Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyaca Ünlü Markalar ’Better Cotton’ İstiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak isteyen ülke tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacının yerel...

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2015 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2015 15:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak isteyen ülke tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacının yerel paydaşlarla sağlanmaya çalışıldığını, 2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde yüzde 20-yüzde 100 Better Cotton (Daha İyi Pamuk) kullanacaklarını beyan ettiğini, bu nedenle her geçen gün Better Cotton talebinin artmasının beklendiğini söyledi.
Bilgiç, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, Meclis Üyesi Muammer Çalışkan, Genel Sekreter Mustafa Hızlı, Ar-Ge Proje ve Kalite Birimi Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Karataş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Uzun, Better Cotton Çırçır İşletmeleri Yenteks, Tuf Tarım, Kahyalar Ekinci, Toprak Tarım, Bahar Ziraat, Pakmil’ yetkililerinin yanı sıra tohum firmaları ile sulama firmaları ve “Better Cotton” pamuk üreticilerinin katıldığı toplantıda ilgili tarafların iletişiminin güçlendirilerek işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini söyledi.
Bu yıl Better Cotton pamuk ekim alanı ve üretici sayısının geçen yıla göre iki katına çıktığını belirten Bilgiç, "Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan ‘Better Cotton’ lisanslı pamuğu tüm paydaşlarımızın katkısı ile Adana’da üreterek, ülkemiz sanayicisinin pamukta dışa bağımlılığını azaltmasına, ülkemiz çiftçisinin yurt dışı çiftçileri ile rekabet gücünün artmasına, ülkemizde de pamuğun diğer ürünler ile rekabet edebilirliğinin artmasına katkı sağlanacaktır. Bu amaçla çalışmalarına başlanan ülkemizde ilk ‘Better Cotton’ pamuğunun hasadı 2013 yılında gerçekleştirildi. İlk sezonda 72.370 dekardan 34,517 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. İkinci sezon olan 2014-15 yılında 127.020 dekardan 59,822 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. Dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak isteyen ülkemiz tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacı yerel paydaşlarla sağlanmaya çalışılmaktadır. 2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde yüzde 20 - yüzde 100 Better Cotton kullanacaklarını beyan etmişlerdir. Bu nedenle her geçen gün Better Cotton talebinin artması beklenmektedir" dedi.
Adana Ticaret Borsası’nın 3 yıldır Türkiye’de Better Cotton üretimi gerçekleştiren tek borsa ve paydaşları ile sıkı işbirliği yapan kurum olduğunu da ifade eden ATB Başkanı Şahin Bilgiç, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, Adana’da ilk olarak 2013 yılında 3 üretici ve 4 çırçır işletmesi ile 1.850 dekarda, 2014 yılında 17 üretici ve 4 çırçır işletmesiyle 13.850 dekarda pamuk üretimi gerçekleşmiş ve lif pamuğa dönüştürülerek satışı yapılmıştır. 2015 yılında ise 32 çiftçi ve 6 çırçır işletmesiyle yaklaşık 23.000 dekarda ’Beter Cotton’ üretimi için çalışma yapılması planlanmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan Better Cotton üretimi için paydaşlarımızdan tohum firmalarımız ve sulama firmalarımızın hem belli oranda iskonto hem de üreticilerimiz tarlasına giderek borsamız teknik uzmanları ile birlikte teknik destek sağlayacaklar, bunun için kendilerine ayrıca yine burada katılımcılarımıza bilgilendirme yapan uzmanlarımıza, hocalarımıza; Better Cotton üreten üreticilerimize ve bu kütlü pamuğu işleyerek satışını yapan çırçır işletmelerimize pamuk tarımına katkıları için teşekkür ederiz. Bu çalışmanın üreticilerimize ve tüm paydaşlarımıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, tüm katılımcılarımıza tekrardan teşekkür ediyorum.”
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.