Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EBSO Başkanı Yorgancılar: İzmir’in potansiyeline hep inandık

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Vaşington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution ve JPMorgan’ın dünyanın ekonomik anlamda en iyi performans gösteren 300 şehir sıralamasında İzmir’in...

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2015 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2015 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Vaşington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institution ve JPMorgan’ın dünyanın ekonomik anlamda en iyi performans gösteren 300 şehir sıralamasında İzmir’in ikinci sırada yer almasını değerlendirdi. Sözkonusu listede New York’un 176., Berlin’in 171., Paris’in 260. sırada yer bulduğunu kaydeden Yorgancılar, İzmir’in ikinci olmasının yerelden kalkınmanın önemine işaret ettiğine dikkat çekti. Yorgancılar, “Küresel ekonominin geldiği noktada yerelden kalkınmanın ne kadar önemli olduğunu, sanayiden tarıma, turizmden ticarete kadar birçok alanda önemli bir katma değere sahip İzmir’in bu süreçte yaratacağı değere hep dikkatleri çekmeye çalışmış biri olarak, serbest şehirden bilişim vadisi olmaya kadar hayalleri olan İzmir’in Türkiye için bir şans olduğunu bir kez daha bu çalışmayla görmekten büyük mutluluk duymaktayım.” dedi.

Bu başarıda emeği geçenlere teşekkür eden Yorgancılar, “2000’li yıllarda 68. sırada olan İzmir’in önce sekizinciliğe, ardından da ikinciliğe yükselmesi gerçek bir başarı hikayesidir. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi. Sıralamanın kriterleri arasında kişibaşı gelir artışı ve istihdamdaki, yani çalışan kişi sayısındaki artışın yer aldığını ifade eden Yorgancılar, şöyle devam etti: “Raporda, Türkiye'nin konum olarak Avrupa ile Asya arasında olmasının sağladığı coğrafi avantajların yanısıra yollar ve diğer altyapı hizmetlerine yapılan yatırımların da etkisi olduğu ifade edilmiştir. Ülkemizden İstanbul, Bursa ve Ankara’nın da ilk 10’da yer almasını, makroekonomik politikalarımızın şehirlere yansıması olarak görebiliriz. 2009 yılında yönetime geldiğimizden bu yana odamızda ağırladığımız Sayın Cumhurbaşkanımız'dan Kabinemiz'in tamamına, Ankara ziyaretlerimizde hazırladığımız dosyalardan, çeşitli platformlarda yaptığım konuşmalardan, konuşmanın ötesinde resmi verilerle yaptığım sunumlara kadar anlatmaya çalıştığımız, İzmir’in bir atılım içinde olduğuydu. EBSO olarak İzmir’in potansiyeline inanmış ve ısrarla şu konuların altını çizmişiz, bugün de çizmeye devam ediyoruz.”

‘BİZE DÜŞEN ORTAK AKILLA DEĞERİ ARTTIRMAK’

İzmir’in birçok alanda İstanbul’un yerine geçebileceğinin altını çizen Yorgancılar, şöyle devam etti: “Kendi yağıyla kavrulan İzmir’e yatırımlar anlamında fırsat verildiğinde, ülke ortalamasının üstündeki işsizlik oranı için destek sağlandığında yaratacağı değerin ülke ekonomisi açısından katlanarak artacağını hep söyledik. Kocaeli’nde petrol fiyatlarının yüzde 43 oranında düşmesine bağlı olarak, toplanan ÖTV'nin yüzde 12 oranında azalması ile birlikte İzmir’de tütün sektöründen alınan vergilerin yüzde 8 oranında artması etkili olmuştur. Kocaeli ve İzmir’de artış gösteren gümrük vergileri, Ankara’da yüzde 43 oranında gerilemiştir. Vergi tahsilatında ikinci sıraya yükselen İzmir, potansiyelini bir kez daha ortaya koymuştur ve yine ısrarla diyoruz ki Alsancak Limanı’ndan Çandarlı Limanı’na, otoyollardan demiryolu ağına kadar altyapı yatırımlarını hızla tamamlayan, serbest şehir statüsü kazanan İzmir’in marka şehir olmaması için hiçbir neden yoktur, çünkü İzmir insanıyla, doğasıyla, potansiyeliyle, kültürel yapısıyla Allah’ın kullarına verdiği bir nimettir. Bize düşen, bu nimetin farkındalığı içerisinde, ortak akıl çerçevesinde var olan değeri arttırmaktır.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.