Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "türkiye Yeni Dünyayı Kuranlardan Olacak"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda konuştu. Bakan Zeybekci, “Yeni bir dünya kuruluyor, kurulacak, Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak” dediEkonomi Bakanı...

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2015 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.01.2015 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda konuştu. Bakan Zeybekci, “Yeni bir dünya kuruluyor, kurulacak, Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak” dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyleri İstişare Toplantısı’nda konuştu. Zeybekçi şunları söyledi: “Eğer biz bu coğrafyada var olmak istiyorsak bize biçilmiş olan bir görev var. Bir düşük profilli bir ülke, bir ekonomi olamayız. Buna bu coğrafya müsaade etmez. Bu çetin coğrafyada ya çok güçlüsünüzdür ya da yoksunuzdur. Ama bizim artık bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bizim bir kara kitabımızın olması gerekiyor. Böyle olmuyor, olduğu zaman da en son noktaya varıyoruz, dönüp baktığımız zaman, arkada dünya kadar unuttuğumuz şeyleri görüyoruz. Aklımıza gelmiyor. Kaçmaktan kovalamaya fırsatımız olmuyor. Sistemlerimizi ve kurumlarımızı kuramamışız. Görev tanımımızı iyi yapamamışız. 36 miyar dolardan 170 milyar dolara geldik. 158,7 diyoruz ama gerçek öyle değil aslında, 171,3 milyar dolarlık ihracatımız var. Onu bile kayıtlı olarak açıklayamıyoruz. Tam net rakamlar var elimizde. 5,2 serbest bölgelerden ihracatımızı yazmıyoruz. Kayıtlı olarak faturalı 8,8 milyar dolar bavul ticaretimiz var ama bunu da oraya eklemiyoruz. Bunları yaptığımız zaman da 241 milyar dolarlık ithalatımızı ve 171,3 milyar dolarlık ihracatımızı aldığımız zaman Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 71,9 olması lazım. Bize gelen bütün talepleri derhal değerlendiriyoruz. Hükümetimizin anlayışı “Kim bu memlekette iş yapmak isterse biz onu destekliyoruz. Bütün sektörü ‘kişiye özel ceket diker gibi’ teşvikler getiriyoruz.
Çok yeni alanlar var, Türkiye konuda çok yetenekli. Avrupa Birliği tam anlamda duvara çarpmış gibi 2008 kriziyle yerinde kalırken, yaklaşık 5 milyon civarında istihdam kaybederken, hala toparlanamadılar büyümede yüzde 1’leri bile tutturamıyorlar. Türkiye aynı dönemde 20 çeyrekten beri yüzde 5,6 oranında büyümeyi başardı. Türkiye ortalama istihdamın aynı dönemde yüzde 27,7 arttırarak dünyada bir numara oldu.
Türkiye 2014 yılında Türkiye ihracatını yüzde 5 arttırdı. Türkiye dış ticarette yani ihracatın ithalatı karşılama oranında ve cari açığında ilk defa ekonomi kitaplarına girecek bir başarı sağladı ve bunları yaparken bütün dengelerini koruyarak yaptı.
Türkiye etrafındaki bu ateş çemberinin içinde darmadağın olan bir coğrafyanın içinde bu büyümesini nasıl başarıyor? İnanın bizim muhteşem bir girişimci kabiliyetimiz var. Dünyanın her yerinde istihdam ile ilgili çalışma ili ilgili konularda Türkiye olacak. Bu ülkenin girişimcileri olacak. Devlet olarak da bu konuda katkı verdik ve katkı vermeye devam edeceğiz.
Türkiye artık eski Türkiye değil. Bundan 10-15 sene önce Türkiye’den deselerdi ki bir firma yurtdışına yatırım yapıyormuş, yatırımcı ülkeden kaçıyor diye siyasi tartışmaya sebep olurdu. Şimdi git diyoruz. Oradan şirket al, sadece danışmanlık hizmeti lazım ise 500 bin dolar para veriyoruz. Yapmak zorundayız. 36 milyar dolardan 171,1 milyar dolara gelirken fasoncu bir ülke olarak geldik. 500 milyar dolarlık hedef koyduk kendimize. Böyle gidemeyiz hedeflerimize.
Başbakanımız büyükelçiler ile konuşurken “Hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır. Bu satıh da bütün Dünya’dır” demişti. Bizim için de hattı ihracat veya ekonomi yoktur, satıh vardır. Bu satıh da bütün Dünya’dır. O zaman hedefimiz 500 milyar dolara çok kolay bir şekilde geçeriz. Dünya’yı işadamları örgütleriyle karış karış dolaşıyoruz. Bunu yapmazsak vebali üzerimizedir. Gelecek nesiller gelip bizim mezarımızın üstünde tepinirler.
Yeni bir dünya kuruluyor. Türkiye de o yeni dünyayı kuranlardan olacak. Bütün ülkenin sahip çıkması için ben DEİK yapısına baktıkça heyecan duydum. DEİK yapısındaki çok daha geniş katılımcı, çok daha kucaklayıcı, çok daha demokratik olan bu yapı ile inşallah çok daha farklı bir noktaya gelecek.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.