Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"ET Fiyatlarına Müdahale Şart"

Yem fiyatları düşmediği takdirde etin daha da zamlanacağını iddia eden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, ayrıca süt fiyatlarının da azalmasıyla damızlık hayvanların kasaba gönderilmesi tehlikesinin baş gösterdiğini...

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yem fiyatları düşmediği takdirde etin daha da zamlanacağını iddia eden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, ayrıca süt fiyatlarının da azalmasıyla damızlık hayvanların kasaba gönderilmesi tehlikesinin baş gösterdiğini söyledi.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, artan et fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yem fiyatların düşürülerek etteki fiyat artışının birden durdurulabileceğini savunan Sağlam, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Ayrıca düşen süt fiyatlarından dolayı damızlık hayvanların da tehlikede olduğunu belirten Sağlam, yine bakanlığın süt tüketimini teşvik eden reklamları devreye sokması gerektiğini söyledi.
Sağlam, suni tohumlamaya acilen serbestlik getirilmesi gerektiğini ifade etti. “Damızlık olarak yetiştirilen hayvanlara suni tohumlama uygulamalarında besi hayvanlarının tohumlarının da atılabileceği bir serbestliğinin bir an önce verilmesi gerekiyor” diyen Başkan Sinan Sağlam, “Bu orta vadede bir çözüm. Et fiyatlarındaki gidişatın acil olarak durdurulmasının tek yolu besi materyallerinin ucuz sağlanması. Yurt dışındaki besin materyalleri 12-13 lira arasında Türkiye’ye mal olurken, yerli gıda materyalleri ise 18-20 liraya mal oluyor. Dolayısıyla hayvanın beslenmesindeki maliyet 25 liraya kadar çıkıyor. Buna ciddi tedbirler alınarak et fiyatlarındaki çıkış bir anda durdurulabilir” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yem sektörüne ciddi bir dizayn getirmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, “Şu anda 50 kilogramlık yemin baremi 55 lira civarında seyrediyor. Bakanlığa bağlı kuruluşlarla buğday, arpa, mısır gibi yem maddelerini bir an önce ucuz fiyatla vatandaşa ve yem üreticilerine vermesiyle bu meselenin çözüleceğini tahmin ediyorum. Yoksa böyle giderse et fiyatları daha da artacak” dedi.
Süt fiyatlarının 90 kuruşa kadar düştüğünü hatırlatan Sağlam, “Bakanlığımız burada Et ve Süt Kurumu’nu devreye sokarak 1 lira 20 kuruşun üzerine çıkarmaya çalışıyor. Eğer süt fiyatları böyle devam ederse damızlık hayvanlar kasaplara gidecek. Biz bunu hep gördük. Geçmişte de süt fiyatları düştüğü zaman et fiyatları artıyor ve damızlık hayvanlar kasaba gidiyordu. Bunu engellemek mümkün değil. Çünkü buna bir şekilde mazeret bulacaklar. Burada önemli olan sütün arzını çoğaltmak. Ama baharın gelmesiyle süt miktarı artacak. Bakanlığımız bir an önce televizyonlarda sütü özendirici ve sütün besleyici özelliğini ortaya koyan reklamları devreye sokması gerekiyor” şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.