Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebso Başkanından İşsizlik Sorunu İçin Yüzde 5 Büyüme Vurgusu

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işsizlik sorununun çözümü için yüzde 5 ve üzerinde büyüme yakalanması gerektiğini belirtti.Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar,...

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2015 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2015 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ebso Başkanından İşsizlik Sorunu İçin Yüzde 5 Büyüme Vurgusu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, işsizlik sorununun çözümü için yüzde 5 ve üzerinde büyüme yakalanması gerektiğini belirtti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Soğutma Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESSİAD)’nin ’Seçim Sonrası Ülkemizin Öncelikleri’ başlıklı konferansına konuk oldu. Türkiye’de üç büyük risk olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Ülkemizin önünde güvenlik riski, ekonomik risk ve ayrışma riski olmak üzere üç büyük risk var. Bu riskleri bertaraf etmeli ve sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmeliyiz" dedi.
Türkiye’nin güçlü ekonomi için gerçekleştirdiği makro reformların başarısına değinen Yorgancılar, "Bu yapısal reformları destekleyecek bazı mikro reformları da bir an önce hayat geçirmeliyiz” diye konuştu. Genel işsizlik oranının yüzde 10.1, genç işsizlik oranının yüzde 18.3 olarak açıklandığını yıl sonu büyüme beklentisinin ise yüzde 2.8 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade eden Yorgancılar, “Bu büyüme oranı ile işsizlik meselesini çözebilmemiz mümkün değil. İşsizlik sorunun çözümü için yüzde 5 ve üzeri, sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmemiz gerek. Üretim yoksa kalkınmak hayaldir, üretim yoksa işsizliğe çözüm bulmak hayaldir" diye konuştu.
"40 MİLYAR DOLARI BULABİLİR"
ABD’nin Pasifik ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına da değinen Yorgancılar, şunları söyledi: "Dünya milli gelirinin yüzde 47’si ve küresel doğrudan yatırımların da yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan bu sistemin dışında kalma tehlikesi ile karşı karşıyayız. Böyle bir eşitsizlik olmaz. Serbest ticaret anlaşmaları geleceğimizi çok etkiliyor. Yapılan hesaplara göre ihracatta kaybımız 40 milyar doları bulabilir. G20 Zirvesi’nde gündeme gelen bu konu hükümetimizin en öncelikli konularından biri bu olacaktır diye tahmin ediyorum.”
ESSİAD üyelerinin asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesi ve işverene yükü ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Yorgancılar, şöyle konuştu: “Asgari ücretin yanı sıra kıdem tazminatı, zorunlu mesleklerin işverene yükü, taşeron sistemi ve esnek çalışma gibi konuları konuşmalıyız. Zira asgari ücret çalışma hayatındaki konulardan sadece bir tanesi. Zira sadece asgari ücrette yapılacak bir düzenleme yeterli olmayacaktır. O nedenle 3 Aralık’ta hükümetimizin yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile 3 Aralık’ta Ankara’da bir görüşmemiz olacak. Bu konularla ilgili düşüncelerimizi aktarma fırsatı bulacağım.”
500 BİN LİRA DESTEK MÜJDESİ
Ender Yorgancılar toplantıda, ESSİAD üyelerine bir de müjde verdi. Yorgancılar, TOBB’un ESSİAD öncülüğünde İzmir’de hayata geçirilecek olan Uluslararası Isıtma, Havalandırma İklimlendirme, Soğutma Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı’na (EHİSLAB) 500 bin lira destek verme kararını açıkladı.
Yorgancılar’ın müjdesini alkışlarla karşılayan ESSİAD Başkanı Hakan Semerci ise, sözlerini şöyle tamamladı: "Laboratuvar, yurt dışına giden test giderlerinin ülkemizde kalmasının yanı sıra bölgedeki tek laboratuvar olacağı için Orta Doğu, Balkanlar ve Orta Asya’da ihtiyaca yanıt verecek. Bu laboratuvar sayesinde sektör mensupları artık test için ürünlerini yurt dışına göndermek zorunda kalmayacak. Milyonlarca Euro ülkemizde kalırken, kendini daha da geliştirecek sektör firmaları, katma değerlerini artırarak Türkiye’ye daha çok döviz kazandıracak. Sektörün 20 yıllık hayali bu laboratuvarın hayata geçirilmesinde maddi ve manevi destekleriyle sürekli yanımızda olan EBSO Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar’a sektörüm adına teşekkür ediyorum.”
Toplantının ardından ESSİAD Başkanı Hakan Semerci, toplantısı anısına EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’a plaket verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.