Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eib’den Ege Küresel Fırsatlar Zirvesi

Ege Küresel Fırsatlar Zirvesi’nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu yılın siyasi krizler nedeniyle zor olduğunu belirterek, “Yeni pazarlara ulaşmamızın önemini, Kasım 2015’ten bu yana...

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2016 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege Küresel Fırsatlar Zirvesi’nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, bu yılın siyasi krizler nedeniyle zor olduğunu belirterek, “Yeni pazarlara ulaşmamızın önemini, Kasım 2015’ten bu yana devam eden Rusya krizi sonrası maalesef çok daha iyi tecrübe ettik” dedi. Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen ise mültecilerin ekonomiye yarım puan katkıda bulunduğunu söyledi.
EİB, Turkishtime Dergisi ve DHL işbirliğinde EİB’de Ege Küresel Fırsatlar Zirvesi düzenlendi. Toplantıya, EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, Turkishtime Genel Yayın Yönetmeni Barış Soydan, Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen, Ergene Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergene ve DHL Express Türkiye Gümrük Müşteri İlişkileri Müdürü Işın Sarıkaya katılarak konuşma yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için yeni yöntemler bulmak zorunda olduklarını belirterek, “Bu yıl, yaşanan siyasi krizler nedeniyle zor bir yıl. Yeni pazarlara ulaşmamızın önemini, Kasım 2015’ten bu yana devam eden Rusya krizi sonrası maalesef çok daha iyi tecrübe ettik. Krizin etkisi, büyüyerek devam ediyor. Tüm bu olumsuz süreçlere rağmen, yolumuza yılmadan devam ediyoruz. Küresel fırsatları ülkemiz lehine değerlendirmek esnekliğini göstermek zorundayız. Ancak net olarak gördüğümüz bir şey var; reel sektörümüzün yeni bir motivasyona, morale ve desteğe ihtiyacı var. Dile getirdiğimiz sorunların, siyasi irade tarafından çözüme kavuşturulması şart” diye konuştu.
“AKTÖR OLMAK İSTİYORSAK OYUNUN MEVCUT KURALLARINI İZLEMELİYİZ”
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerin bile geride kalmamak için sürekli yeni strateji arayışı içerisinde olduğunu vurgulayan Ünlütürk, yeni küresel ittifakların kurulduğunu, Avrupa Birliği’nin (AB) pazar payını genişletmek için son beş yıl içerisinde 21 ülke ile serbest ticaret anlaşması imzaladığını söyledi.
Almanya’nın liderlik yaptığı sanayi ülkelerinin de yeni bir endüstri devrimi üzerine yoğunlaştığını hatırlatan Ünlütürk, şöyle devam etti: “Özellikle Çin, büyük yatırımlara hazırlanıyor. Gelişmekte olan ülkeler, nasıl daha fazla yatırımcı alabiliriz hedefinde yeni reformlar yapıyor. Ülkemiz, son yıllarda takdire değer atılımlar başlatıyor. İhracatçımızın yoğun çabasıyla bir başarı öyküsünden söz edebiliriz. Bu başarı öyküsünde Egeli ihracatçılarımızın da önemli bir payı var. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak istiyorsak yeni yöntemler bulmak zorundayız. Yeni küresel oyunda figüran değil aktör olmak istiyorsak öncelikle oyunun mevcut kurallarını izlemeli, nasıl entegre olacağımıza hızla karar vermeli, bu konuda reel sektörün ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bir yandan ekonomik ve siyasi krizler yaşarken, bir yandan da büyüme hedeflerinden söz ediyoruz. Bu yıl, yaşanan siyasi krizler nedeniyle zor bir yıl. Yeni pazarlara ulaşmamızın önemini, Kasım 2015’ten bu yana devam eden Rusya krizi sonrası maalesef çok daha iyi tecrübe ettik. Krizin etkisi, büyüyerek devam ediyor. Tüm bu olumsuz süreçlere rağmen, yolumuza yılmadan devam ediyoruz. Küresel fırsatları ülkemiz lehine değerlendirmek esnekliğini göstermek zorundayız. Ancak net olarak gördüğümüz bir şey var; reel sektörümüzün yeni bir motivasyona, morale ve desteğe ihtiyacı var. Dile getirdiğimiz sorunların, siyasi irade tarafından çözüme kavuşturulması şart.”
OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN EKONOMİDE BÜYÜME
Toplantıda sunum yapan Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen ise, dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında konuşma yaptı. Şen, Güneydoğu’daki terör operasyonları nedeniyle hayatın felç olduğunu ve turizmdeki gelirlerin de düştüğünü söyledi. Tüm bunlara rağmen ekonominin de büyümeye devam ettiğini kaydeden Şen, şöyle konuştu: “Yüzde 4 civarında bir büyüme var. Bu Türkiye için bir anlamda güç, bir anlamda oran düşük. Yüzlere 4’lere indiğimiz için düşük. Neden güçlü? Çünkü dünya büyümüyor."
MÜLTECİLER EKONOMİYE YARIM PUAN KATKIDA BULUNUYOR
Türkiye’nin tüketici kanalıyla büyüdüğünü sözlerine ekleyen Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzerimizde birçok şey, yabancı marka ya da yabancının fasonu. Tükettiğimiz için ekonomi büyüyor. Mültecilerin de yarım puana yakın ekonomiye katkı yaptığını söyleyebilirim. Çok büyük etki hissetmeyebiliyorsunuz ama bu da ekonomiyi büyüten faktörlerden bir tanesi. Tüketiciler ekonomiyi omuzluyor diyebilirim. Türkiye’de hane halkı borçlu değil. Bundan korkmaya gerek yok. Kamu da borçlu değil. Kim borçlu? Şirketler borçlu. Türk şirketleri Çinlilerden sonra 2. sırada. Yaklaşık yüzde 20-25’ler civarında borçlulukta bir artış var. Şirketler borçlanıyorlar, ekonomiyi taşımaya devam ediyorlar. Onların sattıkları malı da biz alıyoruz.”
İZMİR İHRACATTA İLK 3’TE
Ege Küresel Fırsatlar Zirvesi’nde KOBİ’lerin ve İzmir’in ekonomideki önemine vurgu yapan DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling de şöyle konuştu: “Ekonomik göstergeler baz alındığında İzmir ülkenin en çok ihracat yapan 3. büyük şehri ve KOBİ’lerde bu noktada hayati öneme sahipler. DHL Express olarak ana hedefimiz uluslararası ticaretin önünü açmak olduğundan, KOBİ’ler her zaman çalışmalarımızın odağında yer alıyor. Türk KOBİ’lerini dünyanın geri kalanına bağlamayı ve ihracatı neredeyse Türkiye sınırları içerisinde iş yapmak kadar kolay hale getirmeyi amaçlıyoruz. KOBİ Express hizmetimiz; mikro ihracat çözümü, sektörel kılavuzlar, 7/24 destek hattı, e-com çözümleri, proaktif teslimat bildirimi hizmetlerimizle birlikte farklı şehirlerde düzenlediğimiz seminerler sayesinde KOBİ’ler ile kurduğumuz bire bir temaslar bunu mümkün hale getiriyor.”
FİRMALARIN BAŞARILARI VE MİKRO İHRACAT
Ergene Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ergene LCWaikiki, Ünilever ve Garanti Bankası’ndaki insan kaynakları başarısını katılımcılarla paylaşırken, DHL Express Türkiye Gümrük Müşteri İlişkileri Müdürü Işın Sarıkaya da mikro ihracat çözümü, ihracat yapmak isteyen işletmeler için pazar araştırması, gümrük mevzuatı gibi stratejik bilgiler, sektörel kılavuzlar, 7/24 destek hattı, e-com çözümleri, proaktif teslimat bildirimi konularında bilgi verdi. Toplantı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.