Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdemir Grubu ilk yarı karını açıkladı

Erdemir Grubu, 2016 yılının ilk 6 ayında sıvı çelik üretimini yüzde 3 oranında arttırarak 4,6 milyon ton sıvı çelik üretti. Grup, 165 milyon dolar net kar elde ederken satış gelirlerini 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştirdi.Türkiye’nin...

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2016 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2016 16:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Erdemir Grubu, 2016 yılının ilk 6 ayında sıvı çelik üretimini yüzde 3 oranında arttırarak 4,6 milyon ton sıvı çelik üretti. Grup, 165 milyon dolar net kar elde ederken satış gelirlerini 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştirdi.
Türkiye’nin en büyük çelik üreticisi Erdemir Grubu, 2016 yılı ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Erdemir Grubu, 2016 yılının ilk 6 ayında sıvı çelik üretimini yüzde 3 oranında arttırarak 4,6 milyon ton sıvı çelik üretti. Grup, 2016’nın ilk yarısında 3,5 milyon tonu yassı ürün ve 0,8 milyon tonu uzun ürün olmak üzere toplam 4,3 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Bununla beraber grubun satış miktarı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 arttı. Etkili bir satış performansı sergileyen Erdemir Grubu’nun yassı ürün satışları 3,7 milyon ton, uzun ürün satışları ise 0,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk yarısında yapılan satışlarda otomotiv sektörünün gelişimiyle uyumlu biçimde otomotiv ve yan sanayine yapılan satışlar ile beyaz eşya sektörüne yapılan satışların toplam satışlar içindeki oranı yükseldi.
2016 yılının ilk 6 ayında Erdemir Grubu, 165 milyon dolar net kar elde ederken satış gelirlerini 1,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştirdi. Küresel çelik sektöründe arz fazlası, 2015 son çeyrek ile yılın ilk aylarında düşen mamul fiyatları ve ülkelerin çelik sektörlerini korumak adına uyguladığı önlemlerle zorlaşan ticaret gibi etkiler nedeniyle Erdemir Grubu’nun finansal göstergelerinde önceki yılın aynı dönemine göre aşağı yönde hareketler gerçekleşti. 2015 yılının aynı dönemine göre Erdemir Grubu’nun net karı yüzde 46 azalarak 165 milyon dolar, net kar marjı ise 3,6 puan azalarak yüzde 9,2 oldu. Grubun FAVÖK değeri de yüzde 38 azalarak 314 milyon dolar, FAVÖK marjı ise yüzde 17,5 oldu.
Türkiye’nin dünyanın en büyük çelik ithalatçısı ülkeleri arasında yer aldığı 2016 yılında Erdemir Grubu ihraç pazarlardaki konumunu ise daha da güçlendirdi. Daha düşük enerji ve ham madde maliyetlerine sahip küresel üreticilerle rekabet eden Erdemir Grubu, yılın ilk yarısında nihai ürün ihracatını önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artırarak, 381 bin tonu yassı ürün ve 102 bin tonu uzun ürün olmak üzere toplam 483 bin ton ihracat yaptı. Grubun belirtilen dönemde yaptığı yassı ürün ihracatının yüzde 51’i AB ülkelerine gerçekleşti.
Grup sektördeki zorlu koşullara rağmen Türk sanayisi için önem taşıyan yatırımlarını sürdürdü ve otomotiv sanayisi başta olmak üzere tüm imalat sektörlerinin gelişimine katkıda bulunacak 350 bin ton kapasiteli ’Galvanizleme Hattı’ için çalışmalarına devam etti.
Erdemir Grubu’nun finansal sonuçlarıyla ilgili görüşlerini paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, ’2. çeyrek sonuçlarımız 2016 yılının ilk çeyreğine göre daha iyi gerçekleşti. Bu sonuçların oluşmasında, son yıllarda başlattığımız üretim maliyetlerini azaltma çalışmalarının meyvelerini vermesi ve ihracat performansımızı artırmamızın önemli katkıları oldu. Ayrıca ikinci çeyrekte önceki çeyreklere göre bir miktar yükselen nihai mamul fiyatları ile düşen ham madde fiyatları da bu pozitif gelişmeye katkıda bulundu. Gelecek aylarda da bu olumlu gelişmelerin devam edeceğini ve finansal başarımızı sürdüreceğimizi öngörüyoruz" dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.