Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erel: Kanatlı hayvan yem hammaddesi Türkiye’de üretilmeli

Tavaş Yem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erel, kanatlı hayvan sektöründe en önemli maliyetin yem hammaddesi olduğunu söyleyerek, yem hammaddesinin Türkiye’de üretilmesi gerektiğini söyledi.Kanatlı Hayvan Sektöründe Gelişmeler, Sorunlar...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erel: Kanatlı hayvan yem hammaddesi Türkiye’de üretilmeli
Tavaş Yem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erel, kanatlı hayvan sektöründe en önemli maliyetin yem hammaddesi olduğunu söyleyerek, yem hammaddesinin Türkiye’de üretilmesi gerektiğini söyledi.

Kanatlı Hayvan Sektöründe Gelişmeler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu toplantıda konuşan Erel, sektördeki en önemli maliyetin yüzde 75-80 ile yem hammaddesi olduğunu vurguladı. Kanatlı hayvan yem hammaddeleri Türkiye’de üretilmediği için maliyetin arttığını dile getiren Erel, bu sorunun giderilmesi için Türkiye’de ciddi girişimler olması gerektiğine vurgu yaptı. Devletin yağlı tohum üretimini desteklemesine rağmen çiftçinin devletin satın aldığı ürünü ektiğini ifade eden Erel, “Yağlı tohum üretiminin ülkemizde gerçekleştirilmesi kaçınılmaz çünkü sektörün en büyük sorunu yem maliyetleri, ülkemizde dünya fiyatlarının iki katı.” dedi.

Etaş Afyon Yumurta sahibi İbrahim Afyon ise yem hammaddesi olan ülkelerle rekabet ettiklerini ve maça 3-0 yenik başladıklarının altını çizerek, “Rakiplerimizin maliyeti daha düşük, yem hammaddesi ithalatını TMO'nun gerçekleştirerek piyasayı dengelemesi, aracı firma maliyetlerini ortadan kaldırması, fiyat dalgalanmalarına son vermesi lazım.” ifadelerini kullandı.

İhracat fiyatları ile iç piyasa fiyatlarının birbirinden bağımsız olarak belirlenmesi gerektiğini de anlatan Afyon, “YUM-BİR, BES-BİR gibi birliklerin bu konuda belirleyici olmaları şart. Bu birliklerin yaptırım gücü olması, sektörün birlikte hareket etmesi lazm.” şeklinde konuştu.

Etaş Afyon, Türkiye’de anaç damızlıkların tamamen ithal edilmesinin de çok ciddi bir tehdit olduğunu dile getirerek, şözlerini şöyle tamamladı: “Anaç damızlık ile ilgili bir iki çalışma yapıldı ancak beklentileri karşılayamadı. Süren çalışmaların da hızlandırılması lazım. Dünyada 3 ırk var, bu 3 ırkı bize yetiştirtmiyorlar, bu konuda dışa bağımlı durumdayız, geçmişte İran aynı duruma düştü, siyasi sebeple damızlık gönderilmedi. İhracatçı olan İran bizden ithalat yapmak zorunda kaldı. Ülke olarak bu riski sıfırlamalıyız.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.