Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın merkezi İstanbul’da açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nın katkılarıyla, Dünya KOBİ Forumu Vakfı (World SME Forum) İstanbul’da açıldı.İstanbul TOBB Hizmet Binası’nda yapılan açılışa Başbakan Yardımcısı...

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2015 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2015 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nın katkılarıyla, Dünya KOBİ Forumu Vakfı (World SME Forum) İstanbul’da açıldı.

İstanbul TOBB Hizmet Binası’nda yapılan açılışa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB ve B20 Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Genel Sekreteri John Danilovich’in yanı sıra birçok yerli ve yabancı misafir katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bugün dünyada en önde olan teknoloji firmalarının bir girişim olarak doğduğunu söyledi. Babacan, "Bugün dünyada teknolojide en ileri firmalara şöyle bir bakın, bu firmaların önemli bir bölümünün 10 sene önce, 20 sene önce aslında çok küçük bir girişim, çok küçük KOBİ olarak işe başladığını görüyorsunuz." dedi.

Özellikle bilişim sektöründe kullanılan pek çok yazılımın 3-5 kişilik girişimci sayesinde ortaya çıktığını anlatan Babacan, "Hele hele bilişim sektöründe, şuanda bildiğiniz pek çok yazılım, şuanda hepimizin cebinde ve sıkça kullandığı çok miktarda sosyal medya platformu, şöyle bir 3 sene 5 sene 10 sene önceye bakın 3-5 kişinin bir araya gelip o girişimcilik ruhuyla başlattığını girişimler. Bakıyorsunuz bunların piyasa değeri, yılların şirketlerinden çok daha fazla olabiliyor." diye konuştu. Aynı zamanda KOBİ'lerin Türkiye'de ve dünyada büyük sorunlar yaşadığından bahseden Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kobiler, Türkiye örneğinde de baksak, pek çok ülkede de baksak aynı zamanda büyük sorunlar yaşayan kuruluşlar. Bunların en başında finansa erişim var. Biz, bankacılık regülasyonunda bir düzenleme yaptık. KOBİ kredilerini bankalarımızın daha cazip hale getirdik. Baktık ki KOBİ’lerin krediye erişiminde biraz problem var, hele hele tüketici kredileri çok artıyor Türkiye’de. Bir yıl gibi kısa süre içerisinde çok hızlı sürede bankacılık sektörümüz buna cevap verdi. Bizim geçen yıl kredi hacmindeki büyümemiz yüzde 16, tüketici kredileri yüzde 7-8, ticari krediler yüzde 20 ama KOBİ kredilerindeki artış yüzde 25. Bankalarımız KOBİ’lere daha çok kredi vermek için özel reklam filmleri hazırlattı. Her bankanın bir KOBİ şarkısı var artık. Bu çok iyi bir gelişme. "

TOBB ve B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün itibariyle dünya KOBİ'lerinin küresel bir merkeze sahip olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Geçtiğimiz yıl bu zamanlar bir fikir olarak ortaya çıkan World SME Forum’un, yani Dünya KOBİ Forumu’nun merkezini bugün İstanbul’da açıyoruz. Bunu da Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çalışmaları kapsamında, tüm G20 hükümetleri ile Dünya Bankası ve OECD başta olmak üzere uluslararası kuruluşların desteğiyle yapıyor olmak ayrı bir gurur kaynağı. Tüm bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen, Dünya KOBİ Forumu’nun hem yurtiçinde hem de G20 başta olmak üzere uluslararası platformlarda hamiliğini yapan Başbakan Yardımcımız Sayın Babacan’a teşekkür etmek istiyorum. Ülkem adına da G20 dönem başkanlığımızın daha ilk 6 aylık bölümünde bu denli önemli bir sonucu almış olmaktan gurur duyuyorum." ifadelerine yer verdi.

ICC Genel Sekreteri John Danilovich de Türkiye'nin önemli başarılı hikayelerinden birinin de KOBİ'ler olduğunu söyledi. Danilovich, "KOBİ'lerin potansiyeli bu forum sayesinde ortaya çıkacaktır. Onların daha güçlü ve sürdürülebilir olmalarını sağlıyoruz. Bu başlangıçta olmaktan gurur duyuyorum. Herkesi tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum." temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, kurdele kesimi ile vakfın açılışı gerçekleştirildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.