Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elektrikteki kaçak bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarından ‘kayıp, kaçak bedeli’ adı altında tahsil edilen paraların hukuksuz olduğunu söyledi. Tüketicinin haksız uygulamalarla her yıl kaçak elektrik için 2 milyar...

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2014 13:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2014 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Elektrikteki kaçak bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak
Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrik faturalarından ‘kayıp, kaçak bedeli’ adı altında tahsil edilen paraların hukuksuz olduğunu söyledi. Tüketicinin haksız uygulamalarla her yıl kaçak elektrik için 2 milyar liranın üzerinde ve sayaç okuma bedeli olarak da yaklaşık 180 milyon lira ödediğine dikkat çeken Yılmaz, "Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÜDEF) Kasım ayı toplantısında haksız alınan kesintilerin iç hukukta sonuç alınamaması durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini değerlendireceğiz." dedi.

TÜDEF Başkanlar Kurulu Üyesi ve Bursa Tüketiciler Dernekleri Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında konuştu. Türkiye’nin kanayan yarasının kaçak elektrikle ilgili yıllardır tüketiciden para kesildiğini dile getiren Yılmaz şunları söyledi: "Kaçak elektrik bedeli, sayaç okuma bedeli, iletim bedeli gibi adlar altında tüketiciden alınan paralar hukuka aykırıdır. Faturalardan ‘kayıp, kaçak bedeli’ kalemi ibaresi kaldırılmışsa da uygulaması devam ediyor. Tüketiciden yaptığı tüketime orantılı olarak yüzde 12 ile yüzde 15 arasında kesinti yapılmaktadır. Tüketici, bu hukuk dışı uygulamaya karşı mücadele başlatmış ve açtığı davaların bir kısmını kazanmış bir kısmını da kaybetmiştir. Yargıda yaşanılan karmaşaya Yargıtay Hukuk genel Kurulu verdiği kararla son noktayı koymuştur. Bu kararla, ‘Siz dürüst tüketiciden kayıp, kaçak parasını alamazsınız. Bu hukuka aykırıdır’ diyor. Yargıtay Genel Kurulu kararla birlikte, ‘Elektrik nakli sırasında yapılan bu uygulama sebebiyle tüketiciden kaçak parasını alırsanız elektrik dağıtım şirketlerinin yaptırım yapmasını engellersiniz., hırsızın yakalanmasını engellersiniz’ diyor. Aslında kaçağı takip etmek, yakalamak ve paranın tahsilini yapmak ise elektrik dağıtım şirketlerinin görevidir’ diyor."

İADELİ TAAHÜTLÜ DİLEKÇEYLE DAĞITIM ŞİRKETLERİNE MÜRACAAT EDİN

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik bedeli fiyatlandırma unsuru belirleme konusunda sınırsız yetki ve görev verilmediğine dikkat çeken Yılmaz, tüketicilere de çağrıda bulunarak hakem heyetlerine müracaat etmeleri gerektiğini belirtti. Sıtkı Yılmaz, şunları kaydetti: "Tüketici, bu haksız uygulama ile her yıl kaçak elektrik için 2 milyar TL'nin üzerinde ve sayaç okuma bedeli olarak da yaklaşık 180 milyon TL ödemektedir. Oysa EPDK’nın görevi, kamu yararına düzenlemeler yapmak ve elektrik dağıtım şirketlerinin görevi ise ‘kaçak’ı yakalamaktır. Devletin kaçağı himaye etmesi kabul edilemez. Bu nedenle tüketiciye aracılığınızla bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Hizmet aldığınız elektrik dağıtım şirketlerine iadeli taahhütlü bir dilekçe ile başvurarak geriye doğru 10 yıl ‘kaçak elektrik’ ve sayaç okuma bedellerini iadesini isteyiniz. Talebiniz karşılanmadığı takdirde parasal sınırına göre tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemesine başvurunuz. Hukuka aykırı olarak tüketiciye fatura edilen bu kesintilerin geri alınabileceğine inanıyor, bu konuda her türlü hukuk desteği verebileceğimizi tekrar hatırlatmak istiyoruz."

'ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDEBİLİRİZ'

TÜDEF olarak EPDK’nın haksız uygulamalarına karşı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Yılmaz, "Müracaatımıza takipsizlik kararı verildi. Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığımız müracaat da mahkemece reddedildi. TÜDEF yönetim kurulunun Kasım ayı toplantısında bir öneride bulunacağız. Elektrik faturalarından yapılan haksız kesintiler konusunda hukuk süreci olumsuz olarak tamamlandığında Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmasını değerlendireceğiz." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.