Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji Bakanlığı: Kayıp-kaçak davalarında Yargıtay değil Danıştay görevli

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, kayıp kaçak bedelinin tüketicinin lehinde sonuçlandıran Yargıtay’ın kararlarının geçersiz olduğunu bildiren bir açıklama yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun ülke genelinde uygulanan kayıp...

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2014 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2014 17:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, kayıp kaçak bedelinin tüketicinin lehinde sonuçlandıran Yargıtay’ın kararlarının geçersiz olduğunu bildiren bir açıklama yaptı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun ülke genelinde uygulanan kayıp kaçak bedeline ilişkin açılacak davalarda görevli mahkemenin Danıştay olduğunu bildiren Bakanlık, Danıştay’ın söz konusu bedelin iptali talebiyle açılan davaların tamamında yürütmeyi durdurma istemlerini reddettiğini bildirerek, “Esasa ilişkin incelemeler de sürdürmektedir.” açıklamasını yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi Ankara Milletvekili Zuhal Topçu, bütçe görüşmelerinde cevaplanması istemi ile sorduğu, “Yargıtay elektrik faturalarında yer alan kayıp kaçak, perakende satış-hizmet, sayaç okuma iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin tahsilini hukuka aykırı bularak, son 10 yıla dönük bedellerin iadesine imkan sağlayacak emsal bir karar verdi. Yargıtay’ın kararı ile ilgili olarak bakanlığın vatandaşa sağlamayı düşündüğü herhangi bir hukuki çözüm önerisi ya da kolay bir yöntem var mıdır? Yargıtay kararına istinaden dağıtıcı şirketlere tebliğ sunulmuş mudur? Vatandaşın haksız uygulamalara maruz kalmaması adına bakanlığınız ne gibi yol izleyecektir?” sorulara Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı yazılı cevap verdi.

Bakanlık, yazılı cevabında kayıp kaçak bedelinin iptal talebiyle EPDK aleyhine açılan davalarda 2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 24’üncü maddesi gereğince görevli ilk derece mahkemenin Danıştay olduğunu belirtti. 24’üncü madde uyarınca ‘Bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumları niteliğindeki meslek kuruluşlarınca ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlerin ilk derece mahkemesinin Danıştay’da karara bağlanacağı’ ifade edilen açıklamada, EPDK’nın aldığı düzenleyici bir işlem olan ve ülke genelinde uygulanan kayıp kaçak bedeline ilişkin açılacak davaların da bu madde kapsamında olduğu vurgulandı. Cevapta, “Bu davalarda görevli görevli mahkeme Danıştay’dır. Danıştay söz konusu bedelin iptali talebiyle açılan davaların tamamında yürütmeyi durdurma istemlerini reddetmiş olup esasa ilişkin incelemesini sürdürmektedir.” denildi.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.