Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Esnafın seyyar tepkisi

Manisa’da sayıları hızla artan seyyar satıcılar esnafın tepkisine neden oldu. “Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok” diyen Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede emniyet...

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2016 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2016 12:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Manisa’da sayıları hızla artan seyyar satıcılar esnafın tepkisine neden oldu. “Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok” diyen Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede emniyet ve zabıta ekiplerinin de kendilerine yardımcı olmalarını istedi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter birlik binasında oda başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında kayıt dışı ekonominin her geçen gün vergisini düzenli ödeyen esnafı zor durumda bıraktığını kaydetti. Geriter, esnafın huzurlu, bereketli kazançlar elde edip hayatlarını sürdürmelerini arzu ettiklerini belirterek esnafın Manisa’yı, ülkesini sevdiğini ve her zaman devletinin yanında olduğunu söyledi.
Esnafın, devletine karşı her türlü sorumluluğunu yerine getirirken, evine ekmek götürürken, son günlerde sayısı iyice artan seyyar satıcılar nedeniyle mağdur olduğunu vurgulayan Geriter, “Özel günlerde ve Manisa’da iş potansiyelinin en yüksek olduğu günlerde esnafımızın belirli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını açıkça ifade etmek isteriz. Bu mücadele içerisinde kimsenin ekmeğinde gözümüz yok, kazancında gözümüz yok. Kayıtlı esnaf olarak ekmek paramızı kazanmak istiyoruz. Sayıları çığ gibi büyüyen kayıt dışıyla mücadele vermek zorundayız. Seyyar kayıt dışıyla çalışanların ekmeğimizi çalmaları karşısında devletimizle, yerel yöneticilerimizle mücadele etmek zorundayız. Haklı kazancımızın yanında durmalarını istiyoruz” dedi.
"Üyelerimizin rekabet gücü kalmadı"
En işlek cadde ve sokaklarda tezgah açarak, kayıt dışı faaliyet gösteren seyyar satıcıların bir an önce engellenmesi gerektiğini kaydeden Geriter, “Devletten hiçbir beklentisi olmadan, tüm yükümlülüklerini yerine getiren üyelerimizle, haksız rekabete giren seyyar satıcılar, iş ahlakına da aykırı davranıyor. Herkes kendi işini yapsın. Özellikle meyve sebze başta olmak üzere, balıktan tutunda kıyafetten tatlıya, ayakkabıdan elektronik eşyaya kadar her türlü ürünün seyyar tezgahlarında yer aldığını görüyoruz. Ayrıca farklı sektörlerde bulunan esnaflar, özellikle zincir marketlerin, dükkan önlerinde kendi mesleklerinin dışında, kayıt yaptırmadan satış yapmaktadır. Özellikle Pazar kurulan günlerde Pazar kurulan alana yakın zincir marketlerin kaldırımları tamamen doldurdukları görülüyor. En merkezi yerlerde sevgi yolları başta olmak üzere tüm cadde ve sokaklar maalesef işgal altında. Üyelerimiz yaptıkları ihbarların dikkate alınmadığını işlerinin iyice düştüğünü belirtirken, yetkililerin kendilerinden çok seyyar satıcılara destek olduğunu iddia etmektedir. Demokrasi ile yönetilen hukuk devletinde yasaların hiçe sayılması kabul edilemez. Bu şekilde üyelerimizin kayıtlarını sildirerek şehrin çeşitli yerlerinde kayıt dışı olarak faaliyet göstereceklerini çünkü diğer türlü rekabet edecek güçlerinin kalmadığını ifade ediyorlar. Şehrimizi yönetene başta valimiz olmak üzere tüm belediye başkanlarımızı esnafın yanında olmaya, sorunlarının çözümü noktasında destek olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
“Vatandaşa da iş düşüyor”
Vatandaşa büyük iş düştüğünü belirten Geriter, vatandaşların hem kendi sağlığını hem de ülkenin ekonomisini düşünerek bu tür satıcılardan alışveriş yapmamasını istedi.
Birlik olarak yaptırım gücünün bulunmadığına dikkat çeken Başkan Geriter, yaptırım uygulamasının yerel yönetimlere ait olduğunu kaydetti.
Basın toplantısına katılan diğer oda başkanları da sıkıntılarının büyük olduğunu ve rekabet güçlerinin artık iyice azaldığına vurgu yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.