Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliye güzel haber

Tüm emekliler her ay maaşlarıyla birlikte ek ödeme de alıyor. Ek ödemenin tutarı maaşın yüzde 4-5’i oranında oluyor. Maaş yükseldikçe ek ödeme de artıyor

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2017 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2017 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Emekliye güzel haber

Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin vergi iadesi sisteminin yerini alan ek ödeme ile ekstra gelir imkanı var. Yaklaşık 12 milyon emeklinin hesabına her ay net maaşlarıyla birlikte ek ödeme de yatırılıyor. Geçmişteki vergi iadesi sisteminin yerine getirilen ek ödemede tutar, emekliye ödenen maaş üzerinden belirleniyor. Ek ödemeler düşük maaşlı emekliler için net aylığın yüzde 5'i, diğerleri için ise yüzde 4'ü oranında oluyor. Burada maaş sınırları her yıl yeniden tespit ediliyor. 900 liranın altındaki maaşlara, net aylığın yüzde 5'i oranında ek ödeme yapılıyor. Daha yukarıdaki maaşlarda ise ek ödeme oranı yüzde 4. Ek ödeme maaş üzerinden belirlendiğinden, net aylık arttıkça ek ödeme de yükseliyor. Ocak'ta tüm emekliler zam alacak. Ek ödeme de, zamlı yeni maaş üzerinden hesaplanacağından yükselecek.
 
MİKTAR KARIŞTIRILIYOR


Emeklilerin pek çoğu bankaya yatan tüm parayı maaşları olarak biliyor. Bu nedenle de ek ödeme konusunda kafa karışıyor. Oysa bankaya yatan ödemenin içerisinde hem net maaş hem de ek ödeme bulunuyor. Bunu öğrenmek de çok kolay. e-Devlet şifresiyle hesaba girildiğinde maaş bilgisi bölümünde bordro benzeri bir sistemle karşılaşılıyor. Burada emeklinin net maaşı ve ek ödemesi ayrı ayrı gösteriliyor.
 
HESAP NASIL YAPILIYOR?


● Halen net maaşı 3 bin lira olan emekli, bu maaşının yüzde 4'ü oranında yani 120 lira da ek ödeme alıyor. Emeklinin eline ayda 3 bin 120 lira geçiyor.

● Yani emeklinin eline geçen 3 bin 120 liranın 3 bin lirası net maaş, 120 lirası da ek ödeme.
● Eğer Ocak zammı Merkez Bankası'nın tahmini doğrultusunda yüzde 3.69 olursa, emeklinin maaşı 3 bin 110 lira 70 kuruş olacak.
● 3 bin 110 lira 70 kuruş üzerinden yüzde 4'lük ek ödeme hesaplanacak. Bu da 124 lira 43 kuruş olacak.
● Emeklinin eline Ocak'ta net maaş ve ek ödeme olarak 3 bin 235 lira geçecek.
 
ORANIN YÜZDE 8 OLMASI GÜNDEMDE


Yaklaşık 12 milyon emekliye her ay verilen ek ödemenin yükseltilmesi gündemde. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, temel harcamalarda KDV ve ÖTV olarak yüksek oranda vergilerin alındığını belirterek, emeklilere vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme tutarlarının yetersiz kaldığını ve bu nedenle ek ödeme oranlarının en az yüzde 8-9 olarak yeniden belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Böylece ek ödemeler enflasyonla yakın oranlara ulaşmış olacak. Zam yapıldığında ek ödemeler de o oranda artacak..

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.