Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Dünya Helal Pazarı 500 Milyar Dolara Doğru Büyüyor“

Gimdes Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, Dünya Helal Pazarının Potansiyelinin 500 Milyar Dolara Doğru İlerlediğini Belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2016 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2016 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Dünya Helal Pazarı 500 Milyar Dolara Doğru Büyüyor“
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, dünya helal pazarının potansiyelinin 500 milyar dolara doğru ilerlediğini belirtti.
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği(GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal ve tayyib gıda hassasiyetinin her geçen gün arttığını belirterek gıda piyasasındaki bilgileri paylaştı. Dr. Büyüközer geçen yıl, uluslararası alanda GİMDES’in de katılımı ile gerçekleşen Malezya, G.Kore, Orta Doğu ve Türkiye’de yapılan kongre, konferans , fuar ve ikili görüşmelerde dünya helal piyasasında Helal Sertifikalı ürünler konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını söyleyerek, “Helal ve Tayyib ürün talebi herşeyden önce inanan insanların en temel imani bir meselesidir. Ancak her sosyal aktivitenin bir de göz ardı edilemeyecek bir ekonomik değere sahip olduğu gerçeği de bulunmaktadır. 2 milyara yakın Müslüman nüfusun Helal ve Tayyib ürün ve hizmetin yıllık talep potansiyeli toplam 2.5 trilyon dolar olmasına karşın bugün fiili gerçekleşme 500 milyar dolara doğru ilerlemektedir. Bu büyüme devam ederken bir yandan da etiketlerde muteber helal logolu etiket görme arayışı da öne çıkıyor” dedi
“DÜNYA HELAL PİYASASI ARTIK HELAL LOGOSUZ ÜRÜN İSTEMİYOR”
Helal ve Tayyib beslenmede sertifikalandırma ve denetimlerin önemine dikkat çeken Büyüközer, “Helal sertifikalı ihraç edilen ürünlerin üzerinde artık bundan sonra Helal belgesini veren uluslararası tanınan bir kurumun işaretinin veya logosunun konulması önem arz etmektedir ve süreç içerisinde gerekli olmaktadır.2011’de çıkan fakat yeni uygulamaya giren bir kanun maddesine göre, bu husus ithalatçının ve imalatçının sorumluluğundadır. Ancak Helal belgesini veren kurumun da bilgilendirme zorunluluğu getirilmiştir. Bu zorunluluğu uygulayan ülkelerde kurumlar böylelikle ülkelerine girecek ürünlerin etiketlerindeki logoların doğruluğunu ait olduğu sertifikalandırma kurumlarından sorgulayabileceklerdir” şeklinde konuştu.
“BİLİNÇLİ TÜKETİCİ GİMDES HELAL LOGOSUNU ARIYOR”
Dr. Büyüközer tüketim ürünlerindeki Helal ve Tayyib standardının anlaşılmasında, ürün ambalajında Helal ve Tayyib logosu olmasının tüketici için kolaylık olduğunu belirterek, “Artık, tüketiciler güvenilir bulduğu kurumun sertifikalandırmış olduğu ürünü market rafında kolaylıkla ayırt etmek istemektedir. Bu ayrımın en pratik yolu ise kurumun helal logosudur. Günümüzde alışveriş yerlerinde artık GİMDES helal sertifikalı ürünlerin listeleri dolaşmaktadır.Bu gerçeği de göz önünde bulundurarak firmaların, GİMDES helal logosunun kapsam içerisinde bulunan ürünlerinde kullanılması önem arzetmektedir. Bugüne kadar bazı firmalarımız maalesef sebebini bilmediğimiz nedenlerle GİMDES helal logosunu kullanmamışlardır. Müslümanların olmazsa olmaz Imani bir meselesi olan Helal ve tayyib ürün talebi onun en temel tüketici hakkıdır. Bu temel hakkına iç piyasada ve dış piyasada saygı gösterilmemesi, sahip oldukları Helal ve Tayyib sertifikanın ruhuna ve firmanın ekonomik menfaatine de ters düşmektedir. GİMDES olarak GİMDES’ten Helal Sertifika almış firmalarımızdan gereken titizliği göstermelerini, ayrıca tüketici kardeşlerimizin de en temel hakları olan bu konuda firmalar nezdinde sorgulamalar yaparak bize yardımcı olmalarını bekliyoruz. Bugüne kadar bu titizliği gösteren firmalarımıza da teşekkürlerimizi sunuyoruz“ ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.