Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomi Bakanlığı’ndan Şubat Ayı Dış Ticaretine İlişkin Açıklama Yaptı

Ekonomi Bakanlığı, açıklanan 2016 yılı Şubat ayı Dış Ticaret Verileri’ne ilişkin açıklama yayımladı. Bakanlık açıklamada, Şubat ayında dış ticaret açığının yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 dolar olduğunu bildirdi.Ekonomi Bakanlığı,...

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanlığı, açıklanan 2016 yılı Şubat ayı Dış Ticaret Verileri’ne ilişkin açıklama yayımladı. Bakanlık açıklamada, Şubat ayında dış ticaret açığının yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 dolar olduğunu bildirdi.
Ekonomi Bakanlığı, 2016 yılı Şubat ayı Dış Ticaret Verileri’ne ilişkin açıklama yayımladı. Açıklamada Şubat ayında dış ticaret açığının yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 dolar olduğu ve aynı dönemde Avrupa Birliği Ülkeleri’ne (AB) ihracatın yüzde 10,8 arttığı bildirildi. Bakanlık, ihracatın önünü açacak, Türkiye’de yatırım ortamını geliştirecek önlemlerin alındığını belirtti.
Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi dış ticaret rakamlarına göre, 2016 yılı Şubat ayı ihracatımız 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında artarak 12 milyar 406 milyon dolar; Şubat ayı ithalatın ise yüzde 8,1 azalarak 15 milyar 571 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Şubat ayında dış ticaret açığımız yüzde 32,8 azalarak 3 milyar 165 milyon dolar seviyesinde kaydedilmiştir.
ŞUBAT AYINDA POZİTİFE DÖNÜŞ
Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2015 yılında küresel dış ticaretin yaklaşık yüzde 11 seviyesinde daraldığı tahmin edilmektedir. Bu daralmada, küresel büyüme sorunları ve emtia fiyat düşüşleri büyük ölçüde etkili olmuştur. 2016 yılına da küresel ticaret böyle bir atmosferde yapılmaya başlanmıştır. Türkiye’nin dış ticareti, küresel gelişmelerdeki bu olumsuz eğilime ek olarak bölgemizde yaşanan olumsuz siyasi gelişmelerden de etkilenmektedir. Tüm bu gelişmelerle bağlantılı olarak ihracatımız 2016 yılına düşüşle başlamış; ancak, Şubat ayında bu olumsuz eğilimin tekrar pozitife döndüğü görülmüştür.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Bu yılın Şubat ayında dış ticaret açığındaki yüzde 32,8’lik düşüş oldukça olumlu bir gelişmedir. Bu sayede Şubat ayında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı geçen yılki yüzde 72,2 seviyesinden yüzde 79,7 seviyesine yükselmiştir. Yine benzer şekilde, ilk iki ayda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı 2015 yılındaki yüzde 73,0 seviyesinden yüzde 75,7 seviyesine yükselmiştir. Bu durum, küresel durgunluğa rağmen ihracatçılarımızın büyük fedakârlıklar gösterdiğine ve başarılı olduğuna işaret etmektedir. Diğer taraftan, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış, cari açığımızın düşürülmesi hedefini güçlü bir şekilde desteklemektedir. 2016 yılının tamamında bu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyoruz.
AB EKONOMİSİNİN TOPARLANMASI İHRACATIMIZI OLUMLU YÖNDE ETKİLİYOR
AB ekonomilerinde görülen ılımlı büyüme, Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeye devam etmesi ve bu ekonomilerdeki ötelenmiş tüketimin tekrar harekete geçmeye başlaması ihracatımızı olumlu yönde etkiliyor. Şubat ayında AB(28)’e ihracatımız yüzde 10,8 artışla 5 milyar 740 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece Şubat ayında AB’ye ihracatımızın toplam ihracattaki payı yüzde 46,3 seviyesine yükselmiştir. 2016 yılının tamamında da çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini AB’de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ediyoruz.
EN FAZLA İHRACATI ALMANYA’YA EN FAZLA İTHALATI DA ÇİN’DEN YAPTIK
Avrupa ekonomilerindeki toparlanmaya önemli katkısıyla birlikte Almanya ihracatımızdaki liderliğini korudu. Bu yılın Şubat ayında ihracatımızdaki ilk 4 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İsviçre ve Irak; ithalatımızdaki ilk 4 ülke de Çin, Almanya, Rusya ve ABD olmuştur.
2016 YILINA DAİR ÖNGÖRÜLER
Ekonomi Bakanlığı olarak, ihracatımızın önünü açacak, ülkemizde yatırım ortamını geliştirecek önlemleri alıyoruz. Türkiye son yıllardaki küresel durgunluğa rağmen, dış ticarette iyi bir performans sergiliyor. Bunun arkasında Hükümetimizin gerçekleştirdiği reformlar ve sağladığı istikrar ortamı etkili olmuştur. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki teknoloji, marka ve tasarım altyapısını geliştirecek yeni yatırımların devreye girmesiyle ve Bakanlığımız tarafından yürürlüğe konulacak yeni proje ve çalışmalarla ihracatımızın küresel performansı çok daha iyi seviyelere yükselecektir. Dış Ticaret açığının daralma, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükseliş yıl boyunca sürerek mal ticaretimizin cari açığımıza olumlu katkısı devam edecektir”.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.