Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebso Başkanı Yorgancılar’dan Çek Yasası Uyarısı

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar yeni çek yasasında yapılacak düzenlemelerle ilgili uyarıda bulundu. Yorgancılar, "Düzenleme ticareti tamamen çek ile yapan sektörler dikkate alınarak yapılmalı. Ayrıca alacaklıyı koruyacak tedbirlerle yeniden...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2016 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2016 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar yeni çek yasasında yapılacak düzenlemelerle ilgili uyarıda bulundu. Yorgancılar, "Düzenleme ticareti tamamen çek ile yapan sektörler dikkate alınarak yapılmalı. Ayrıca alacaklıyı koruyacak tedbirlerle yeniden değerlendirilmeli" şeklinde tavsiyelerde bulundu.
KARŞILIKSIZ ÇEK BİTSİN, ’ÇEK’E İTİBAR GELSİN
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, iş dünyası olarak yıllardır karşılıksız çekten dolayı yaşadıkları sıkıntıları ifade ederek, çeke yeniden itibarının kazandırılmasının piyasalar açısından önemine dikkat çekti. Bu konuda yapılması planlanan düzenlemelerin yeni mağduriyetlere yol açmaması gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, “Yeni düzenlemede ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda var” dedi.
"CEZANIN ERTELENMESİN, CAYDIRICI OLSUN"
Bugüne kadar yasal eksiklikler, ekonomide yavaşlama ve maalesef her geçen gün daha da zayıflayan ticari ahlakın; dürüst, kayıtlı çalışan girişimcilere bedel ödettiğini ve yapanın yanına kar kaldığı bir sistemin kendiliğinden oluştuğunu kaydeden Yorgancılar, “Buna küresel piyasalardaki gel-git’ler ve rekabetin zorlaşmasını da eklediğimizde, en önemli ödeme aracı olan karşılıksız çek, haksız rekabete neden olan konularımızın başında gelmektedir” diye konuştu.
Bu yönde yıllardır iyi niyetli uygulanan yöntemlerin ne yazık ki istenen etkiyi veremediğini ifade eden Yorgancılar, “Kare kodlu çek uygulaması ile birlikte, yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yeni düzenlemeye göre; karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz” dedi.
"KONUYLA İLGİLİ ÖNERİLERİ ARZ ETTİK"
İş dünyası olarak yeni düzenlemede alacaklının yine alacağını tahsil edemeyerek mağduriyetinin devam edeceği endişesini taşıdıklarını dile getiren Yorgancılar şunları söyledi:
“Bildiğiniz gibi Türk Ceza Kanunu’nun 52. maddesine göre adli para cezaları devlet hazinesine ödenir. Bu noktada, Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız ile TOBB Başkanımız nezdinde yapmış olduğumuz girişimde de konuyla ilgili önerilerimizi arz ettik. Biz, çek sahibine borcun intikal ettirilmesini istiyoruz. Bu yapılamıyorsa; söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, alacağı kalan çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir. Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancındayız. Ticareti tamamen çek ile yapan sektörlerimizin olduğu dikkate alınarak, alacaklıyı koruyacak tedbirlerin yeniden değerlendirilmesinde fayda olacaktır. Bugün Batıda doğrudan borç ödeme sistemi var ve sigorta sistemi çalışmaktadır. Böyle bir sistemin Türkiye’de bulunmamasının eksikliğini en çok bizler çekmekteyiz. O nedenle de önerilerimizin dikkate alınmasını talep ediyoruz.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.