizim para kazandığımız yok. Şimdi yarın canlı hayvan borsasında da fiyatları otomatik olarak düşürecekler. Bakan Çelik, bu fırsatı marketlerin eline verdi, olan yine bize olacak" şeklinde konuştu.

"Yine her şeyi üreticiye bindirecekler"
Edirne'de hayvan yetiştiriciliği yapan Serkan Gül ise "Bu durumda kazanacak olan yine kasaplar ve büyük marketler olacak. Bizim 18-20 ayda yetiştirdiğimiz bir hayvandan maksimum kazancımız bin 500 lira, o da kendi şartlarımızı kullanarak. Arpamızı, buğdayımızı, mısırımızı kendi tarlamızda ekersek bizler de bu paraları kazanıyoruz. Bunlar bizim sırtımızdan çıkacak, yine üreticiye bindirecekler her şeyi" dedi.

"Bize ulaşan bir fiyat tebligatı yok"
Edirne'de ailece yaklaşık 40 yıldır kasaplık yaptıklarına değinen Mustafa Öztürk de, dana kuşbaşı eti fiyatlarının şu an 40 TL, dana kıymanın kilosunun ise 38 TL olduğunu söyledi. Öztürk, "Bakanımız fiyatları açıkladı ama bize henüz gelen bir tebligat yok. Fiyatlarımız biraz yüksek ama bizim de etimiz kaliteli. Neler olacağını ilerleyen günlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kuşbaşı eti aldığımız yok zaten"
Kasap alışverişlerinde fiyatların yüksek olmasından dolayı kısıtlı imkanlarla alışveriş yapabildiklerini söyleyen Yusuf Evcil, "Bir Avrupa ülkesinde dana etinin kilosu 18 TL, ülkemizde ise 38 TL. Fiyatları biraz daha iyileştirirlerse daha iyi olur tabi ki. Bence iyi olmuş çünkü hiç yiyemiyorduk. İnşallah fiyatlar yürürlüğe girer. Şu anda kuşbaşı eti hiç aldığımız yok zaten. Kıyma alıyoruz arada bir o da yarım kilogram. Yani fazla bir şey aldığımız yok, alamıyoruz. Bu fiyatlar yürürlüğe girerse biraz daha fazla belki kıyma alabiliriz" diye konuştu. Öte yandan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin çift haneli gıda enflasyonunda etkili olan et fiyatlarını kontrol altına alabilmek için kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını açıklamıştı.

GAZİANTEP'TE VATANDAŞ ET FİYATLARINDAN MEMNUN

Hükümetin rekor seviyelere ulaşan et fiyatlarının sınırlama getirmesi Gaziantepli üretici ve vatandaşlar tarafından olumlu karşılandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Kırmızı Et Üreticileri Derneği, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile yaptığı toplantıda yağsız et tavan fiyatını 23.3 TL, yağlı et fiyatını ise 21.8 TL olarak açıklamıştı. Bakan Çelik, "Kıyma fiyatı 32 TL ve kuşbaşı fiyatı 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık. Et ithalatı meselelerini yoğun değerlendirmesini gerçekleştirdik” diyerek, aldıkları kararın üreticiyi, besiciyi koruma yönünde alınmış bir karar olduğunu söylemesi üzerine, Gaziantepli vatandaşlarda bunu olumlu karşılayarak, vatandaşların bundan sonra daha uygun bir fiyata et yiyeceklerini söyledi.

“Et fiyatları almış başını gidiyordu”
Gaziantepli vatandaşlardan Bilal Bakırel, bu fiyatla vatandaşın daha çok et yiyebilceğini ifade ederek, Bakan Faruk Çelik’e teşekkür etti. Bakırel, “Bakan tarafından et fiyatları konusunda yapılan açıklama çok güzel oldu. Vatandaşlar, hiç olmazsa ayda evine iki defa et götürebilir. 40-45 aşırı bir fiyat yani. Bu arada üreticinin de desteklenmesi lazım. Et fiyatları almış başını, gidiyordu yani karar alanlar güzel bir karar almış. Buna dur diyen yoktu” diye konuştu.

“Haftada bir yarım kilo et alıyordum”
Et fiyatlarının düşmesinden memnun kaldığını ifade eden bir diğer vatandaş Aliye Özyar da daha önce 2-3 kilo et aldığını ve et fiyatlarının artmasının ardından bir kilo et almak zorunda kaldığını söyledi. Özyar, “Çok güzel oldu. Böyle bir karar alındığı için teşekkür ederiz. Yani fakir fukarayı düşündükleri için iyi oldu. Tabi her insan et alıp yiyemiyor. Daha da düşse daha iyi olur. Haftada bir yarım kilo et alıyordum. Bundan sonra hafta 2-3 kilo alacağım” ifadelerini kullandı.

Et fiyatı ucuzlarsa daha fazla satış yapacaklarını belirten kasap Oktay Yanç ise “İnşallah ucuzlar biz de satış yaparız karımız olur, vatandaş et yer. Biz şu anda gram gram et satıyoruz. Fiyat düştüğünde ise vatandaş kiloyla et alır. Yani fiyatın 40 liradan 32 düşmesi herkes için iyi olur ama hayvan fiyatlarının düşmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

Kebapçı Kazım Polat da Hükümetin et fiyatlarıyla ilgili aldığı kararın kendileri için olumlu sonuçlar vereceğini vurgulayarak, “Gayet iyi oldu. Bunun müşterilere yansıması, çok güzel olur. Vatandaş tavuk eti yemekten sıkıldı. Tavuk satışımız biraz daha aşağı düşer. Millet daha çok et yemeye başlar. Yani et satışlarının düşmesi, t satışlarımızı yükseltir. Çok yerinde bir karar oldu. İnşallah ilerdeki günler için daha güzel olur. Yani dediğimi gibi, gelen müşteriler, tavuk yemekten sıkıldı bıktı artık. Bunun haricinde, biz artık yoğunluk olarak kıyma çeşitleri et satmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.