Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekmekte büyük vebal!

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kişi başı günlük ekmek tüketiminin 284 gram ve israfının ise 2013 yılı araştırmalarına göre 16,2 gram olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2017 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2017 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ekmekte büyük vebal!

Palandöken, “Bugün nüfusu 80 milyona ulaşan ülkemizde günlük israf edilen ekmek miktarı tahminen 5,2 milyon âdetin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. İsrafın önlenmesi için TV’lerde kamu spotu yapılmalı ve okullarda öğrencilere en iyi şekilde anlatılmalı” dedi. 

Günlük israf edilen 5,2 milyon adet ekmek ile 4,5 milyon kişinin 1 günlük ihtiyacının giderilebileceğini anlatan Palandöken şu bilgileri paylaştı:

“Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan ve TESK olarak destek verdiğimiz israfı önleme kampanyası ile bu rakamlara ancak ulaşılabildi. Ancak bu tasarruf rakamları yeterli değil. Çünkü toplamda yüzde 18’lik bir israfta iyileşme var. Oysaki daha yüzde 35-40 tasarruf yapabilecek durumdayız. Bunun için yapılması gereken çok basit. Yeteri kadar ekmek almak ve aldığımız ekmeği ısrar etmeden bitirmektir. Bitiremediğimiz ekmeği çeşitli şekilde değerlendirebiliriz. Ekmeği çöpe atmamak için yapılması gerekenler, bayat ekmeği kurutup peksimet, galeta unu, kurutulmuş ekmek gibi çeşitli tatlılar yaparak ekonomiye kazandırabiliriz. Eğer ısrar önlersek hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz.”

Tasarruf zammı önler

““Ekmekte israf önlenirse zam yapılmasına gerek kalmaz. Çünkü yapılacak tasarruf ile aile bütçesine yüzde 35- 40 oranında bir katkı sağlanacaktır. Bu israfın önlenmesi ile dışarıdan ülke olarak buğday ithalatının yapılmasının önüne geçilecektir. Bu da dövizin dışarı çıkmaması ve ülke ekonomisi adına ayrı bir sevinç kaynağı olacaktır. Yapılan yüzde 18’lik tasarruf ile ekonomimize 2,8 milyar TL 2013 yılında kazandırılmış. Bu oran yüzde 35 - 40’a çıktığı zaman milli ekonominin kazanımı 7 - 8 milyarın üzerinde olacaktır.”

Merdiven altına dikkat

“Özellikle Büyükşehirlerde doğal ekmek adı altında hijyen olmayan ortamlarda üretilen ekmekler araç bagajlarında, cami önlerinde satılıyor. Merdiven altı dediğimiz yöntemlerle üretilerek doğal ekmek diye halk kandırılıyor. Bu tür üretim ve satış yapılmasının önüne geçilmelidir. Haksız rekabetin önüne geçilirse zamda gelmez. Ekmeği ekmekçiye vereceksin, bir ekmekte fazla vereceksin. İşin özü herkes kendi işini yapmalı.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.